U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wachtlijsten op internet zetten druk op de ketel
Internet is het nieuwste wapen in de strijd tegen de wachtlijsten. Voor de zomer moet de patiënt daarop kunnen zien waar hij het snelst aan de beurt is.

Hulp aan media op de Balkan hapert
De steun aan onafhankelijke media op de Balkan is ongecoördineerd en versnipperd. Niet-gouvermentele organisaties, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de besteding van hulpgelden, hebben te zeer hun eigen belang voor ogen.

Regering VS eist splitsing van Microsoft
De Amerikaanse regering gaat rechter Thomas Penfield Jackson vragen om het softwarebedrijf Microsoft in twee stukken te splitsen. De regering, een van de klagende partijen in de rechtszaak tegen Microsoft, vindt dat de beste manier om te voorkomen dat Microsoft misbruik maakt van zijn macht in de markt. Ook in de befaamde anti-kartelzaken tegen het telecomconcern AT&T en tegen oliemaatschappij Standard Oil zijn die bedrijven opgesplitst op last van de rechter.

Idealist of ordinaire domeinkaper?
Wie als eerste een internetadres registreert, zit op een goudmijn. Tenzij de rechter anders bepaalt. Het bedrijfje NameSpace legt zich - uit 'idealistische' motieven - niet neer bij de recente nederlaag tegen Unilever.

De koninklijke weg van de NOS
In Hilversum doet het schampere grapje de ronde dat de NOS op Koninginnedag niet de nationale omroep is die zij volgens de mediawet moet zijn, maar een verlengstuk van de hofhouding van Paleis Noordeinde. Filiaal van de Rijksvoorlichtingsdienst. Rechterhand van de koningin. Her Majesty's voice.

Voormalig Eurocommissaris, Hans van den Broek, is benoemd tot voorzitter van het bestuur van de Wereldomroep. Staatssecretaris Van der Ploeg (media) benoemde verder Marta Dijkhoff tot bestuurslid. Van den Broek treedt in de voetsporen van zijn vader: die richtte de Wereldomroep op en was er van 1947 tot 1959 directeur. Van den Broek is op dit moment onder meer voorzitter van het instituut Clingendael. Bij de Wereldomroep volgt hij Hans Hoefnagels op.

Actie tegen Nintendo
De Europese Commissie heeft gezegd in actie te komen tegen Nintendo en zeven andere ondernemingen die computerspellen verkopen. De bedrijven houden de prijzen van de populaire Nintendo computer- en videospelletjes kunstmatig hoog en dat strookt niet met de Europese concurrentieregels. De commissie, die al sinds 1995 bezig is met een onderzoek, vermoedt dat de ondernemingen onderlinge kartelafspraken hebben. Elk bedrijf zou een bepaald gebied in de Europese markt van Nintendospelletjes voorzien. Daarbij hebben ze beloofd niet op elkaars terrein te komen.

Eerste internet-taxi
In Berlijn rijdt de eerste taxi met internet van Europa rond. Passagiers kunnen met een computer aan de slag. Beelden van de taxiritten zijn wereldwijd op het internet te zien. Voor internet-verslaafden is in de taxi een laptop aanwezig. Klanten kunnen voor een mark per minuut chatten met de bezoekers van de 'Camtaxi-website'.

Aantal e-mailadressen bijna 600 miljoen
Het aantal e-mailadressen in de wereld bedroeg begin dit jaar 569 miljoen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Messaging Online. Volgens het bureau zal het aantal over twee jaar de één miljard adressen passeren. Het aantal 'mail accounts' steeg vorig jaar met ruim 83 procent. Ieder jaar is dat groeipercentage hoger. In 1990 waren er nog maar 15 miljoen adressen, terwijl pas vijf jaar later de 100 miljoen werd bereikt. De meeste mail accounts (bijna 60 procent) hebben een Amerikaanse gebruiker. In de rest van de wereld groeit het aantal adressen echter sneller dan in de Verenigde Staten. (ANP)

Luchtvaart in internetmarktplaats
De luchtvaartmaatschappijen British Airways, Air France, American Airlines, Continental Airlines, Delta Airlines en United Airlines bundelen hun inkoopactiviteiten in een nieuwe internetmarktplaats. Binnen enkele weken zal het project van start gaan. De zes verwachten dat de inkopen van onder meer brandstof, motoren en onderhoudsdientsten 32 miljard dollar (76,8 miljard gulden) per jaar zullen bedragen. Het nieuwe bedrijf wordt gevestigd in de Verenigde Staten. (AP) De makers van Koninginnedag.nl lieten weten verwonderd te zijn "over het feit dat dit prachtige volksfeest nog geen eigen website heeft". Niet helemaal waar, want er bestaat ook een Koninginnedag.net. Beide sites zijn gemaakt door internetbedrijfjes en zijn vooral leuk en amuserend bedoeld. Informatief is de site Koninginnedag2000.nl, gemaakt door de gemeentes Leiden en Katwijk waar de koningin zaterdag op bezoek is. Wie nog niet genoeg heeft aan deze sites, kan nog altijd terecht op oranje.pagina.nl. En wie maar aan een ding kan denken: maxima.pagina.nl bestaat ook.

NRC Webpagina's
29 APRIL 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)