U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
DSM

DSM rekent op herstel van winstmarges

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 29 JULI. Het chemieconcern DSM is ondanks een winstdaling van 30 procent in het tweede kwartaal optimistisch gestemd over de komende maanden. De winst in het derde kwartaal kan volgens DSM uitkomen op het niveau van vorig jaar.

Vooral de bulkchemie had in de eerste helft van dit jaar last van lage prijzen op de wereldmarkt waardoor de marges onder druk kwamen. Maar "het herstel tekende zich sneller af dan verwacht", aldus de nieuwe bestuursvoorzitter P. Elverding in een toelichting op de cijfers. "Wij verwachten dat de opgaande lijn zich zal voortzetten." DSM voorspelt dat de operationele winst over het lopende, derde kwartaal het "goede" derde kwartaal van vorig jaar (96 miljoen euro) kan benaderen, zo maakte het concern vanochtend bekend. In het eerste kwartaal was het resultaat nog met 40 procent gedaald, in het tweede kwartaal met 31 procent van 173 tot 120 miljoen euro (264 miljoen gulden). Beleggers reageerden enthousiast op de vooruitzichten en op een voorgenomen splitsing van het aandeel in drieën. De koers van het aandeel op de Amsterdamse beurs was rond het middaguur met 4,8 procent gestegen tot 113,70 euro.

Door de druk op de prijzen is ook de omzet in het tweede kwartaal gedaald, met 9 procent tot 1,5 miljard euro (3,3 miljard gulden). De daling van de nettowinst kwam uit op 30 procent tot 85 miljoen euro. Dat is exclusief een buitengewone bate van 17 miljoen euro, de som van de verkoop van een aantal fabrieken minus voorzieningen voor reorganisaties.

De winstdaling werd voornamelijk veroorzaakt door de divisie bulkchemie (polymeren en industriële chemicaliën), die het meest gevoelig is voor de conjuncturele cyclus in de chemische industrie. De prijs van grondstoffen, zoals van olie, is gestegen en kon niet snel worden doorberekend aan de klanten waardoor de marges extra onder druk kwamen. Daardoor klapte het bedrijfsresultaat van deze divisie van 86 miljoen tot 25 miljoen euro in elkaar. Ook waren er problemen bij een onderhoudsstop van een fabriek voor vezelgrondstoffen. Die vertraging leverde een strop op van 10 miljoen euro aan bedrijfsresultaat.

De twee andere divisies deden het beter en hadden volgens voorzitter Elverding een "belangrijke stabiliserende invloed" op het totale resultaat. De divisie Life Science, die onder meer ingrediënten maakt voor de farmaceutische en de voedingsindustrie, wist de schade van de lage penicilline-prijzen voor het bedrijfsresultaat te beperken tot een daling van 12 procent. En de divisie hoogwaardige kunststoffen, met onder meer rubber voor autobanden en harsen voor verf, wist het resultaat zelfs met 44 procent te verbeteren van 25 tot 36 miljoen euro. De winst per aandeel daalde met 29 procent tot 2,46 euro. Het interim-dividend is bepaald op 1,52 euro.

NRC Webpagina's
29 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)