Maandag 30 augustus 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Economie voor jou over de sporen van Internet.
bolletje In Z: Aids verteert zwart Afrika
bolletje De opvallendste recensies in Kunst van de Week
bolletje De eerste Profiel van het nieuwe seizoen: Stress!
bolletje Wat vindt u? Moet Wiegel premier worden?
bolletje Stem op uw favoriete gedicht in Gedicht en dichter des Vaderlands.
bolletje Tekst essay minister Peper.
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Kosovo

( a d v e r t e n t i e s )

Generale Bank


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.

Grote opkomst op Oost-Timor

Honderden Oost-Timorezen wachtten vanochtend op de opening van hun stembureau in het centrum van Dili. Ondanks het geweld van de afgelopen tijd was de opkomst voor het referendum buitengewoon hoog.
(Foto Reuters)

Het door de Verenigde Naties georganiseerde referendum over de toekomst van de omstreden Indonesische provincie Oost-Timor is vandaag grotendeels zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De opkomst was groot.

* Mensensmokkel in Nederlandse truck
De Hongaarse politie heeft zaterdag in een Nederlandse vrachtwagen 36 vluchtelingen uit Bangladesh en Sri Lanka aangetroffen, van wie er één was overleden. Een andere is met uitdrogingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. De vrachtwagen was met aardewerk op weg van Roemenië naar Nederland.

* Iedereen wil zijn kind laten testen
Steeds meer ouders laten de intelligentie van hun kind testen. Bij de testbureaus loopt het storm, maar de definitie van intelligentie is niet eenduidig en de methodes om de begaafdheid van kinderen te meten, lopen uiteen.

* Tomeloze Brinkhorst twijfelt niet
D66'er Laurens Jan Brinkhorst, minister van Landbouw, beloofde de Tweede Kamer het morgen beëindigde reces te zullen gebruiken om te komen met een aangepast voorstel voor de mestproblematiek die zijn voorganger te veel werd.

* De kerkhoven van Zimbabwe zijn vol
in Zimbabwe worden de lijken nauwelijks nog gewassen voor de begrafenis en raken de begraafplaatsen overvol. Geen dorp, geen bedrijf en geen gezin dat niet door aids is getroffen.

* De Draad
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Gratis voorinschrijven...

help Turkije...

Krekel
Krekel
De beuk
in Eijk

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
drs. J.B.M. Donker,
dr. W. Oosterbaan Martinius,
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

( a d v e r t e n t i e s )
Quote

Jaarverslagen Kompas

* Europese Commissie op pijnbank
Het Europees Parlement begon vanmiddag aan zijn verhoren met de nieuwe leden van de Europese Commissie. Er zijn veel kritische vragen aangekondigd.

* De rode bisschop
Uiteindelijk stierf hij een vredige dood, en niet de gewelddadige die zijn aartsvijanden hem jarenlang toewensten. Dom Helder Cámara, de voormalige aartsbisschop van het Braziliaanse Recife, kampioen van de allerarmsten en symbool van het verzet tegen het dictatoriale regime in Brazilië in de jaren zestig en zeventig, overleed vrijdagnacht op negentigjarige leeftijd in zijn slaap.

* Teleurstelling in Frankrijk na afketsen trio- bankfusie
Teleurstelling overheerst in Frankrijk na het afketsen van een drievoudige bankfusie die het land de een na grootste bank van de wereld had gegeven. De Banque Nationale de Paris (BNP) lijft Paribas in. Société Générale zoekt Europese partners.

* KPN brengt twee dochters naar de beurs
KPN wil zijn divisie mobiele telecommunicatie en dochter KPNQwest naar de beurs brengen. Over een tijdstip van de beursintroducties wilde financieel bestuurslid C. Griffioen zich vanmorgen niet uitspreken.

* Veerkracht de grootste winst van hockeyvrouwen
's Ochtends aan de ontbijttafel hoorde Tom van 't Hek het al rondzingen. Wij worden vandaag Europees kampioen, spraken zijn hockeysters eensgezind en in hun stemmen bespeurde de bondscoach geen spoor van twijfel. Goedkeurend hoorde hij het aan, al was het maar omdat de oud- international daardoor niet langer de enige was die dat hardop durfde te beweren.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Hinderlijk volgen
"EEN WETSVOORSTEL opgedragen aan slachtoffers". Zo betitelen afgevaardigden van de drie paarse regeringsfracties het initiatiefwetsvoorstel tegen "stalking" dat deze week wordt behandeld door de Tweede Kamer. Stalking is van oorsprong een Engelse jachtterm voor het besluipen van groot wild. Zelf geven de Kamerleden de voorkeur aan het goed-Nederlandse woord "belaging". Het blijft niet bij besluipen. De Kamerleden noemen een hele reeks voorbeelden van lastigvallen, variërend van het laten bezorgen van grafkransen tot bekladding, van het verspreiden van valse geruchten tot posten voor woning of werkplek of regelrechte intimidatie. De lijst is niet uitputtend. Een nieuwe variant vormt cyberstalking, belagen via het Internet.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.