U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Belgrado in actie tegen vrije media


BELGRADO, 13 MAART. De Servische politie heeft gisteren met geweld een onafhankelijk radio- en televisiestation gesloten. Het was de vijfde keer deze maand dat het bewind een onafhankelijk medium het zwijgen oplegt.

Rond dertig politie-officieren gingen gisterochtend in de stad Pozega het station van de lokale radio- en televisiezender binnen en legden die plat, met het argument dat het station niet had betaald voor het gebruik van de frequenties. Ondertussen hielden andere politiemannen buiten een menigte protesterende mensen in toom. Een dag eerder had de politie in Pozega zich nog laten verdrijven door inwoners die 'hun' zender wilden beschermen. Na de overval van gisterochtend protesteerden opnieuw tweeduizend inwoners tegen de actie.

Vorige week sloten de Servische autoriteiten vier onafhankelijke media. Eerst werd het massablad Vecernje Novosti per regeringsdecreet ondergebracht bij een staatsuitgeverij. Vervolgens werd de apparatuur van de zender Studio B (in handen van de oppositiepartij SPO) kort en klein geslagen. Een week later moest het onafhankelijke radiostation Boom in Pozarevac het ontgelden en eind vorige week werd in cuprija het radio- en televisiestation Nemanja stilgelegd. In de meeste gevallen werd meegedeeld dat de vergunning was ingetrokken.

Het offensief tegen de onafhankelijke media heeft volgens waarnemers zonder twijfel te maken met de gemeenteraads- en de parlementsverkiezingen die dit jaar worden gehouden. Het regime in Belgrado controleert, zeker buiten Belgrado, alle belangrijke elektronische en bedrukte media. Het offensief moet, zo menen de waarnemers, de weinige vrije media die er nog zijn tot zwijgen brengen. (Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
13 MAART 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)