U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Gemeente Rotterdam

Ministerie van Verkeer en Waterstaat


Convenant over aanleg van tweede Maasvlakte

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 6 JUNI. De gemeente Rotterdam en een aantal milieugroeperingen hebben gisteren een overeenkomst bereikt die de aanleg van een Tweede Maasvlakte mogelijk maakt en die tegelijkertijd voorziet in de aanleg van 750 hectare nieuwe natuur in de regio rond Rotterdam.

Het is overigens nog de vraag of het compromis, dat de titel 'Visie en Durf' meekreeg, ook aanvaardbaar is voor de provincie Zuid-Holland en voor de ministers Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) en Pronk (VROM). Een centrale vraag daarbij zal zijn wie de aanleg van het nieuwe industrieterrein en de nieuwe natuurgebieden moet bekostigen. Daarover laten de opstellers van het plan van gisteren zich niet uit.

Een woordvoerster van Netelenbos, de eerstverantwoordelijke minister, wilde vanmorgen nog niet reageren op het akkoord. Pronk liet weten in principe positief te staan tegenover dergelijke

integrale overeenkomsten, waarin de belangen van economie en natuur zorgvuldig tegen elkaar zijn afgewogen. Vorig jaar besloot het kabinet een definitief besluit over de aanleg van de Tweede Maasvlakte uit te stellen.

De gemeente Rotterdam, die de afgelopen jaren steeds krachtig heeft gepleit voor nieuwe industrieterreinen, en de milieubeweging willen overgaan tot de aanleg van een Tweede Maasvlakte als de ontwikkeling van de containersector en de grootschalige chemische industrie daartoe aanleiding geeft. Maar voordat men tot aanleg overgaat, zou wel opnieuw grondig moeten worden bekeken in hoeverre de bestaande Rotterdamse havengebieden nog ruimte bieden.

Zo'n industrieterrein op nieuw aangewonnen land zou maximaal 1.000 hectare mogen bestrijken. Het is de bedoeling het terrein alleen te bestemmen voor bedrijven die op diep zeewater zijn aangewezen. De Tweede Maasvlakte zou zo noordelijk mogelijk tegen de al bestaande Maasvlakte moeten worden aangelegd om de natuur in de omgeving te ontzien.


Zie ook:

Haven Rotterdam mag uitbreiden (7 december 1997)

NRC Webpagina's
6 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad