U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O   E N   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

S E L E C T I E   T E L E V I S I E :

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over door de politie op illegale wijze verkregen bewijsmateriaal. De rechter veroordeelt zo'n crimineel niet. Sommigen vinden dat zoiets niet meer kan. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een profiel van landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst die deze week zijn mestplan bij het bureau van de Europese Commissie moet indienen. Ook aandacht voor de installatie van de regering in Noord-Ierland. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Aandacht voor het onderzoek van genetici die het 22ste chromosoom (mensen bezitten een dubbele set van 23 stuks) volledig in kaart hebben gebracht. En de protesten bij de wereldhandelsconferentie in Seattle. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Aussie battlers. In deze aflevering over Australische dierentuinen gaat het om de voortplanting van dieren. Dieren planten zich in gevangenschap vaak minder snel voort. Daarom is het van belang dat ze in een omgeving leven die zo natuurlijk mogelijk is. NGC, 20.30-21.00u.

Histories: Een eeuw vijf, littekens. Duizenden hectaren grond en schilderachtige dorpjes hebben ooit plaats moeten maken voor de haven van Antwerpen. En de geschiedenis herhaalde zich in de jaren zeventig toen de haven de Schelde overstak en nog verder werd uitgebreid. Canvas, 20.55-21.45u.

Ray Mears's extreme survival. Schipbreukeling Steve Callaghan verhaalt over de 76 dagen die hij drijvend in een reddingsloep doorbracht. Hij overleefde door vis te vangen en hier het vocht uit te zuigen. BBC2, 21.00-21.30u.

Antenne: El Paso. Steeds meer Mexicanen die illegaal naar Amerika willen vluchten sterven van dorst in de woestijn of vallen in handen van mensenhandelaars. TV2, 21.39-22.04u.

RTL Dossier: Hollywood aids. In Hollywood springen beroemdheden regelmatig hetero- en homoseksueel uit de band. In de uitzending gaat het om de vraag of beroemde sterren wel verstandig om gaan met de gevaren van aids? RTL4, 22.00-23.05u.

Horizon. Over de ontdekking van een wiskundige formule die het risico op de financiële markten bij het speculeren leek weg te nemen. BBC2, 22.30-23.20u.

Oog in oog. Portret van de NCRV-presentator René Eijbersen die een aantal jaren geleden vrijwel van de ene op de andere dag blind werd. De tweede reportage gaat over Kwa Mashu, één van de grootste townships van Zuid-Afrika in de buitenwijken van Durban. Net5, 22.35-23.30u.

De late shift. Voor sommige beroepen, zoals lassers, computerprogrammeurs en verpleegkundigen, is de vraag groter dan het aanbod. Arbeidsspecialisten noemen dat knelpuntberoepen. Een oplossing voor het tekort is het opleiden of omscholen van werkzoekenden, bij voorkeur op de werkvloer. Canvas, 22.50-23.20u.

KLoosters: Oude gebruiken. Klokken en kloosters zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Volgens oud gebruik worden de klokken zeven maal geluid om de kloosterlingen op te roepen tot de koorgebeden. Vroeger had het klokgelui ook voor leken een betekenis. Ze waarschuwden niet alleen dat de mis begon, maar ook dat er ergens brand was uitgebroken of dat er een misdadiger werd verbannen. Canvas, 23.20-23.45u.

Vogelvrij. Amusante documentaire over de strijd tegen spreeuwen en meeuwen in boomgaarden, weilanden en viskwekerijen. Won destijds de eerste prijs in een IDFA-scenarioworkshop. Ned.3, 0.25-2.11u.

PRAATPROGRAMMA

Man/vrouw. Deskundigen, een moeder van vier hoogbegaafde kinderen en een directeur van een basisschool praten over problemen met hoogbegaafden. TV2, 21.03-21.39u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met fractieleider van de SP in de Tweede Kamer Jan Marijnissen en zangeres Leyanis Lopez. RTL4, 23.05-23.45u.

MUZIEK

Marlboro flashbacks. Optreden van de Almelose countryzangeres Ilse de Lange. Veronica, 23.30-0.05u.

FILM

Muriel's Wedding (P. J. Hogan, 1994, Australië). Nogal schreeuwerige, campy tragikomedie over 22-jarige, corpulente Abba-fan (Toni Collette) die haar uitzichtloze ouderlijk huis, haar onbeduidende geboortestadje èn zichzelf ontvlucht en in Sydney gaat dromen van de zegeningen die een huwelijk zouden brengen. Onder behaagzieke oppervlakte betoont debuterend scenarist-regisseur Hogan zich een puntig verteller en een meester in het gebruik van bizarre hyperbolen. Ned.3, 19.55-21.35u.

Sommersby (Jon Amiel, 1993, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

Simple Men (Hal Hartley, 1992, VS). Innemende derde speelfilm van de regisseur van o.a. The Unbelievable Truth en Trust, over twee broers op zoek naar hun voortvluchtige vader, wordt wederom bevolkt door spraakzame, filosoferende randfiguren en goedmoedige zielen die een beetje de kluts kwijt zijn. ZDF, 0.00-1.40u., nagesynchroniseerd.

Edge of the City (Martin Ritt, 1957, VS). Echo's van On the Waterfront klinken door in grimmig melodrama over racisme, corruptie en soldariteit in New Yorkse haven. Uitstekend spel van John Cassavetes, Sidney Poitier, Jack Warden. ARD, 1.05-2.30u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Marianne und Sofie (Rainer Söhnlein, 1983, West-Duitsland). Liefdevolle probleemfilm over ouderdom. Twee onbegrepen weduwen -Marianne Hoppe en Sofie Keeser - gooien hun vertrouwde levenspatroon overboord. Morgen, ZDF, 9.30-11.00u.

The Rains of Ranchipur (Jean Negulesco, 1955, VS). 'Remake' van The Rains Came (1939). Britse Lana Turner en Hindoe-arts Richard Burton beleven interraciale romance in India. Morgen, ZDF, 14.25-16.00u., nagesynchroniseerd.

aanbevolen

NRC Webpagina's
2 DECEMBER 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)