U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier IRT-affaire

Dossier IRT-vervolg


BVD: honderden miljoenen winst

IRT-duo werd rijk van drugshandel

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
HAARLEM, 23 FEBR. De Haarlemse (ex-)rechercheurs K. Langendoen en J. van Vondel hebben voor eigen rekening honderden miljoenen guldens verdiend aan het importeren van duizenden kilo's hard- en softdrugs.

De politieagenten hebben volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) de drugswinsten, in eendrachtige samenwerking met een aantal Nederlandse handelaren in verdovende middelen, geïnvesteerd in een gokonderneming in Oostenrijk en in onroerend goed. Langendoen en Van Vondel (het 'koningskoppel' van de IRT) hebben samen met de vorige week gearresteerde criminele infiltrant Kris J. "voor het wegsluizen van drugsgelden gebruik gemaakt van een Amsterdamse makelaar. Zij hebben het complete huizenbestand van deze makelaar opgekocht en deze man regelt verdere aankopen", aldus een ambtsbericht van de BVD van 12 juni 1997.

Deze informatie van de BVD - van een "doorgaans betrouwbare bron" - was aanleiding voor het grote onderzoek van de Landelijke recherche dat vorige week resulteerde in de aanhouding van zestien verdachten. Onder hen Kris J. en twee broers. Langendoen en Van Vondel zijn niet aangehouden en waren vandaag niet voor commentaar bereikbaar.

Uit de informatie van de BVD blijkt dat de invloedrijkste rechercheurs van het IRT-politieteam, dat begin jaren negentig op jacht ging naar grote drugsbaronnen, in feite in dienst stonden van de onderwereld. De beruchte 'groei-informant' Kris J. is volgens de BVD "in opdracht van Etienne U. in het IRT geïnfiltreerd". Langendoen en Van Vondel hebben altijd beweerd dat zij de groei-informant inschakelden bij drugsimporten om Etienne U. te kunnen betrappen op drugshandel.

De advocaat van Kris J., C. Korvinus, bestrijdt dat zijn cliënt opereerde in opdracht van Etienne U. "Beide heren kennen elkaar niet eens", zegt Korvinus. De advocaat verdedigde U. eerder met succes.

Ook de douanier die voor het IRT belast was met het fysiek inklaren van drugscontainers, Cees de J. uit Haarlem, was betrokken "bij alle criminele handelingen". Cees de J. heeft nooit opheldering verschaft over zijn activiteiten omdat hij overspannen zou zijn. Langendoen heeft tegenwoordig een adviesbedrijf. Van Vondel is privé-detective. Volgens de BVD hebben "de foute IRT'ers hun geld ergens gestald en houden ze zich rustig tot de hele storm is geluwd". Uit onderzoek naar Van Vondel is eerder gebleken dat hij naar eigen zeggen een "investeringsclubje" had om drugs te importeren voor politie-onderzoek. Volgens de BVD is het de 38-jarige Kris J. die Van Vondel van middelen voorzag.


Zie ook:

Drugswinsten naar omkopen sporters (22 februari 2000)
Het rijk van dubbelspeler Kris (22 februari 2000)

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)