U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

UPC betaalt ruim 6 miljard voor SBS
Kabelaar United Pan-Europe Communications (UPC) wil SBS Broadcasting, het moederbedrijf van SBS6 en Net5, overnemen voor 2,8 miljard dollar (6,3 miljard gulden). Dat voornemen heeft UPC gistermiddag bekendgemaakt. SBS stemt met de overname in.

Machtsgreep in medialand
De koop van televisiestation SBS door kabelgigant UPC kan grote gevolgen hebben voor het omroepbestel en de portemonnee van de kijker.

Een ongewone overname
Na kabel-, telecom- en Internet-bedrijven koopt UPC nu voor het eerst ook radio- en televisiestations. Beleggers zijn weinig enthousiast over deze expansie in "ouderwetse" media.

Kabel en content
NEDERLAND IS een van de dichtstbekabelde landen ter wereld. Een mooie markt, die lange tijd echter van staatswege werd gereduceerd tot het doorgeven van de algemene omroepprogramma's. En er is zoveel meer mogelijk: abonneetelevisie, telefonie en tegenwoordig vooral Internet. De wettelijke belemmeringen zijn een paar jaar geleden opgeruimd, maar er blijft een probleem: de kabel vormt een monopolie.

Wolters Kluwer stort in op beurs
Uitgeversconcern Wolters Kluwer is vanmorgen op de beurs met een derde in waarde gekelderd, nadat het concern bekendmaakte dat de winst dit en volgend jaar niet zal groeien. Ook werd bekend dat bestuursvoorzitter C. van Kempen vijf maanden na zijn aantreden aan de kant wordt gezet.

EU wil eigen satellieten
De Europese Unie werkt aan een eigen waarnemingssysteem met ruimtesatellieten dat zowel voor militair als civiel gebruik geschikt is. Officieel is het een project van de ministers van Verkeer, maar volgens een document van de Europese Commissie is het Galileo gedoopte systeem ook van belang voor het waarborgen van strategische behoeften in verband met het Europese veiligheidsbeleid.

PCM brengt Internet onder in nieuwe onderneming
PCM Uitgevers, uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant, wil zijn Internetactiviteiten onderbrengen in een zelfstandig bedrijf. PCM Interactieve Media (PIM) gaat de websites van PCM los van de kranten exploiteren. De elektronische databank van PCM en de vacaturesite Clickwork worden eveneens bij PIM ondergebracht.

De Tweehonderd van Brink
Netwerk is het sleutelwoord in de Nieuwe Economie. Het mondiale Inter- netwerk katapulteert talrijke zakelijke pioniers tot de rangen van de multimiljonairs en simpele miljardairs. En op hun beurt zetten de Internetwerkers zelf hun nieuwe kapitaal in om eigen netwerken te vormen, persoonlijke en zakelijke netwerken, die in een cruciaal opzicht verschillen van de traditionele old boys spinnenwebben.

BT: mobiele toegang tot het Internet
Het Britse telecombedrijf British Telecom (BT) heeft gisteren aangekondigd vanaf juni wereldwijde mobiele Internet-toegang te gaan leveren. Het initiatief, waarin BT 160 miljoen pond (576 miljoen gulden) investeert, moet het voormalige staatsbedrijf een substantieel aandeel geven in de markt voor mobiele Internetdiensten, die naar verwachting sterk zal groeien.

Microsoft lanceert ook spelcomputer
Microsoft brengt een spelcomputer op de markt waarmee op Internet kan worden gesurfd. Daarmee daagt het de Japanse concurrentie, die tot nu toe deze wereldmarkt beheerst, rechtstreeks uit.

Protestactie tegen 'gepraat' op Radio 4
Klassieke-muziekliefhebbers beginnen vandaag een protestactie tegen de klassieke-muziekzender Radio 4 onder het motto 'Meer muziek, minder gepraat.' Ze doen dat nadat H.J.A. Hofland vorige week in zijn wekelijkse column in het Cultureel Supplement (CS) schreef dat er op Radio 4 zoveel gepraat wordt.

Van Abarth tot Zündapp
Het bezit van klassieke auto's wordt steeds populairder en daarmee de catalogi die de aspirant-bezitter inzicht geven in zijn eventuele nieuwe aankoop. Zo is er in boekvorm de Onschatbare Klassieker, die tien jaar geleden voor het eerst verscheen in bescheiden vorm.

België mag schotels niet belasten
De Europese Commissie wil dat Belgische gemeenten hun belasting op satellietschotels onmiddelijk stopzetten. Het gaat om bedragen variërend van 225 tot 550 gulden per jaar. De belasting is volgens de commissie in strijd met het vrije verkeer van diensten. Ook wordt de heffing als discriminerend gezien, omdat zij bepaalde groepen kijkers en luisteraars, buitenlandse televisie- en radiozenders en satellietaanbieders treft.

Haarlem krijgt 157 miljoen voor kabel
Het college van B&W van Haarlem is akkoord gegaan met de verkoop van de Haarlemse kabel aan UPC. Haarlem krijgt er 157 miljoen gulden voor. Dat is ongeveer 2.400 gulden per abonnee. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het voorstel. Dat zal naar verwachting eind maart gebeuren, waarna het contract kan worden getekend. Vanaf oktober dit jaar kunnen abonnees gratis gebruik maken van nieuwe diensten via de kabel door middel van een digitale set-top box, een geavanceerde decoder. Ook telefonie en internet via de kabel worden in Haarlem mogelijk. Haarlem houdt aan de verkoop netto 107,5 miljoen gulden over. Dat bedrag wordt in een projectenfonds gestort.

Sterk kwartaal voor Océ
Océ (copiers, printers) heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. In een presentatie op de aandeelhoudersvergadering gisteren meldde bestuursvoorzitter I. van Iperen dat het bedrijf de omzet met 15 procent heeft zien groeien in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De nettowinst zal in deze periode minstens 10 procent hoger zijn. De goede start van het jaar geeft Van Iperen "het nodige vertrouwen" in winst- en omzetontwikkeling van volgend jaar. Bij de presentatie van de jaarcijfers meldde Van Iperen nog dat winst en omzet dit jaar "beperkt" zouden groeien.

Bell Group koopt deel AND
AND International Publishers verkoopt het bedrijfsonderdeel AND Identification (onder meer smart cards) aan de Britse Bell Group. De kwakkelende elektronische uitgever wil van Identification af om het zich meer wil richten op Internet. Bell Group betaalt 55 miljoen gulden voor Identification. De Britten zijn internationale leverancier van elektronische beveiligingssystemen voor banken en andere financiële instellingen. AND International Publishers verwacht over 1999 een nettoverlies van 15,4 miljoen gulden. Definitieve jaarcijfers komen in april.


Wie de websites zoekt van politieke partijen in Australië of Andorra, wie alles wil weten over de grondwet van Italië, of de Ethiopische krant Addis Tribune online wil lezen, kan terecht bij Political Resources on the Net. Daar zijn lijsten te vinden met politeke sites over de hele wereld, gesorteerd per land. Het 'sites van de week' archief laat zien wat er de afgelopen vier jaar geleden zoal in het nieuws was; veel links werken nog. (www.politicalresources.net)

NRC Webpagina's
10 MAART 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)