U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Turkse omroep wil in publieke bestel
De nieuwe omroep Turks Nederlandse Radio en Televisie (TNRT) wil vanaf oktober 2000 deel uitmaken van het publieke bestel. Daarvoor moet de omroep in april ten minste 50.000 leden hebben. TNRT gaat zichzelf promoten in moskeeën, reisbureaus en koffiehuizen. Initiatiefnemer en TRNT-voorzitter R. Seref mikt op 120.000 leden.

De RVD als manipulator...
Is het waar? Is de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bezig een Ministery of Truth op te richten? Is er een machtsstrijd gaande tussen de spreekbuizen van premier Kok enerzijds en de twaalf directeuren voorlichting van de departementen anderzijds?

Opta dreigt KPN met dwangsom
Concurrenten van KPN hebben nog steeds minder goed toegang tot het Nederlandse telefoonnet dan KPN zelf. KPN is behalve marktleider ook de beheerder van de infrastructuur. Als de toegang niet snel verbetert, zal KPN desnoods met een dwangsom worden gedwongen om zijn concurrenten wel gelijk te behandelen. Anders komt de vrije concurrentie in gevaar. Dat zegt de Opta, de toezichthouder op de post en telecommunicatie in Nederland.

Voor wie eigenlijk wil slapen
"Calvinisten die we zijn, we vertalen en transponeren de kreet 'Eens een dief, altijd een dief' ook naar alcoholisten, en daarvan zeg ik dat klopt niet, want dat is zo moraliserend. Misschien dat ik ongelijk heb en op liederlijke wijze aan mijn eind zal komen. Dat is dan mijn perspectief, maar het is ook wel mijn leven." Dat zegt de 66-jarige oud-directeur van de Jellinekkliniek en ex-alcoholist Dees Postma vanavond in het KRO-radioprogramma Damokles.

Maleisië laat journalist vrij
De Maleisische autoriteiten hebben vanochtend de Canadese journalist Murray Hiebert van het weekblad Far Eastern Economic Review vrijgelaten. Hiebert heeft een maand in de gevangenis gezeten, nadat hij tot zes weken celstraf was veroordeeld wegens belediging van het hof. Hij schreef in 1997 een kritisch artikel over de vrouw van een rechter, die een juridische procedure begon omdat haar zoon niet mocht meedoen aan een schoolexamen.

Global Crossing koopt Racal-telecom
Het Britse bedrijf Racal Electronics verkoopt zijn telecomdivisie voor 1 miljard pond (3,4 miljard gulden) aan het snel groeiende Amerikaanse concern Global Crossing. Voor Global Crossing is de transactie een nieuwe stap in de vorming van een Europees net voor telefoon-, data- en internetverkeer voor zakelijke klanten. Het bedrijf is daar ook mee bezig in de VS en Azië. Volgend jaar komen er negen Global Centers, speciale internetvestigingen, onder andere in Amsterdam, Londen, Parijs en Frankfurt. Global Crossing bestaat twee jaar en heeft via een reeks acquisities een beurswaarde opgebouwd van bijna 30 miljard dollar (62 miljard gulden).

Binnen 10 jaar meer mobiele dan vaste telefoons
Binnen tien jaar zullen er meer mobiele telefoons zijn dan vaste aansluitingen. Waarschijnlijk is dat al het geval in 2005. Op het ogenblik zijn er over de hele wereld 400 miljoen zaktelefoons. Dagelijks komen er 250.000 abonnees bij, zo blijkt uit een rapport van de organisatie International Telecommunications Union. Het aantal abonnees bedroeg in 1990 nog maar elf miljoen. In onder meer Finland, Italië, Zuid-Korea, Cambodja en Rwanda zijn nu al meer mobiele dan vaste telefoons.


Europa heeft een vlag, een munt en een volkslied, maar nog geen eigen motto. Daarom is op initiatief van het Franse dagblad Ouest France de wedstrijd Een Zin voor Europa van start gegaan. Europese scholieren tussen de 10 en de 20 jaar kunnen met hun klas een motto van twaalf woorden indienen dat 'uitdrukking geeft aan het Europa van morgen'. Inschrijven kan tot 14 december op de officiële website. De uitslag volgt in april 2000.
www.motto-europe.org

NRC Webpagina's
11 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)