U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Goldman Sachs teleurgesteld
Zakenbank Goldman Sachs, die met ABN Amro World Online naar de beurs bracht, noemt deze emissie "extreem teleurstellend". Daarmee kiezen de Amerikanen voor een andere toonzetting dan ABN Amro vorige week.

Cultureel Planbureau ziet geen digitale tweedeling
De opmars van computers en internet zorgen niet voor een 'digitale tweedeling' in de samenleving. Dit concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het vandaag verschenen rapport Digitalisering van de leefwereld.

Inkomen bepaalt computerbezit
Er is geen sprake van een tweedeling in de samenleving als het gaat om het gebruik van informatie- en communicatietechnologie, constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau. Sommige categorieën lopen achter.

Vorstin op internet beledigd
Twee mannen (17 en 42 jaar) uit Maastricht zijn deze week aangehouden op verdenking van belediging op internet van het koninklijk huis. De 17- jarige verdachte heeft bekend, de 42-jarige niet. De politie heeft bij de verdachten een computer in beslag genomen. Dat heeft de Haagse persofficier mr. H. Ekelmans donderdag bevestigd.

Ruik de bloemen op tv en computerscherm
Israelische geleerden van het Weizman-instituut zeggen er in geslaagd te zijn om geur als een nieuwe dimensie aan het tv-beeld toe te voegen. Indien proefnemingen op grotere schaal slagen zal deze techniek in de praktijk kunnen worden toegepast. Bij het bestellen van een bos bloemen via internet kan de koper ook even via de computer aan de bloemen ruiken.

Spanje stelt eisen aan fusie KPN
Spanje is tegen een fusie van KPN en Telefónica, als de Nederlandse staat de grootste aandeelhouder van de nieuwe combinatie wordt. Bronnen binnen het Spaanse ministerie van Economische Zaken bevestigden vanochtend dat Spanje wil dat Nederland zijn aandeel in de nieuw te vormen communicatiereus verkoopt.

Grenzeloos inbreken
Internet is in essentie anarchie. En dat gaat ten koste van de snelheid en van de veiligheid. Het Amerikaanse bedrijf Level 3 heeft een rigoureuze oplossing bedacht: een nieuw internet dat fysiek gescheiden is van het oude.

Mediabedrijven in VS sluiten even vrede over kabel
Het Amerikaanse kabelbedrijf Time Warner en mediabedrijf Disney hebben gisteren een tijdelijke wapenstilstand getekend. Een contractuele ruzie tussen de twee bedrijven zorgde er eerder deze week voor dat 3,5 miljoen Amerikanen geen kabel-tv konden kijken.

Roependen in de woestijn
"Er waren mensen die het trieste nieuws van de vernietiging naar buiten brachten. Deze koeriers werden niet per se door iemand om een boodschap gestuurd, noch hadden ze altijd een adres waar ze zich konden melden. Hoe effectief hun boodschap was, hing dan ook voor een groot deel af van wie zij waren en wat voor indruk ze maakten, maar nog meer van de bereidheid van de ontvangers om de informatie inhoudelijk op te nemen en te accepteren", schrijft Raul Hilberg in zijn boek Daders slachtoffers omstanders. De joodse catastrofe 1933-1945.

BOL.com durft beursgang niet aan
Het Duitse Bertelsmann Online (BOL.com), in Nederland marktleider met de verkoop van boeken en cd's via internet, stelt zijn beursgang uit. Aanleiding is het verslechterde beursklimaat. Dat heeft de Duitse uitgever Bertelsmann gisteren bekendgemaakt. Bertelsmann zei eind februari nog binnen vier maanden een notering aan te willen vragen voor zijn internetdochter aan de effectenbeurs van Frankfurt. De opbrengst was bedoeld voor expansie van BOL.com. Het huidige beursklimaat rechtvaardigt volgens het Duitse bedrijf niet het 'groeipotentieel' van de virtuele boek- en cd-winkel. Bertelsmann wijst daarbij op de forse koersdalingen die IT-fondsen vanaf half maart op de beursvloeren wereldwijd doormaakten. (ANP)

Frankrijk overweegt veiling telefonie
De Franse regering sluit een veiling van licenties voor UMTS- frequenties, waarmee internet en video op de mobiele telefoon mogelijk wordt, niet langer uit. Dat heeft de minister van Economie en Financiën Laurent Fabius gisteren gezegd. Volgens Fabius zijn er twee mogelijke procedures: de 'vergelijkende selectie', die tot dusver de manier was waarop Frankrijk vergunningen verleende, en de verkoop van vergunningen via veilingen, zoals die in Groot-Brittannië is toegepast. Bij de eerste methode, een 'beauty contest', wordt gekeken welke kandidaten het best het publieke belang dienen. In Groot- Brittannië bracht de veiling van UMTS vorige maand 85 miljard gulden op. Fabius erkende gisteren dat dit bedrag hem niet koud laat. (AFP)


Aan de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt duidelijk nog gewerkt. De navigatie is niet consequent doorgevoerd en daardoor is het moeilijk iets op de site te vinden. Uitleg over herdenken en vrijheid vieren, en informatie over bevrijdingsfestivals staan overigens wel op de site, en er is de mogelijkheid een statement te maken over 'vrijheid doorgeven' of het symbool van de nationale herdenking - een fakkel met duif - te downloaden.
(www.4en5mei.nl)

NRC Webpagina's
4 MEI 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)