U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VN probeerden tekst Rushdie te censureren
De Verenigde Naties hebben vergeefs geprobeerd een tekst van Salman Rushdie te censureren. Het gaat om een bijdrage van Rushdie aan een boek met 'brieven voor de zesmiljardste wereldburger'. Dat heeft de Nederlandse uitgeverij Podium bevestigd.

Nieuwe elektronica is maar lastig
Ouderen doen bijna niet mee in de informatiemaatschappij. Met computers en ook huishoudelijke apparaten kunnen ze vaak niet werken. Soms biedt een cursus uitkomst. Over het computerscherm van mevrouw Van Dijk (62) flitsen horror-achtige beelden met de titel 'Big Brother'. "Hè, waar is nou de webcam die beelden geeft vanuit het huis van Veronica's Big Brother?", vraagt ze verontwaardigd. Die doet het niet, zegt de Internetleraar achter haar, omdat hackers hem onbruikbaar hebben gemaakt. Hackers? Dan maar weer oefenen met e-mailtjes verzenden. Haar buurvrouw, T. Kennepohl (72), heeft thuis naar haar zoon ge-emaild. "Het is me maar één keer gelukt, maar ja hij woont in Amsterdam".

Tekort aggregaten door jaar 2000
Uit angst voor stroomproblemen tijdens de eeuwwisseling slaan bedrijven en instellingen massaal noodaggregaten in. Bij de twee grootste leveranciers van deze apparaten zijn de zwaardere versies sinds twee weken uitverkocht. ABN Amro heeft vorige week bij haar computercentra in Amstelveen extra olietanks laten ingraven voor haar noodaggregaten.

De prijs van gratis internet
Wie nu nog betaalt voor toegang tot internet, zit óf al vast aan een abonnement, óf wil meer dan simpelweg wat surfen. Voor de rest van Nederland is het internet sinds kort gratis. Of wordt er toch nog ergens een rekening gepresenteerd?

Studenten Iran gearresteerd om satire
Een satire gericht tegen conservatieve rivalen heeft twee Iraanse studenten in de gevangenis doen belanden. De twee studenten van de Amir Kabir universiteit in de Iraanse hoofdstad Teheran, een bolwerk van hervormingsgezinden, hadden een kort toneelstuk in een studentenblad gepubliceerd waarin zij religieuze thema's gebruikten om hun tegenstanders van schijnheiligheid te beschuldigen. Volgens het ministerie voor de Inlichtingendiensten hadden de twee daarbij de twaalfde imam, een van de heiligste figuren in de shi'itische islam, belasterd en "de religieuze gevoelens van studenten en het edele volk van Iran gekwetst". De inlichtingendiensten deden een beroep op de studenten om kalm te blijven en spanningen te vermijden. Aan het eind van het afgelopen schooljaar liep een politieactie tegen protesterende studenten uit op zes dagen van felle demonstraties. (Reuters, AP)

Imelda Marcos vervolgt kranten
De weduwe van de vroegere Filippijnse leider Ferdinand Marcos heeft samen met haar jongste dochter een rechtszaak aangespannen tegen twee Filippijnse kranten die haar ervan beschuldigden dat ze haar rijkdom wederrechtelijk heeft verkregen. Imelda Marcos voelt zich beledigd en belachelijk gemaakt. Een columnist in het blad Today schreef dat "alle Filippijnse vrouwen samen die gevangen zitten voor diefstal het nog moeten afleggen tegen Madame Imelda in haar eentje". De schrijver van de column zei dat hij uitziet naar een proces en een mogelijk kruisverhoor van Imelda Marcos.

Een Zwitserse rechtbank heeft onlangs 590 miljoen dollar van Marcos' Zwitserse bankrekening overgemaakt naar een geblokkeerde Filippijnse rekening, in afwachting van een proces dat moet uitwijzen of het geld aan de nationale middelen onttrokken is. (AP)

Earthlink en MindSpring gaan samen
De Amerikaanse Internetaanbieders EarthLink en MindSpring gaan fuseren. Door de fusie, die geschiedt via een aandelenruil, ontstaat een bedrijf met een beurswaarde van ruim 3 miljard dollar (6,3 miljard gulden). Deze wordt de op een na grootste Internetaanbieder in de VS met zo'n 3 miljoen abonnees. America Online blijft met ruim 18 miljoen aansluitingen de grootste. EarthLink en MindSpring passeren wel Microsofts MSN. (ANP)

3Com
Het Amerikaanse concern 3Com, actief in de computerindustrie, heeft in het in juni begonnen eerste kwartaal de nettowinst zien stijgen met 47 procent tot 137,5 miljoen dollar (289 miljoen gulden). De winstsprong kwam vooral voor rekening van het succes van de Palm-zakcomputer en netwerkcomponenten. De omzet daalde 1,6 procent tot 1,39 miljard dollar. (ANP)


Heeft u een nieuwe videorecorder of een wasmachine nodig, maar vertrouwt u al die verkopers met hun gladde praatjes niet? Wilt u het liefst alles thuis eens rustig bekijken? Koopwijzer.nl wil dat mogelijk maken. Op deze nieuwe website kan de kritische consument verschillende producten met elkaar vergelijken. Helaas is het aantal artikelen nogal karig en maakt de navigatie het lastig om ze daadwerkelijk met elkaar te vergelijken. (www.koopwijzer.nl)

NRC Webpagina's
25 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)