U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Riskante afvalrace op televisie
De stem des volks heeft een eerste deelnemer van het tv-programma Big Brother uitgestoten. Deskundigen vrezen dat het uit de hand loopt tenzij de deelnemers Veronica een loer draaien.

Bolkestein 'zeikt' pers af bij entree
Europees Commissaris Bolkestein heeft in Brussel een wat ongelukkige entree gemaakt. De nieuwe voorzitter Romano Prodi presenteerde zijn ploeg gisteren en hechtte er aan die te voorzien van de 'juiste touch'. Daartoe werd het verzamelde Brusselse correspondentenkorps een filmpje getoond met 'portretten' van de nieuwe commissarissen, onder wie Frits Bolkestein.

VS willen kapers van websites aanpakken
De Verenigde Staten en Australië willen kapers van websites hard aanpakken. Volgens de Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse toezichthouder voor telecommunicatie, zijn 25 miljoen webpagina's 'gekaapt' van de ongeveer één miljard pagina's die het World Wide Web telt.

Boos op Bowie
Woedend zijn ze, bij Free Record Shop. Tegen David Bowies besluit zijn nieuwe album hours via Internet te verkopen kon de platenketen weinig ondernemen. Maar Bowie stelt zijn cd via dit medium ook nog twee weken eerder beschikbaar en biedt kopers die zijn muziek elektronisch binnenhalen zelfs een extra nummer. Dat doet de deur dicht; Free Record Shop zal de albums van David Bowie uit zijn winkels weren.

Er zou in Nederland ook eens geoefend moeten worden
Het landelijk Millennium Platform is redelijk tevreden met de Nederlandse voorbereiding op het millenniumprobleem. Maar over het buitenland heeft het zijn twijfels. Er zijn ook nog de gevaren van 'ongewenste anticipatie'. En het zou een goede indruk maken als bijvoorbeeld de Rotterdamse haven grootscheeps met het noodplan zou oefenen.

Mannesmann wil divisie telecommunicatie afsplitsen
Het Duitse conglomeraat Mannesmann wil zich splitsen in twee ondernemingen. De traditionele activiteiten in de machinebouw en de autotechniek worden hiermee gescheiden van de snel groeiende telecomdivisie.

Vier schrijvers op een schijfje
Schoolkrantredacties uit het hele land kwamen woensdag naar de Amsterdamse Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht, niet in de laatste plaats omdat ze er vrij voor hadden gekregen. Terwijl de rij wachtenden bij de ingang maar bleef groeien - er is een nieuw, geautomatiseerd uitleensysteem ingevoerd - werden er vier cd-roms met schrijversportretten gepresenteerd.

Eneco wil af van kabels
Eneco wil zich terugtrekken uit zijn kabelbedrijf (580.000 aansluitingen). Het energiebedrijf is op zoek naar samenwerking met een ander kabelbedrijf, maar sluit ook verkoop niet uit. Volgens Eneco wordt het moeilijk om het kabelbedrijf met aansluitingen in de regio Rotterdam, de Drechtsteden en de zuidkant van Zuid-Holland zelfstandig te laten voortbestaan. "Met 580.000 aansluitingen zijn we te klein om de kosten voor productontwikkeling en beheer op te brengen", aldus een woordvoerder.

Beursgang Expedia.com
Microsoft brengt het Internetbedrijfje Expedia.com naar de beurs. Bij de Amerikaanse beurscommissie (SEC) is een aanvraag ingediend voor plaatsing van 75 miljoen dollar (158 miljoen gulden) aan aandelen. Expedia.com maakt het reizigers mogelijk te reserveren bij meer dan 450 luchtvaartmaatschappijen, 40.000 hotels en alle belangrijke autoverhuurbedrijven. Tot eind augustus werd op de website voor ruim 700 miljoen dollar besteld. De activiteiten zijn nog wel verliesgevend. In het eind juni afgesloten boekjaar bedroeg het verlies 19,6 miljoen dollar op een omzet van 38,7 miljoen dollar.

Canal+ in de min
Canal+, de Franse aanbieder van betaaltelevisie, heeft in het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 36 miljoen euro (79 miljoen gulden). Vorig jaar was dat nog 27 miljoen euro. Het verlies is opgelopen doordat veel geld betaald werd voor de rechten van de Champions League en de Serie B in Italië. De omzet steeg van 1,17 naar 1,3 miljard euro.

Brussel akkoord met fusie Telia/Telenor
De Scandinavische staatstelecombedrijven Telia (Zweden) en Telenor (Noorwegen) mogen fuseren van de Europese Commissie. Ze hebben wel de toezegging moeten doen dat ze hun kabelactiviteiten afstoten. Door de fusie ontstaat een bedrijf met 51.000 werknemers en een omzet van omgerekend zo'n 18 miljard gulden.

Microsoft praat koersen omlaag
Aandelen in de Amerikaanse technologiesector zijn overgewaardeerd. Dat heeft Microsoft-topman Steve Ballmer gisteren gezegd. "Ik plaats mijn eigen bedrijf ook in die categorie", aldus Ballmer. Mede als gevolg van de uitspraak verloor het koersgemiddelde van belangrijkste aandelen op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waar fondsen als Microsoft, Intel en Dell staan genoteerd, 108,33 punten (3,79 procent). Het was voor de Nasdaq het vierde grootste verlies aller tijden.

NBA begint televisiezender
Bij de start van het nieuwe basketbalseizoen begint de Amerikaanse basketbalorganisatie NBA een eigen televisiezender. NBA.com TV is volgens NBA-bestuurslid David J. Stern een samensmelting van televisie, Internet en basketbal en zal vanaf 2 november 24 uur per dag programma's uitzenden. Stern maakte de plannen gisteren in Vancouver bekend. NBA beschikt al over een uitgebreide website (www.NBA.com)


Is het dan toch mogelijk om door de tijd te reizen? Wie op de website Alexander Palace Time Machine rondkijkt, waant zich in het verleden. Het paleis van Nicolaas II (1868-1918), de laatste tsaar van Rusland, is daar op prachtige wijze nagemaakt. Nicolaas en zijn familie komen, ruim tachtig jaar na hun dood, tot leven door prachtige foto's, brieven, dagboeken en biografieën van paleisbewoners.
(www.alexanderpalace.org/palace/)

NRC Webpagina's
24 SEPTEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)