U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
IRT-affaire

IRT-vervolg


Het rijk van dubbelspeler Kris


Met de arrestatie vorige week van criminele informant Kris J. komt er zicht op een internationaal imperium met drugstransporten, gokactiviteiten en omkopingen.

Door onze redacteur MARCEL HAENEN

HAARLEM, 22 FEBR. Puissant rijk werd de 38-jarige Krishnapersad J. van zijn werk als criminele informant voor het IRT-politieteam dat hem begin jaren negentig drugs liet invoeren in de hoop drugsbaronnen te ontmaskeren. De ludieke namen van de bij de kamers van koophandel in Amsterdam en Haarlem geregistreerde bedrijven van Kris verwijzen naar zijn welstand.

De doelstellingen en bedrijfsomschrijvingen van de BV's van de hindoestaanse man - die als woonadres Middenpad Kwatta in Suriname opgeeft - zijn eveneens in overeenstemming met zijn status. Kris J. houdt zich officieel bezig met vermogensbeheer, management, effectenhandel en het voeren van agentschappen.

In het schema dat de medewerkers van het landelijk rechercheteam (LRT) de afgelopen 2,5 jaar hebben opgesteld, overheersen evenwel andere activiteiten. Hier is sprake van een crimineel imperium waarin Kris J. samen met een paar Colombianen van het Cali-drugskartel de raad van bestuur vormt. De holding waakt over drie separate misdaaddivisies: de afdeling drugstransport, de afdeling contra-observatie en geweld en de afdeling gokken. Dat laatste slaat op de verdachten die het drugsgeld gebruikten voor het omkopen van voetballers om zo de uitslag te beïnvloeden van weddenschappen die ze zelf organiseerden.

Uitvoerige parlementaire onderzoeken en zelfs de rijksrecherche konden tot nu toe nooit helemaal duidelijk krijgen hoe en waarom de Nederlandse politie met criminele informanten drugs importeerde. Om die reden besloot de top van het openbaar ministerie, het college van procureurs- generaal onder leiding van de toenmalige 'super-pg' A. Docters van Leeuwen, in een vergadering van 4 september 1996, dat er een strafrechtelijk onderzoek moest komen naar een nog onbekende 'groei- informant'. Een man "die kennelijk een dubbelrol heeft gespeeld ten nadele van de overheid", aldus een vertrouwelijk justitiedossier dat in het bezit is van deze krant.

In juni 1997 melden de collega's van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) aan de landelijke recherche dat uit "doorgaans betrouwbare bron" is vernomen dat de groei-informant die de Haarlemse rechercheurs Langendoen en Van Vondel gebruikten voor drugsimporten Kris J. uit Haarlem is. Rechercheurs bekijken vervolgens of er bij het meldpunt voor ongebruikelijke financiële transacties in Zoetermeer inlichtingen zijn over het werk van Kris.

Dat treft. Dertien meldingen zijn er over de financiele handel en wandel van Kris. Hij blijkt nadrukkelijk actief te zijn in de legale en illegale gokwereld. Hij werkt bovendien samen met een Oostenrijkse firma. Die informatie, gekoppeld aan de tip van de BVD, is voldoende voor het op 1 december 1997 officieel openen van een gerechtelijk vooronderzoek in Haarlem. De rechter-commissaris geeft toestemming Kris te observeren en telefonisch te tappen.

Twee jaar lang is elke beweging van Kris vastgelegd en zijn milieu in kaart gebracht. De politie kreeg op een cruciaal moment hulp van Britse collega's. Zij wisten dat er vanuit Colombia een coketransport van 1.200 kilo onderweg was naar Europa waar Kris met zijn Colombiaanse partners bij betrokken zou zijn. Vorige zomer werd de Nederlandse politie hierover getipt; vorige week volgden de aanhoudingen.

De verdachten waanden zich in deze zaak redelijk veilig, omdat ze gebruik maakten van telefoonaansluitingen en kantoorruimte op naam van een Haagse advocaat. Men verwachtte kennelijk dat de politie deze geheimhouder niet zou afluisteren.

Uit de telefoontaps is ook gebleken dat het criminele geld werd benut voor het omkopen van voetballers in heel Europa om zo de uitslag van wedstrijden te beïnvloeden. De weddenschappen regelde Kris onder andere vanuit zijn kantoor aan de Zuid Schalkwijkerweg in Haarlem. De politie-informatie over de omkoping moet naar verluidt heel exact zijn, al ontbreekt het volgens advocaat W. den Daas - die een gearresteerde broer van Kris bijstaat - vooralsnog "aan concrete, harde bewijzen".

Volgens de politie heeft Kris via een van zijn holdings een groot gokbedrijf in Oostenrijk gefinancierd. Deze firma heeft ruim 50.000 klanten die kunnen gokken op uitslagen van allerlei sportwedstrijden, van de Champions League tot aan Formule 1-races. Op verzoek van de Nederlandse officier van justitie G. Sta is er vorige week bij de Oostenrijkse firma huiszoeking verricht.

De directeur van het Oostenrijkse gokbedrijf zegt desgevraagd totaal overrompeld te zijn door het Nederlandse drugsonderzoek. Hij geeft toe dat Kris voor 35 procent mede-eigenaar is van het gokbedrijf. "Maar ik dacht dat Kris zijn geld verdiende met speelautomaten", zegt hij op het kantoor van zijn advocaat dr. Wolf-Georg Schrf in Wenen. "Ik heb niet het geringste vermoeden gehad dat hij iets met drugs te maken kon hebben", aldus de Oostenrijker, die vooralsnog alleen als getuige is gehoord. De politie sluit niet uit dat Kris zijn Oostenrijkse partner heeft misleid.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)