U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O   E N   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

S E L E C T I E   T E L E V I S I E :

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het langverwachte rapport van de commissie-Van Kemenade over de joodse tegoeden. Verder een reportage over de met gifgas geladen granaten uit de Eerste Wereldoorlog die voor de Belgisch/Nederlandse kust zijn gedumpt. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Gesprek met Johan van der Keuken over zijn documentaire film De Grote Vakantie die deze week op het Rotterdams Filmfestival in première gaat. De film behandelt zijn naderende dood. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Uit een door de NOVA-redactie samengestelde top tien van dure afscheidsrecepties van bestuurders blijkt dat het afscheid van burgemeester Peper meer dan 300.000 gulden heeft gekost. Die receptie staat dan ook bovenaan de lijst. Verder een gesprek met een Belgische Michelin-inspecteur over het ontbreken van drie-sterrenrestaurants in Nederland. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Histories - Hitlers krijgers. Erich (von) Manstein vestigde zijn naam als strateeg met het 'Plan Sichelschnitt' voor de invasie van Frankrijk. Ook leidde Manstein Duitse legertroepen aan het oostfront. Na een verovering maakte Hitler hem tot veldmaarschalk. Meningsverschillen met de 'leider' zorgden echter voor een vroegtijdig einde van zijn carrière. Afl.: De strateeg. Canvas, 20.55-21.45u.

The fugitive. Het ware verhaal achter de Hollywoodfilm over dokter Sam Sheppard die er in 1954 van werd beschuldigd zijn vrouw te hebben vermoord. Met de nieuwste DNA-onderzoeksmethode probeert men alsnog het bewijs te leveren. Discovery, 21.00-22.00u.

Meet the ancestors. Serie over archeologische vondsten in Groot-Brittannië. De ontwikkeling van nieuwe huisvesting in het pittoreske Buckinghamshire moest worden stopgezet omdat een groot aantal ongeïdentificeerde graven werd aangetroffen. Afl.: The lost souls. BBC2, 22.00-22.30u.

Dossier alarm. Reportages over de politie van Wageningen, de vogelopvang in Anjum en de grootschalige geneeskundige oefeningen van Defensie met de nieuwste geneeskundige voorzieningen. SBS6, 22.00-22.30u.

Kloosters: De oorsprong. Het Armeens klooster Srpots Hagopiants is een oase van rust in de drukte van Jeruzalem. Sinds 1915 toen duizenden mensen hier hun toevlucht zochten, is het niet meer duidelijk waar het klooster eindigt en waar de woonwijk begint. Canvas, 22.20-22.50u.

Horizon. De natuur heeft miljoenen jaren nodig om diamanten te produceren. Wetenschappers zullen spoedig in staat zijn dit natuurlijke proces in enkele dagen te kopiëren. Afl.: The diamond makers. BBC2, 22.30-23.20u.

PRAATPROGRAMMA

Gemeenschap & Goederen. Het echtpaar Ben en Lon hebben hun leven op latere leeftijd drastisch veranderd. Zo geven ze al het geld dat ze overhouden weg aan goede doelen. Ned.3, 20.15-20.45u.

Rondom tien. Debat tussen rechters over o.a. de druk op hun werk, de roep om zwaardere straffen, hun bijbanen en de kwaliteit van de rechtspraak. Ook aanwezig criticaster van de rechterlijke macht Paul Ruys. Ned.1, 21.30-22.16u.

Geloven met verstand. Zes jonge mensen uit de studentenwereld en het bedrijfsleven praten over religieuze inspiratiebronnen zoals Jezus, boeddha, Gandhi, Mohammed en de dalai lama. TV2, 22.05-22.32u.

De toekomst van Karel. In deze uitzending gaat het over de toekomst van het slapen. In de afgelopen honderd jaar zijn we volgens sombere deskundigen korter en slechter gaan slapen en zijn we regelrecht in een crisis beland. Ned.1, 22.48-23.23u.

MUZIEK

2 meter sessies. Muziekliefhebster en schaatster Tonny de Jong licht haar favoriete groepen Sepultura, The Doors, Nada Surf en The Tragically Hip toe. RTL5, 22.45-23.20u.

KUNST

De onvoorspelbare Takeshi Kitano. Zie ook tv-vooraf. Gesprek met de Japanse regisseur Takeshi Kitona van wie op het Rotterdamse filmfestival zijn nieuwste film in première gaat. Zijn eerste rol als acteur speelde hij in Merry Christmas, Mister Lawrence uit 1983. Zijn vroegere docent Shiguehiko Hasumi praat, afgewisseld door fragmenten uit zijn films en optredens, met hem over de verschillende aspecten van zijn werk. Ned.3, 23.20-0.10u.

FILM

Serial Mom (John Waters, 1994, VS). Provocatieve 'koning der wansmaak' Waters ontkwam niet aan een satire over het moederschap. Kathleen Turner speelt een voorbeeldige moeder uit Baltimore, die als een doorgedraaide Doris Day de ongelukkige neiging ontwikkelt iedereen die op haar zenuwen werkt te vermoorden. Film is minder grotesk dan we van Waters gewend zijn, maar levert wel een verfrissende bijdrage aan de slepende discussie over de invloed van geweld op film en televisie. Net5, 20.30-22.05u., met reclame.

Les voleurs (André Téchiné, 1996, Fr.). Catherine Deneuve is een ordentelijke filosofiedocente die een verhouding aangaat met een destructief ingesteld, semi-crimineel meisje (Laurence Côte) en via haar een politieman (Daniel Auteuil) leert kennen. Psychologische thriller is aangenaam verpakte lucht. ZDF, 0.00-1.55u., nagesynchroniseerd.

Silvester Countdown (Oskar Roehler, 1997, Duitsland). Tweede film van Roehler (1959) biedt een rauwe, dynamische liefdesgeschiedenis van een hedendaagse Romeo en Julia, in Berlijn. Ze zijn nog jong maar gaan nu al ten onder aan de machtsspelletjes waar volwassenen in andere films zo ongelukkig van worden. Ned.3, 0.25-2.04u.

Mikey and Nicky (Elaine May, 1976, VS). In vérité-stijl gedraaide, moderne film noir geeft ruimte aan Peter Falk en John Cassavetes. Twee kruimelcriminelen in nood teren op hun oude vriendschap maar zoeken vergeefs hulp bij elkaar. ARD, 1.05-3.00u., nagesynchroniseerd.

aanbevolen

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)