U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Dronkemansmarkt
Een historicus zou ze over vijftig jaar nog eens moeten bekijken. De producten van Veronica en SBS6. Als karikatuur van de naïeve en kritiekloze manier waarop Nederland in de jaren negentig de vrije markt heeft omhelsd. De praktijk van het gulden fin de siècle.


T V   V O O R A F :


Zonder angst geen zweefkunst
Haar stem is jong, en met die jonge stem vertelt ze het levensverhaal van een mevrouw van 85 jaar. Actrice Maartje van den Brink (1970) ging vorig jaar op zoek naar een gewezen trapezewerkster, de zweefartieste Jeanne Mos, beter bekend als Miss Gina. Urenlange gesprekken met haar, in een verzorgingsflat, werden nauwkeurig op schrift gesteld. Deze tekst leidde uiteindelijk tot de het documentaire radiodrama De Trapeziste.


F I L M   V O O R A F :


Turks Fruit
Publiek, pers en professionals werden het deze zomer over één ding eens: Turks Fruit (Paul Verhoeven, 1973), nog steeds de best bezochte Nederlandse speelfilm aller tijden (ruim 3,6 miljoen bezoekers), moet tevens worden beschouwd als de 'beste Nederlandse film van de eeuw'. De ietwat euforisch getoonzette, maar daarom nog niet onzinnige uitverkiezing is het resultaat van een door het Nederlands Film Festival georganiseerde enquête waaraan volgens een woordvoerder 'ruim duizend personen' hebben deelgenomen. Daaronder veel reguliere bioscoopbezoekers, zo'n 200 'professionals' (regisseurs, producenten, acteurs, cameralieden e.d.) en 'slechts enkele tientallen filmcritici'. Opmerkelijk genoeg kwam Turks Fruit bij alle drie de soorten stemgerechtigden als beste uit de bus. Ook over de nummers twee en drie was men het goeddeels eens: Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven, 1977) en Karakter (Mike van Diem, 1997).


NRC Webpagina's
9 SEPTEMBER 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)