U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Stichting Kerncentrale Borssele 2004+

Uitspraak Raad van State

Ministerie van Economische Zaken

Ministerie VROM


Discussie over sluiting lijkt opengebroken

Kerncentrale Borssele open of dicht


De Raad van State heeft verwarring gesticht met de uitspraak dat het kabinet ten onrechte heeft besloten de milieuvergunning van de kerncentrale in Borssele per 2004 in te trekken.

Door onze redacteuren ARJEN SCHREUDER en FLORIS VAN STRAATEN

DEN HAAG/BORSSELE, 25 FEBR. In het Zeeuwse Borssele knalden gisteren de kurken van de alcoholvrije champagne van het personeel van de centrale. Maar in Den Haag keek minister Jorritsma (Economische Zaken), eerst verantwoordelijke voor de kernenergie, bezorgd. Zij erkende dat het kabinet een nederlaag had geleden, maar ze zei ook te willen vasthouden aan het kabinetsvoornemen de omstreden centrale in 2004 te sluiten.

De uitspraak van de Raad van State dat het kabinet zijn besluit uit 1997 om de milieuvergunning voor Borssele in 2004 in te trekken onvoldoende had gemotiveerd, brengt Jorritsma en haar collega Pronk (VROM) in een lastig parket. Hierdoor doemt er plotseling weer hoop voor de voorstanders van het openhouden van de centrale na 2004. De ironie wil dat Jorritsma's eigen partij, de VVD, zich hierbij in de frontlinie bevindt.

Wat het driehonderd man sterke personeel betreft, dat de procedure aanspande, staat de uitkomst al vast. "Euforisch" is het. Zij zijn ervan overtuigd dat het kabinet er "een heel zware kluif aan zal krijgen" om de centrale nu nog te sluiten. Vijf werknemers bij de poort zeggen "opgelucht" te zijn. Hun baan is voorlopig gered, denken ze.

De juristen van Economische Zaken en VROM zijn echter onmiddellijk aan het werk getogen om, overeenkomstig het kabinetsbeleid, de kerncentrale alsnog buiten bedrijf te kunnen stellen. Daarvoor is een nieuwe, ditmaal wel afdoende motivering voor het intrekken van de vergunning nodig.

Minister Pronk deed gisteren nogal luchtig over de kansen hierop. Volgens hem ging het slechts om een afwijzing van het besluit op formele gronden. Daar zou wel snel een mouw aan zijn te passen, dacht hij. Ook de milieuorganisatie Greenpeace deelde die opvatting. Greenpeace ziet vooralsnog geen reden acties tegen de centrale te houden. "Dat is niet aan de orde. Maar als de sluiting werkelijk in gevaar komt, zullen we ons heus wel laten horen", aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Een woordvoerder van Economische Zaken vanmorgen: "De milieuvergunning is het enige handvat dat we hebben. " Het kabinet had zich voor de Raad van State vooral beroepen op het belang van de bescherming van mensen, dieren, planten en goederen die het intrekken van de vergunning zou rechtvaardigen. Ten onrechte, vond de Raad van State, was het kabinet voorbijgegaan aan andere overwegingen, waaronder de verenigbaarheid van het eigen besluit met het recht van de Europese Gemeenschap.

Het zou een stuk makkelijker zijn geweest voor het kabinet, als de overheid zelf eigenaar zou zijn geweest. Dan had het de centrale zonder enige moeite alsnog kunnen sluiten. Maar dat is niet het geval. De huidige eigenaar, stroombedrijf EPZ, voelt er nu net niets voor de centrale te sluiten. EPZ weet zich ook gesteund door een nieuwe elektriciteitswet, die de stroombedrijven beduidend meer autonomie geeft dan voorheen.

De kerncentrale in Borssele werd in 1973 gebouwd voor een periode van ongeveer veertig jaar. Wat de directie van de EPZ betreft, kunnen daar door aanpassingen nog wel twintig jaar bij komen, zodat de centrale tot 2033 open zou kunnen blijven. Directeur Harry Droog: "De kerncentrale staat er voortreffelijk bij. Den Haag heeft volgens ons de middelen nu niet om sluiting af te dwingen."

De directie van EPZ, waarin de productiebedrijven van de drie zuidelijke stroombedrijven PZEM, PNEM en PLEM zijn gefuseerd, heeft zich destijds niet gevoegd bij het beroep dat het personeel en enkele anderen bij de Raad van State indienden. De directie achtte zich gebonden aan het akkoord dat zij over de sluiting met het kabinet sloot.

Inmiddels is er echter sprake van "voortschrijdend inzicht", aldus Droog. In een geliberaliseerde markt waarin de stroomprijzen wellicht fors zullen dalen, kan EPZ een goedkope kerncentrale goed gebruiken. EPZ zegt vanaf 2004 jaarlijks 70 tot 100 miljoen gulden goedkoper uit te zijn dan wanneer het een nieuwe gascentrale zou moeten bouwen. Bovendien, betoogt EPZ, draagt het openhouden van de centrale flink bij aan de reductie van de CO -uitstoot, namelijk 1,4 miljoen ton CO . In totaal moet de elektriciteitssector 6 miljoen ton minder CO uitstoten dan op het niveau van 1990.

De tegenstanders van kernenergie vrezen intussen dat een mogelijke vertraging bij de sluiting van Borssele om juridische redenen het politieke tij zal doen keren. Tot dusverre was een krappe meerderheid van PvdA, D66, GroenLinks, SP, GPV en RPF voor sluiting in 2004. VVD, CDA en SGP zouden de centrale liever langer openhouden. Minister Pronk erkende gisteren dat de discussie ook weer zou kunnen opflakkeren in het kabinet zelf. "Je bent nooit zeker." De eerste kandidaat om die discussie weer aan te zwengelen lijkt niemand minder te zijn dan zijn VVD-collega Jorritsma.


Zie ook:

Opslag van afval kost 1 tot 2 miljard gulden (22 februari 2000)

NRC Webpagina's
25 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)