U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Heilige dieren
Kijkt u toch naar die lieve grote beer. Die schattige ijsknuffel. Ook vanavond is hij te zien, want weervrouw Diana Woei is hem met Rob Fruithof gaan opzoeken in een poolexpeditie. Maar zodra ik zo'n zachte vacht over het scherm zie lopen, weet ik: 'die wordt bedreigd'. En dat klopt, want het is de Week van de IJsbeer. Ze kunnen namelijk niet tegen al dat mooie weer. Door het broeikaseffect krijgen ze het te warm. Ik zag ze dinsdagavond vermoeid zweten bij het plaatsje Churchill, ergens in het noorden. Al die ijsschotsen smelten. Maar Tros weet een oplossing. Red de beer, stap over op groene energie en bel met het World Wildlife Fund (40ct per minuut) voor een pakketje dat u na een dag weer bent vergeten.


T V   V O O R A F :


Voetbal en polderhumor
Laat het me maar meteen toegeven: ik heb gehuild bij All Stars, de film. Niet van het lachen, van ontroering. Niet om alle voorspelbare grappen over borstknijperij, over je veters struikelen en homoseksualiteit. Anderhalf uur lang had ik onvolwassen twintigers en dertigers gezien die elke zondag hun zondag-reserve-amateur-voetbalwedstrijdje speelden. Herkenbaar, zeker voor iemand die zelf elke week de geur van gras en oude sokken heeft geroken. Maar meer dan af en toe een glimlach viel er toch niet te halen. (Zoals wanneer Danny de Munck als voetbalhomo uitgerekend voor de wedstrijd tegen de boertige Polderjongens zijn coming out heeft. Als zijn keeper Thomas Acda komt aanlopen, stappen de Polderjongens net van het veld af: 'We spelen niet tegen homo's.' Waarop Acda zegt, ach jullie zijn zelf homo's. Wat dan volgt is wederom zeer herkenbaar: 'homo' is de allerergste ziekte die voetbalamateurs elkaar kunnen toewensen.)Maar de ontroering, die zat pas in de laatste minuten. Als de Swift Boys hun jubileumwedstrijd spelen. De deur van de kleedkamer zwaait open en ineens stromen elf zevenjarige jongetjes naar buiten. Ze zijn wiebelig en vaal gefilmd, alsof het met Super-8 is opgenomen. En ze spelen kluitjesvoetbal met de diepe ernst die zevenjarigen eigen is. Bij een blessure tollen ze over de grond als een volleerde Duitse prof. De mini-keeper blaast nonchalant een lok haar uit zijn gezicht als hij de bal heeft weten te vangen.


F I L M   V O O R A F :


Zero Kelvin
IJs. Het woord alleen al is mooi. De harde 's', de langgerekte IJ op hoge poten. En dan hebben we het nog geeneens over het gevoel wat het teweegbrengt om erover te lopen of te schaatsen. Gelukkig voor schrijvers en filmmakers kun je er ook nog flink wat symboliek op loslaten: de bevroren toestand van iets wat ooit beweeglijk was, de maagdelijkheid, de kilheid, de leegte. De Noorse filmmaker Hans Petter Moland zag in de ijskap van Groenland, na Antarctica de grootste ter wereld, nog iets anders: de contouren van de hel.


NRC Webpagina's
10 SEPTEMBER 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)