U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie Buitenlandse Zaken - Israel

Hezbollah

Lebanese Army

Conflict Israel-Lebanon volgens Amnesty International


Desnoods zonder vredesakkoord

Israel geeft bezette zone in Libanon op


JERUSALEM, 6 MAART. Israel zal voor de maand juli een eind maken aan de 18 jaar durende bezetting van een bufferzone in Zuid-Libanon. Met het besluit gisteren van het Israelische kabinet lost premier Barak een jaar oude belofte in.

Tijdens een persconferentie zei Barak: "Dit is het einde van een tragedie. We laten onze jongens thuiskomen." Volgens de ministerraad zou Israel de terugtrekking willen regelen door een vredesakkoord met Syrië, dat feitelijk de dienst uitmaakt in Libanon, maar woordvoerders zeiden dat ook zonder akkoord de troepenterugtrekking voor juli een feit moet zijn.

Door het Israelische besluit neemt de druk op Syrië toe om vredesonderhandelingen te heropenen. Aan de andere kant riskeert Barak tegenwerking van Syrië wanneer de terugtrekking unilateraal gebeurt.

In een reactie op het Israelische besluit hebben de Verenigde Staten er bij Israel en Syrië op aangedrongen terug te keren aan de onderhandelingstafel. Vredesbesprekingen tussen beide landen liepen twee maanden geleden vast over de toekomst van de Golan hoogvlakte. Syrië eiste dat Israel op voorhand zou instemmen met terugtrekking uit dit gebied, dat het sinds 1967 bezet houdt. Israel weigerde dat, met als argument dat eerst duidelijk moest zijn welke garanties Syrië wilde geven voor het handhaven voor vrede en veiligheid in dat gebied na terugtrekking. Kort na het afbreken van de onderhandelingen in januari, werd het aantal aanvallen van Hezbollah-guerrillastrijders op Israelische legeronderdelen opgevoerd. In drie weken tijd sneuvelden zeven Israelische militairen, waardoor de druk op Barak werd opgevoerd de soldaten terug te halen.

Israelische leiders hebben Damascus er altijd van beschuldigd Hezbollah- strijders te gebruiken om Israel te dwingen concessies te doen aan de onderhandelingstafel. Volgens commentatoren in Israel zou een unilaterale terugtrekking van Israel de onderhandelingspositie van de Syriërs aanzienlijk verzwakken. Syrië heeft steeds ontkend dat het de Hezbollah controleert en heeft bovendien formeel laten weten tegenstander te zijn van een Israelische terugtrekking zonder vredesakkoord. De Libanese regering heeft het Israelische besluit verwelkomd, maar gaf wel aan dat de troepenterugtrekking onderdeel zou moeten zijn van een vredesakkoord. Vanochtend voerden Israelische straaljagers voor de vierde achtereenvolgende dag aanvallen uit op Hezbollah-posities in Zuid-Libanon. De aanvallen zijn een vergelding voor guerrilla-aanvallen in de afgelopen week. Daarbij kwamen vijf leden van pro-Israelische milities om het leven. (Reuters, AP)


Zie ook:

'Soldaten in de stelling Yakinton willen nu weg' (2 oktober 2000)
Israel verkijkt zich weer op Libanon (9 februari 2000)
Wraakactie Israel tegen Hezbollah (8 februari 2000)

NRC Webpagina's
6 MAART 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)