U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
DSM

DSM gaat 1.000 banen schrappen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 JAN. Chemieconcern DSM gaat in de komende twee tot drie jaar ruim 1000 van de 3000 arbeidsplaatsen bij de divisie Anti-Infectives schrappen. De bezuinigingen zijn het gevolg van de lage marktprijzen voor antibiotica als gevolg van overcapaciteit.

DSM kondigde de ingrijpende herstructurering van zijn divisie Anti- Infectives vandaag aan. De fabriek in Delft, waar ruwe penicilline wordt geproduceerd, wordt verkocht aan een andere Nederlandse penicilline-producent, Fermentatie West. "Enkele honderden" arbeid- plaatsen verdwijnen in Delft, verdeeld over de divisies Anti- Infectives, Food Specialties en Bakery Products.

DSM gaat de penicilline-fabrieken in Mexico en Peru sluiten. Bovendien bestaat het plan om een fabriek in Zweden te sluiten. Op deze lokatie produceert het chemieconcern het penicilline halffabrikaat 6 APA, de uitgangsstof voor antibiotica zoals ampicilline en amoxicilline.

Door de sluiting van deze fabrieken verdwijnen ruim 300 arbeidsplaatsen. "We willen evenveel blijven produceren, maar op minder plaatsen", aldus een woordvoerdfer van DSM. "We proberen de productie verder te verbeteren en we zullen de nieuwste technologie toepassen." Hieronder vallen onder de toepassing van biotechnologie om genetisch gemodificeerde schimmels en bacteriën te maken die het gewenste eindproduct produceren.

Met de herstructurering hoopt DSM jaarlijks 40 miljoen euro te besparen. De maatregelen zijn het gevolg van de dalende marktprijs van penicilline. In 1990 lag die prijs op 14 dollar per BOU (Billion Oxford Units, ongeveer 0,6 kilo). In de daaropvolgende jaren maakte de prijs eerst een stijging door, van 18 dollar in 1991 tot 22 dollar in 1995. Daarna daalde de prijs fors, naar 9,5 dollar in 1999. Op dit moment ligt de prijs op 9 dollar per BOU.

Reden voor de daling is de overcapaciteit, die volgens een woordvoerder van DSM "fors" te noemen is.

Met name landen als China en India zijn zich de laatste jaren op de penicilline-productie gaan storten. DSM heeft in die landen inmiddels fabrieken gebouwd. In 1996 sloot DSM bijvoorbeeld een contract met Zhang Jia Kou Phamraceutical Corporation (ZPC), een van de oudste producenten van penicilline in China.


Zie ook:

Chemiebedrijf DSM schrapt duizend banen (30 september 1999)
DSM rekent op herstel van winstmarges (29 juli 1999)
Winstdaling DSM voor bulkchemie (3 mei 1999)
Omzet en winst DSM 21 pct hoger (2 maart 1998)
DSM: miljard voor groei in kunststoffen (22 juli 1997)

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)