U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Blair fluit zijn voorlichters terug

Door onze correspondent HANS STEKETEE
LONDEN, 14 JUNI. De Britse premier Tony Blair heeft zijn voorlichters opdracht gegeven zich minder nadrukkelijk te bemoeien met het 'verkopen' van het regeringsbeleid. Alastair Campbell, Blairs belangrijkste spin doctor, ontbreekt al een week bij de vaste persbriefings.

De maatregel wordt uitgelegd als teken dat Blair gevoelig is voor kritiek dat hij het voortdurend uitleggen van zijn beleid belangrijker vindt dan het uitvoeren ervan. Halverwege Blairs regeringstermijn geven de peilingen een knik te zien. Veel kiezers vinden dat het tijd wordt om de beloofde verbeteringen in onderwijs, gezondheidszorg, misdaadbestrijding en vervoer om te zetten in daden.

Het Women's Institute, een belangrijke huisvrouwenvereniging, onthaalde Blair vorige week tijdens een lezing over de vermeende successen van Labour op boe-geroep. Het weekblad The Economist omschreef Blairs ongelovige reactie achter de lessenaar als "zijn Ceausescu-moment", een verwijzing naar de Roemeense dictator die tijdens een toespraak in 1989 opeens ontdekte de steun van het volk verloren te zijn. Politieke commentatoren hebben Blair sindsdien in toenemende mate verweten dat zijn "borstklopperij" het zicht belemmert op het beleid zelf. Een van Blairs belangrijkste politieke adviseurs, Philip Gould, verweet Blair in een uitgelekt intern memo zelfs dat hij "het gevoel voor wat de natie vindt" kwijtraakt en een "neerbuigende" en "onechte" indruk wekt. De regering lijkt die kritiek nu serieus te nemen. Een anonieme minister zegt vanochtend in dagblad The Independent dat "we nu een periode van stabiel bestuur nodig hebben". Als het nodig is "zullen we de pers zelfs doodvervelen". Bij een deel van de pers lijkt dat al te lukken. John Sergeant, de invloedrijke politieke chefverslaggever van tv-zender ITN, noemde Campbells wegblijven "ongelukkig". "Het voordeel van zijn aanwezigheid is dat hij duidelijk spreekt op gezag van de premier", aldus Sergeant. "Hij geeft niet alleen het standpunt van de regering, maar ook de stemming."

Het terugfluiten van de spin doctors valt samen met een oproep door een onafhankelijke commissie om hun aantal en handelwijze aan regels te binden. Het zogeheten Neill Committee, dat zich bezighoudt met ethisch handelen door politici, eist vandaag voor de tweede keer binnen een jaar dat de regering een handvest opstelt voor 'speciale adviseurs' (spin doctors) in regeringskringen.

NRC Webpagina's
14 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad