U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Positie van Brink verder onder druk
De positie van Nina Brink bij World Online is verder onder druk gekomen. Financieel bestuurslid R. Huisman heeft vanmorgen gezegd dat Brink "een eigen verantwoordelijkheid" heeft wat betreft haar aanblijven of aftreden als bestuursvoorzitter.

Dode-Zeerollen op cd-rom
De Nederlandse uitgevers hebben het ontwikkelen van Internetdiensten tot kernactiviteit verheven. Maar wat houdt elektronisch uitgeven in de praktijk in? Brill geeft de Dode-Zeerollen nu ook op cd-rom uit.

Consumentengids op Internet
De stem van het volk. Maar dan met een digitale, commerciële draai, zo zou je Epinions kunnen omschrijven. Epinions is een consumentengids op Internet. Maar in plaats van professionele recensenten die een oordeel vellen over producten en diensten, komen de consumenten zelf aan het woord.

Stedengidsen
In San Francisco is het vandaag 17 graden. De komende dagen wordt het nog iets warmer, waarna een bewolkte periode volgt. Aldus het weerbericht op de gids voor San Francisco en de Bay Area van de zoekmachine Yahoo. Dit is één van de vele stedengidsen die het web rijk is.

Spervuur
Ze zijn niet echt andersdenkend, dissident of afwijkend, de gasten in het RKK/KRO radioprogramma Andersdenkenden. Eerder prominente en, vooral, oudere Nederlanders.

Telefónica brengt dochter naar beurs
Het Spaanse telecomconcern Telefónica wil nog dit jaar een beursnotering aanvragen voor zijn divisie mobiele telefonie. Deze divisie, Telefónica Moviles, wist vorig jaar haar nettowinst te vergroten met 17 procent tot 563 miljoen euro (1,25 miljard gulden). De omzet nam toe met 33 procent tot 3,7 miljard euro (8,15 miljard gulden). Het telecomconcern, dat binnenkort eigenaar wordt van Endemol, is kennelijk niet bevreesd voor de huidige ontwikkelingen op de effectenbeurzen, waarbij technologiefondsen het zwaar te verduren hebben. Telefónica maakte vorige week wel bekend dat het de voorgenomen beursgang van zijn media-activiteiten uitstelt. (ANP)

Microsoft stapt in Japanse kabeltelevisie
Microsoft heeft een belang van 60 procent gekocht in Titus Communications, de op een na grootste exploitant van kabeltelevisie in Japan. De Amerikaanse softwaregigant heeft het belang overgenomen van het kabelconcern MediaOne, dat wordt overgenomen door het Amerikaanse kabel- en telecomconcern AT&T. (ANP)

Succes actie Internetchatters
De actie van IRC-servers (Inter Relay Chat) tegen het toenemende vandalisme op Internet is geslaagd. Het overgrote deel van de IRC- servers in Europa legde vrijdagmiddag het netwerk plat uit onvrede over de herhaalde aanvallen van computerkrakers. De actie werd zaterdagavond beëindigd. De 'hackers' bestookten de afgelopen weken de servers steeds vaker met grote hoeveelheden data, waardoor het IRC-net voor andere gebruikers onbereikbaar werd. R. van Mook van de Universiteit Twente, beheerder van één van de vier IRC-servers in Nederland, spreekt van een succes. "We hebben sinds afgelopen zaterdag geen last van aanvallen meer gehad." De meeste gebruikers reageerden positief op de actie. "Het is toch veel te mooi weer om te chatten." (Redactie Economie)

Achmea had toegang tot databanken Gak
Verzekeringsconcern Achmea heeft geruime tijd zonder toestemming in databanken van het Gak kunnen kijken. Beide partijen stellen dat van werkelijke inzage in de gegevens geen sprake is geweest. Inmiddels is de toegang versperd. Het Gak erkent dat het lek "verdomd slordig" was. Achmea, die bedrijven aanvullende verzekeringen voor de Ziektewet en de Wao verkoopt, heeft van de minister van Sociale Zaken toestemming gegevens bij het Gak te controleren. Dat betreft hoofdzakelijk adressen, bedrijfstak en de aantallen werknemers. "Heel onschuldige gegevens", zegt een Achmea-woordvoerder. Deze gegevens zijn via de Kamers van Koophandel te verkrijgen, maar de verzekeraar trekt ze graag na bij het Gak omdat die wijzigingen sneller verwerkt. Achmea heeft zo toegang tot gegevens over de grafische sector, journalisten, uitgevers en de uitzendbranche. (ANP)

Surseance Stichting Studentenchipkaart
De Stichting Studentenchipkaart heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf heeft volgens Ad Valvas, het blad van de Vrije Universiteit, een schuld van "een fors aantal miljoenen guldens". Bovendien stappen IBM en KPN, die met de Informatie Beheergroep (IBG) het initiatief voor de kaart hadden genomen, uit de stichting. Studenten kunnen met de kaart, die ook als collegekaart geldt, boeken lenen, betalen, kopiëren en via Internet contact leggen met de IBG om informatie over hun studiefinanciering op te vragen. Zeven universiteiten, zes hogescholen en 25 regionale opleidingscentra maken gebruik van de kaart.(ANP)

Tuvalu verdient aan Internet
PASADENA, 10 APRIL. De kleine eilandenstaat Tuvalu in de Stille Oceaan verdient flink aan Internet. Het land verkocht zijn landcode .tv voor vijftig miljoen dollar aan het internetbedrijf DotTV. De eilandengroep - negen atollen, 10.600 inwoners - heeft nauwelijks een bron van inkomsten. DotTV, gesteund door Internetgigant Idealab! uit Pasadena, denkt flink te verdienen aan de verkoop van het adres .tv aan televisiezenders en productiemaatschappijen. Volgens voorzitter Lou Kerner van DotTV is .tv veel herkenbaarder dan het ouderwetse .com. Hij zegt inmiddels tweehonderd .tv-adressen verkocht te hebben voor 300.000 dollar per stuk. (AP)


Zaterdag werd in Amsterdam de prijs voor de beste schoolkrant, en voor de beste online schoolkrant, uitgereikt. Winnaar van de laatste prijs werd de redactie van het Calland Journaal, de website van het Amsterdamse Calland Lyceum. De jury noemde de site, in deze krant besproken in de rubriek Schoolkrant Online, 'helder en eenvoudig van structuur' en 'ook leesbaar voor ouders en docenten'. (www.hetcalandlyceum.nl)

NRC Webpagina's
10 APRIL 2000
    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)