U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Europese Unie

Turkije aanvaardt EU-kandidatuur

Door onze correspondent BERNARD BOUWMAN
ISTANBUL, 11 DEC. Turkije heeft gisteravond het aanbod van de Europese Unie aanvaard voor het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie.

De Turkse premier Ecevit zei dat de kandidatuur "een groot succes" was, maar vergezeld ging van "details waarmee wij moeilijkheden hebben". Dat sloeg op de begeleidende verklaring van de EU, die Turkije in eerste instantie zeer koel had ontvangen. De hoge functionaris voor het buitenlandbeleid van de Europese Unie, Solana, had zich daarom samen met Euro-commissaris Verheugen (Uitbreiding) naar Ankara gehaast om de Turkse regering te overreden het aanbod te accepteren. Solana kondigde gisteren als eerste aan dat Turkije overstag was. Naar in Helsinki verluidde wordt de verklaring nog geamendeerd. Volgens het Turkse televisiestation NTV heeft de Amerikaanse president, Clinton, gisteren nadat bekend werd dat Ankara problemen met het EU-aanbod had, zelf met premier Ecevit gebeld om hem te overreden in te gaan op de uitnodiging. Volgens het televisiestation, dat zich op diplomatieke bronnen zegt te baseren, heeft Clinton tegen Ecevit gezegd dat hij de "één of twee" problemen die Turkije met de tekst heeft, maar opzij moet schuiven. Volgens diplomatieke bronnen was een aantal passages van de uitnodiging Turkije in het verkeerde keelgat geschoten. Ankara zou problemen hebben met de passage dat de territoriale geschillen met Griekenland inzake de Egeïsche Zee uiterlijk eind 2004 aan het internationale Hof van Justitie in Den Haag voorgelegd zouden moeten worden. Vooral de vermelding van het jaar 2004 zou Ankara niet willen. Eerder deze week immers zei minister Cem (Buitenlandse zaken) "reguleringen van de Europese Unie" over de Egeïsche Zee te kunnen accepteren.

Ook de opmerking dat Grieks-Cyprus zelfs als de deling van het eiland nog niet is opgelost, tot de Europese Unie zou kunnen toetreden, viel verkeerd in Ankara. Vanuit New York, waar een nieuwe ronde besprekingen over Cyprus plaatsheeft onder auspiciën van de Verenigde Naties, liet de Turks-Cyprische leider Denktas weten dat hij de tekst van Helsinki eerst wil bestuderen voordat hij conclusies trekt. Voor de top van Helsinki had Denktas gezegd dat hij New York onmiddellijk zou verlaten als de Europese leiders in de Finse hoofdstad een toetredingsdatum voor (Grieks-) Cyprus zouden vaststellen. Turkije zou ten slotte bezwaren hebben tegen een passage uit de tekst die verwijst naar "voorgaande conclusies van de Europese Raad" als basis voor het toekomstig partnerschap met Ankara. Volgens Turkije is deze passage discriminerend, omdat aan andere kandidaat-lidstaten niet zulke eisen worden gesteld.


Zie ook:

EU erkent Turkije als kandidaat-lid (10 november 1999)
Turkije: Europa helpt ons verder (10 november 1999)
De unieke expansie van de Unie (8 november 1999)
'Nog geen ja of nee tegen Turkije' (7 november 1999)

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)