U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




DSM: miljard voor groei in kunststoffen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 22 JULI. DSM neemt polyolefinenfabrikant Vestolen in Gelsenkirchen over van het Duitse Veba-concern. Het Limburgse chemieconcern wil de fabriek moderniseren en uitbreiden. Voor de overname en de extra investeringen heeft DSM een miljard gulden uitgetrokken.

DSM streeft ernaar rond de eeuwwisseling de grootste Europese fabrikant van polyolefinen te zijn. Het concern neemt nu een vijfde plaats in op de ranglijst van Europese producenten. Met Vestolen verwerft het een bedrijf met een omzet van 440 miljoen gulden en 500 medewerkers.

De markt voor polyolefinen (de verzamelnaam voor de basiskunststoffen polyetheen en polypropeen) zal zich naar verwachting de komende jaren gunstig ontwikkelen. Vooral in het Verre Oosten rekent DSM op een toenemende vraag. China wordt als meest interessante groeimarkt beschouwd. Ook in Europa en de Verenigde Staten rekent DSM op groeiende afzet.

Polyetheen wordt met name gebruikt in verpakkingsmaterialen als flessen, zakken, folies en films. Polypropeen wordt toegepast in verpakkingen, textiele vezels (bijvoorbeeld in vloerbedekkingen) en componenten voor de auto- en de elektrotechnische industrie.

DSM wil de productiecapaciteit van de nieuwe vestiging in Gelsenkirchen de komende jaren fors uitbreiden. Nu is de jaarlijke capaciteit er nog 150.000 ton polyetheen en 200.000 ton polypropeen. Simon de Bree, voorzitter van de raad van bestuur, in een toelichting op de vanmorgen bekendgemaakte plannen: ,,De schaal van de Vestolen-activiteiten is relatief beperkt, maar na uitvoering van de geplande optimalisatie en de uitbreiding zal het bedrijf een sterke synergie hebben met onze activiteiten in Geleen.'' In Geleen ontbreekt het DSM aan mogelijkheden tot uitbreiding.

Voor het jaar 2000 wil DSM in Gelsenkirchen een polyetheen-fabriek neerzetten met een jaarlijkse capaciteit van 300.000 ton en een polypropeen-installatie met een capaciteit van 250.000 ton. De Bree wilde niet kwijt wat DSM voor Vestolen betaalt.

Omstreeks 2000 verwacht het chemieconcern te beschikken over een Europese capaciteit voor de productie van polyolefinen van ruim 2,5 miljoen ton per jaar. De huidige productiecapaciteit bedraagt, exclusief Vestolen, ongeveer anderhalf miljoen ton.

DSM en Veba maakten tevens bekend een lange-termijncontract te hebben afgesloten voor de levering van grondstoffen aan DSM in Gelsenkirchen. Veba zal de grondstoffen betrekken van Ruhr Öl, een 50/50 joint venture van Veba en Petróleos de Venezuela. Ruhr Öl zal daartoe 100 miljoen mark investeren in de vergroting van de capaciteit van zijn naftakraker in Gelsenkirchen. Hiermee bespaart DSM een extra investering in de grondstoffenvoorziening. De overname moet nog worden goedgekeurd door het Duitse Kartellamt en de Europese overheden.

NRC Webpagina's
22 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)