U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Wat is legionella?

Ministerie Volksgezondheid

Antwoord op de meest gestelde vragen over legionella
(van ministerie van VWS)


Maatregelen ophanden

Besmetting legionella verminderen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 JULI. Binnen zes weken moet het risico van een besmetting met legionella in publieke ruimtes, zoals in pretparken, drastisch zijn verminderd.

Pretparken, andere recreatie- en horecabedrijven of instellingen waar met water wordt gewerkt, zoals expositieruimtes of tuincentra moeten maatregelen te nemen tegen dit gevaar. Voor de ministeries van VWS (Volksgezondheid) en VROM (Milieu) vloeit deze eis voort uit een wijziging van de Waterleidingwet die inmiddels is aanvaard door de Tweede en Eerste Kamer.

Voor ziekenhuizen gold de verplichting al en de inspecties zien daar toe op de naleving. Binnenkort moeten ook particuliere bedrijven en instellingen dus maatregelen nemen. In een zogenoemd beheersplan dient te worden vastgelegd hoe het risico van een besmetting door de legionellabacterie is verminderd tot een acceptabel niveau. Op dit moment hangt het nog af van afspraken per sector of branche of een dergelijk plan wordt uitgevoerd. Dat verandert zodra de huidige Waterleidingwet wordt gewijzigd en die wijziging in de Staatscourant wordt afgedrukt. Een woordvoerder van het ministerie van VWS verwacht dat dit binnen zes weken het geval zal zijn.

De beheersplannen zullen gelden voor allerlei instellingen en bedrijven die met stromend of stilstaand water te maken hebben. Onder meer moet koud water koud genoeg zijn, en warm water warm genoeg om de legionellabacterie geen kans te geven. Ook moeten 'dode takken' van het waterleidingnet worden weggehaald. In logboeken moet worden vastgelegd welke maatregelen genomen zijn, en wat de resultaten zijn van steekproeven.

Direct na de zomer beginnen intensieve controles. Dan komen in de eerste plaats de ziekenhuizen aan de beurt. Ook bedrijven, waaronder tuincentra, worden gecontroleerd, bijvoorbeeld door medewerkers van de Keuringsdienst van Waren. De controles staan los van de mogelijke besmetting met legionella in een tuincentrum in Almelo. Drie bezoekers werden daar ziek, mogelijk doordat legionella via een sproei- of vernevelingsinstallatie is verspreid. De diagnose bij de patiënten is echter nog niet gesteld.

De Nederlandse Vereniging van Tuincentra zegt niet op de hoogte te zijn van wettelijke bepalingen. Dat verbaast het ministerie. Volgens VWS hebben alle branche-organisaties in de loop van 1999 overleg gevoerd met het ministerie of een brief over de kwestie gekregen. Ook is een voorbeeld-beheersplan naar de brancheorganisaties gestuurd.


Zie ook:

Al tien doden bij Flora (16 maart 1999)
Derde dode door veteranenziekte (15 maart 1999)
Besmet bij douchen in zwembad (15 maart 1999)
Twee doden door veteranenziekte (13 maart 1999)

NRC Webpagina's
4 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad