U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Boos op Bowie

Michiel van Nieuwstadt
Woedend zijn ze, bij Free Record Shop. Tegen David Bowies besluit zijn nieuwe album hours via Internet te verkopen kon de platenketen weinig ondernemen. Maar Bowie stelt zijn cd via dit medium ook nog twee weken eerder beschikbaar en biedt kopers die zijn muziek elektronisch binnenhalen zelfs een extra nummer. Dat doet de deur dicht; Free Record Shop zal de albums van David Bowie uit zijn winkels weren.

David Bowie heeft nieuwe technologie altijd omarmd. Het weekblad The Economist schreef onlangs dat fans van Bowie al begin jaren tachtig voor diens concert telefonisch favoriete nummers konden doorgeven. Anno 1999 experimenteert Bowie nog steeds met interactiviteit. Liefhebbers kunnen via Internet een bijdrage leveren aan de layout van zijn albums.

Platenverkoper Free Record Shop worstelt daarentegen met Internet. Topman Breukhoven was lang vol vertrouwen dat muziekliefhebbers snuffelen door de platenbakken zouden blijven verkiezen boven klikken met de muis. Dat viel tegen. Na een mislukte poging met Oracle heeft de platenketen intussen een website met albums op bestelling. Maar muziek binnenhalen via Internet? Dat is vloeken in de kerk.

Op de boekenmarkt profileert Free Record Shop zich als vrije jongen met lak aan de vaste boekenprijs. Maar wat doet Breukhoven als Harry Mülisch een volgende roman voor twee tientjes op Internet zet, iedereen laat meeschrijven en de boekhandel het laatste hoofdstuk onthoudt?

Polderretoriek

Terwijl FNV en CNV eendrachtig zaken doen met de werkgevers, dreigt een kleine vakbond het poldermodel om zeep te helpen. De Unie, een doorgaans weinig opvallende vakbond voor kantoorklerken, ontpopt zich tot luis in de pels. Voorzitter Jacques Teuwen slaat wild om zich heen. Door een schamele drie procent meer loon te eisen "strooien FNV en CNV de leden zand in de ogen", roept hij. "Er is véél meer te krijgen", want "de marktsector is jarenlang afgeknepen". En wie profiteert daarvan? "De werkgevers natuurlijk." Nog even, en de leden "keren de vakbeweging de rug toe".

Ouderwetse vakbondsretoriek, en dat van een bond die is aangesloten bij de oerdegelijke vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel (MHP), die zich net als FNV en CNV altijd netjes gedraagt volgens de regels van het poldermodel. CNV-voorzitter Doekle Terpstra is het gedrag van De Unie dan ook in het verkeerde keelgat geschoten. "Het wordt hoog tijd dat MHP orde op zaken stelt en De Unie tot de orde roept", aldus Terpstra.

MHP-voorzitter Verhoeven zit ongetwijfeld met het geschil in zijn maag. Onlangs zinspeelde hij in HP De Tijd nog op een fusie tussen zijn vakcentrale en de CNV. Wat zei hij toen ook weer? "Wat beleid en politiek betreft zijn we nog verschillend, maar als je echt wil samengaan, is het een kwestie van willen." Jochen van Barschot

NRC Webpagina's
24 SEPTEMBER 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)