U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Stille clichéfilm

ELLEN DE BRUIN
An Officer and a Gentleman zit vol clichés. Vol jongemannen wier droom het is om straaljagerpiloot te worden. Vol meisjes wier droom het is een straaljagerpiloot aan de haak te slaan, al dan niet door te doen alsof ze zwanger zijn.

Er zit een strenge zwarte sergeant in, die scabreuze zevenlettergrepige teksten scandeert op de maat waarvan de toekomstige vliegers rondjes moeten lopen, en die elke nieuw arriverende groep op dezelfde manier schoffeert omdat je daar hard en gedisciplineerd van zou worden. Richard Gere is het snelst op de hindernisbaan en ook verder nogal stoer: hij heeft een 'moeilijke jeugd' gehad en daaraan de neiging overgehouden zich af te sluiten wanneer hij natuurlijk eigenlijk 'zijn gevoelens zou moeten uiten'. In de film is hij opgezadeld met de naam Zach Mayo als ware hij een Kamagurka-personage, en wordt hij natuurlijk verliefd op het enige meisje in de wijde omgeving dat het niet te doen is om een trouwring van een piloot, maar om de Ware Liefde. De liefde bloeit op, uiteraard. Maar hoe mooi ook, het zijn moeilijke en onzekere tijden, die waarin je als adolescent bezig bent je eigen droom of die van je ouders te verwezelijken - ook als die droom bestaat uit het worden van straaljagerpiloot. Gelukkig zijn die problemen weer precies wat een verhaal als dit kan gebruiken: de gebruikelijke tijdelijke barrière tussen de geliefden. En dus is er sprake van een noncommunicatieve, want dichtgeklapte Richard Gere, en een verdrietige maar trotse Debra Winger en lijkt het allemaal mis te gaan met de liefde. Maar uiteindelijk is dit natuurlijk gewoon het soort film dat eindigt met een huwelijksaanzoek, alsof dat het moment is waarop het leven ophoudt.

Het is een wonder dat de film als geheel niet één groot cliché geworden. Dat komt waarschijnlijk doordat regisseur Taylor Hackford niet, zoals in de meeste Hollywoodfilms, met beeld- en geluidseffecten alle emoties voorkauwt die de kijker zou moeten hebben.

An officer and a gentleman is tamelijk stil en geeft je de ruimte om zelf na te denken. Des te jammerder is het dat er eigenlijk zo weinig is om over na te denken.

An Officer and a Gentleman (Taylor Hackford, 1982, VS), Net5, 20.30-22.45u.

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)