U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Absurde wendingen
Misschien hoor ik hier niet thuis maar ik ben het zo zelden eens met de lezers van Avro's Televizier. Voor mij persoonlijk is de Televizierring geen aanbeveling van een programma, integendeel. Recensenten hebben het nu eenmaal hoog in de bol. Als ik Paul de Leeuw was, zou ik blij zijn dat ik hem niet heb gekregen. Opvolger te zijn van publieksvleier Rik Felderhof lijkt me een twijfelachtige eer. Maar ook daarin verschil ik van mening met het grote publiek. Winnaar werd dit jaar dus Toen was geluk heel gewoon, de comedy over het leven in de jaren vijftig, nog voor de tijd dat de scherpe humoriste Annie Schmidt actief werd voor de televisie. De lezer van Avro's Televizier moet gemiddeld dus een flink dagje ouder zijn. Satire over veertig jaar geleden. Comedyschrijvers doen alles liever dan het selfesteem van de hedendaagse Nederlander te ondergraven en de kijker waardeert dat.


T V   V O O R A F :


De bijbel als wetboek
De eerste minuten roepen de dichter Marsman op. Het pontje over de Rijn, het karakteristieke Betuwse landschap, boven de polder de hemel. Plaats van handeling: Opheusden, een dorp halverwege de zogeheten 'bible-belt' die door Nederland meandert - van Zeeland, via de Zuid-Hollandse eilanden en waarden, de Betuwe en het Veluwe-massief tot het noordwesten van Overijssel.


F I L M   V O O R A F :


Juf is ziek
Zouden er ouders bestaan die, in de tweede helft van de jaren negentig, hun kinderen nog elke dag zorgeloos naar school brengen? Die niets merken van het lerarentekort, te grote klassen, hoge werkdruk, uitblijvende schoolboeken, veeleisende of juist onverschillige ouders, leraren die murw zijn van alle vernieuwingen. Het is haast onmogelijk dat ze bestaan. Zelfs op openbare basisschool 'De Cirkel', die de NCRV volgde voor de documentaire 'Juf is Ziek', klaagt zowel de directeur als zijn personeel steen en been over de werkdruk. Terwijl de school op het eerste gezicht werkt onder uitstekende omstandigheden: ze heeft gemotiveerde leraren en bijna uitsluitend Nederlands sprekende ouders en leerlingen. Toch kunnen de leraren het werk amper aan, en het is geen ritueel lerarenpessimisme. Het programma vormt een schril contrast met het nieuwe postbus 51- spotje dat het ministerie van Onderwijs inzet om leraren te werven.


NRC Webpagina's
11 OKTOBER 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)