U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Virtueel spreekuur voor burgers
Vanavond houdt minister Van Boxtel een 'live' spreekuur op het Internet. Burgers kunnen met hem 'chatten' over het millenniumprobleem.

Menseneitjes te koop op Internet
Bij opbod te koop op Internet: eitjes van fotomodellen, klaar voor bevruchting, voor een aantrekkelijk nageslacht.

PCM wil van zender af
PCM Uitgevers overweegt het lokale Amsterdamse tv-station AT5 te verkopen als binnen twee jaar geen zicht is op een gezonde exploitatie. AT5 is volledig eigendom van PCM. Voor de exploitatie ontvangt het tv- station jaarlijks 1,5 miljoen gulden van de gemeente Amsterdam en (via kabelmaatschappij UPC) 2,5 miljoen van de kabelabonnees. De resterende 11 miljoen gulden van de begroting komt uit reclame.

GLUREN MET WEBCAMS
Jennicam is een begrip op Internet. Op de site www.jennicam.com staat een, als een lemma uit een woordenboek vormgegeven, uitleg. Jennicam is: 1) een real-time blik in het leven van een jonge vrouw; en: 2) een ongedramatiseerd fotografisch dagboek voor publiek gebruik, in het bijzonder op Internet.

Een Nederlandse primeur
Hilversum staat er bij zijn weten niet bij stil, maar de Haagse journalist Paul Waaijers wel. Voor de regionale zender Radio West viert hij volgende week het tachtigjarig bestaan van de radio met een rechtstreekse, twee uur durende uitzending.

VVN wil geen reclameborden
Veilig Verkeer Nederland wil dat alle reclameborden langs de weg verdwijnen omdat ze bestuurders afleiden. Vooral reclame voor lingerie en sekslijnen is VVN een doorn in het oog. "Hoe pikanter, hoe meer afleiding", redeneert een woordvoerder. De organisatie is bezig onder meer provincies en gemeenten zover te krijgen dat ze paal en perk stellen aan reclameuitingen op straat.

KPNQwest rekent op beurs op 1,9 miljard
De aandeelhouders van Telecombedrijf KPNQwest, KPN Telecom en het Amerikaanse Qwest, hopen 1,9 miljard gulden op te halen bij de beursgang die begin november moet plaatsvinden. KPNQwest brengt 44 miljoen nieuwe aandelen op de markt waarvan de prijs wordt vastgesteld tussen de 17,50 en 20 euro, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. Dat betekent dat de opbrengst uitkomt tussen de 1,7 en 1,9 miljard gulden. KPNQwest geeft in totaal vierenveertig miljoen aandelen uit. De aandelen krijgen een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs en de Nasdaq-schermenbeurs in de Verenigde Staten.

Miljoenenclaim pizzaketen tegen Telfort
Pizzaketen Al Capone's dient een schadeclaim van 1 à 2 miljoen in tegen telefonieaanbieder Telfort, omdat de filialen van Al Capone's de hele vrijdagavond telefonisch onbereikbaar waren. De telefonieaanbieder zegt zelf weinig aan de onbereikbaarheid te kunnen doen. Telfort is voor een deel afhankelijk van de ruimte op het KPN-net, dat echter overbelast is. Telfort wijst met de beschuldigende vinger naar KPN, dat onvoldoende ruimte op zijn net heeft. Het bedrijf overweegt ook de schadeclaim naar KPN door te schuiven. De zaak brengt KPN extra in het nauw, omdat toezichthouder Opta eerder deze maand de telefoniereus al maande meer capaciteit beschikbaar te stellen aan derden. De Opta vond het ongepast dat KPN in tijden van schaarste begint met het aanbieden van gratis internet.

VNU mag Nielsen overnemen
De overname van Nielsen Media Research, de jongste aanwinst van uitgever VNU, is goedgekeurd door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. VNU mag het onderzoeksbureau dat onder meer bestedingen van reclamebudgetten in kaart brengt overnemen op voorwaarde dat de uitgever dochter Competitive Media Reporting (CMR) verkoopt. CMR (omzet 100 miljoen gulden) is in dezelfde markt als het acht keer grotere Nielsen actief. Het concern betaalt 5,5 miljard gulden voor Nielsen.

'Samenwerking Endemol en Pearson'
Endemol Entertainment en het Britse Pearson Television gaan intensiever samenwerken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vandaag. Endemol wil het bericht ontkennen noch bevestigen. De samenwerking concentreert zich volgens de krant met name op de co-productie van televisie-programma's. Ook zijn beide bedrijven van plan in nauwe samenwerking intensiever de lucratieve televiesiemarkt in de Verenigde Staten te gaan bewerken.

'Vodafone uit op Mannesmann'
De Brits-Amerikaanse telefoniereus Vodafone AirTouch bereidt een vijandelijke overname van het Duitse concern Mannesmann voor, meldt het Duitse blad Welt am Sonntag. Vodafone zou 136 miljard willen neertellen voor Mannesmann. De laatste aanwinst van Mannesmann, het Britse telefoniebedrijf Orange, valt buiten het vijandige bod. Volgens de Britse mededingingsregels moet Vodafone van Orange afzien, omdat het anders een te dominante positie krijgt


Vanavond zendt AltaVista om tien uur een live concert uit van Lauryn Hill. Het optreden vindt plaats in samenwerking met The Refugee Project. Deze idealistische organisatie is door Hill zelf opgericht en maakt zich sterk voor kansarme jongeren over de hele wereld. De zangeres en frontvrouw van de hiphop-formatie The Fugees ontving dit jaar vijf Grammy Awards voor haar eerste solo-album, The Miseducation of Lauryn Hill.(lh.av.com)

NRC Webpagina's
25 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)