U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pact Cisco en Cap Gemini
Cisco Systems, de Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur, gaat samenwerken met Cap Gemini. Cisco zal 870 miljoen euro (1,9 miljard gulden) investeren in de Franse automatiseerder en IT-adviseur, waarvan 170 miljoen euro zal worden gebruikt voor het opzetten van een Internetbedrijf.

De macht van het idee
Waarom betalen beleggers volgende week miljarden voor World Online? Omdat het geen beleggers zijn, maar risico-investeerders van het eerste uur.

Grote overname door Lernout & Hauspie
Het Belgische bedrijf Lernout & Hauspie (L&H), gespecialiseerd in de ontwikkeling van software voor spraakherkenning, neemt het Amerikaanse Dictaphone over. Volgens het Belgische bedrijf is Dictaphone in de Verenigde Staten marktleider in dicteerapparatuur, telefonische registratie en verwerking van medische gegevens.

Vuiligheid
In navolging van Nederland is nu ook in Duitsland de discussie losgebarsten over het tv-programma Big Brother. Onderstaand het commentaar in de Süddeutsche Zeitung van gisteren.

Verletzung der Menschenwürde
Het programma Big Brother maakte in Nederland goede sier met de serieuze bedenkingen die er, over het algemeen maanden voordat het populaire project begon, waren gemaakt tegen het opsluiten van vrijwilligers in een ruimte, om eens te kijken of ze het zouden uithouden en wat er zo zal gebeuren.

Versatel breidt uit
Telecombedrijf Versatel gaat samen met het Amerikaanse NorthPoint snelle verbindingen leveren aan de consument. Versatel en NorthPoint richten een gezamenlijke onderneming op, VersaPoint, om het laatste draadje, dat van KPN's telefooncentrale in de straat naar de daadwerkelijke aansluiting loopt, geschikt te maken voor supersnel Internetten. In eerste instantie pompt VersaPoint 100 miljoen dollar (circa 230 miljoen gulden) in het project.

Casema koopt kabelnet
De gemeente Amstelveen verkoopt haar kabelnet aan Casema. Dat heeft het college van B&W vandaag bekendgemaakt. Amstelveen, waar 37.500 mensen een kabelaansluiting hebben, ontvangt 97,5 miljoen gulden van het bedrijf. Dat is circa 2.600 gulden per aansluiting.

Verisign koopt Network Solutions
De Amerikaanse aanbieder van Internetbeveiliging Verisign heeft gisteren bekendgemaakt dat het Network Solutions overneemt. Met de overname is een bedrag van 21 miljard dollar (48,3 miljard gulden) in aandelen gemoeid. Network Solutions had tot september vorig jaar een monopolie op het verstrekken van Internetadressen. Na het openstellen van de registratiemarkt voor de zogeheten domeinnamen is het Amerikaanse bedrijf zich ook gaan toeleggen op andere activiteiten, zoals het ontwikkelen van websites. De overname stelt Verisign in staat ondernemingen volledige Internetdiensten aan te bieden. Het bedrijf kan klanten op het Internet brengen door hun gewenste domeinnaam te registreren en tegelijkertijd van de beveiliging voorzien die nodig is voor activiteiten op het gebied van elektronische handel.

Clear Channel verkoopt radiostations
Het Amerikaanse radiobedrijf Clear Channel Communications verkoopt 72 radiostations. De verkoop is waarschijnlijk noodzakelijk om toestemmig te krijgen voor de overname van concurrent AMFM. Clear Channel verwacht bovendien minder groeiperspectieven gezien de huidige omvang van het bedrijf. Vorige week kocht het nog SFX Entertainment, eigendom van onder meer het Nederlandse Mojo Concerts.

Fletcher verkoopt aandelen Baan
Fletcher International, de Amerikaanse financier van Baan, heeft een pakket aandelen van het Nederlandse softwarebedrijf verkocht. Dat blijkt uit een vanmorgen gepubliceerde melding in het kader van de Wet Melding Zeggenschap. Begin februari meldde Fletcher dat zijn belang in Baan was opgevoerd tot 6,7 procent. Intussen blijkt het Fletcherbelang te zijn teruggebracht tot 1,7 procent. Het aandeel Baan noteerde vanmorgen anderhalf procent lager op vijf euro.

Alliantie Smit met Amerikaanse kabelaar
Smit Internationale wil door samenwerking met het Amerikaanse Oceaneering International profiteren van de wereldwijde hausse in de telecommunicatie (telefonie, Internet). Beide partijen gaan op de zeebodem telecomkabels voor de korte afstand (niet intercontinentaal) leggen. De gezamenlijke onderneming opereert onder de naam Smit- Oceaneering Cable Systems, met het hoofdkwartier in Houston (Texas).


Typografisch geïnteresseerden moeten beslist een bezoek brengen aan Counterspace. Uit welke onderdelen bestaan letters, in welke groepen kun je lettertypen classificeren, welke lettertypen kun je het best gebruiken op het computerscherm en hoe hebben letters zich door de eeuwen heen ontwikkeld? Je vindt hier de antwoorden. De site is prachtig vormgegeven, maar daardoor wel wat langzaam. (www.studiomotiv.com/counterspace/)

NRC Webpagina's
8 MAART 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)