U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Discussie: Zedendelinquenten na straf volgen?

Ministerie van Justitie


Justitie: rechters negeren veelvuldig advies psychiaters

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 3 NOV. Rechters leggen in zestig procent van de voorkomende gevallen een advies van de psychiater naast zich neer. Daardoor ontkomen veel zedendelinquenten aan een terbeschikkingstelling (tbs) en worden zij tijdens hun detentie ook niet psychiatrisch behandeld.

Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. De resultaten werden gisteren in het tv- programma Nova bekendgemaakt.

Het onderzoek spitste zich toe op 328 tbs-gestelden, die vanaf 1989 tot 1993 werden behandeld. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de ex-tbs'ers na vrijlating weer in het oude gedrag vervalt. Dit geldt in zeventien procent van de gevallen. Zij plegen, eenmaal terug in de maatschappij, een ernstig geweldsdelict.

Volgens de coalitiefracties PvdA en VVD moeten rechters veel vaker tbs opleggen dan nu het geval is, zo stelden hun woordvoerders gisteravond tijdens de behandeling van de Justitiebegroting in de Tweede Kamer. Bovendien vinden Kalsbeek (PvdA) en Nicolaï (VVD) dat rechters ter beschikking gestelden te snel ontslaan van verdere dwangverpleging.

Hoewel de woordvoerders zeiden niet te willen treden in de onafhankelijkheid van de rechtbank, menen zij niettemin dat de rechterlijke macht niet doof kan blijven voor geluiden uit de maatschappij. Ook GroenLinks vindt dat meer aandacht moet worden besteed aan de verpleging van zedendelinquenten. Intensievere dwangverpleging moet onder meer herhaling door zedenmisdadigers voorkomen. Uit de literatuur blijkt dat één op de vijf ontuchtplegers na zijn detentie in herhaling vervalt. Dat percentage zou volgens Kalsbeek naar beneden kunnen worden gebracht als de proeftijd van maximaal drie naar vijftien jaar zou worden opgerekt, waarbij de ex-gedetineerde zich 'bijvoorbeeld tweemaal in de maand' zou moeten verstaan met hulpverleners. De voorwaarden daarbij kunnen bestaan uit verhuisdwang of medicatie om seksuele aandrang te onderdrukken, zo stelt Kalsbeek.


Zie ook:

'Zedendelinquent strenger straffen' (2 november 1999)
'Pedofiel' legt spanning in nieuwbouwwijk bloot (29 oktober 1999)
Gat in wet voorkwam tbs voor zware delicten(28 oktober 1999) Onderzoek verhuisplicht pedofielen (27 oktober 1999)
Vlucht voor volksgericht Aan de schandpaal (23 oktober 1999)
Afgewogen beleid (21 oktober 1999)
Test uw buurt op pedoseksuelen (20 oktober 1999)
Jan S. mocht niet in behandeling (19 augustus 1999)
Pedoseksueel behandelen of niet (14 augustus 1999)
Strafrechtspecialisten: Aanwijzen pedoseksueel onwenselijk 14 augustus 1999
Buurman bekent moord op Chanel 13 augustus 1999
De voorgeschiedenis van Jan S. 13 augustus 1999

NRC Webpagina's
3 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)