Vrijdag 27 augustus 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje De eerste Profiel van het nieuwe seizoen: Stress!
bolletje Wat vindt u? Moet Wiegel premier worden?
bolletje Stem op uw favoriete gedicht in Gedicht en dichter des Vaderlands.
bolletje Tekst essay minister Peper.
bolletje GroenLinks hekelt Bolkestein.
bolletje Videoclip: 'Wat zijn we mooi'.
bolletje Het poldermodel onder druk in Economie voor jou.
bolletje De opvallendste recensies in Kunst van de Week
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Kosovo

( a d v e r t e n t i e s )

Generale Bank


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.

Begrafenis op Oost-Timor
Familieleden van een vermoorde aanhanger van de Oost-Timorese onafhankelijkheidsbeweging begraven diens lichaam in de grond voor zijn huis in Dili. Adlinda da Silva (24) werd gedood tijdens botsingen met pro-Indonesische milities. Maandag wordt op Oost-Timor een referendum gehouden over autonomie voor deze Indonesische provincie. De campagne is uiterst gewelddadig verlopen.
(Foto AP)
* Werkgevers pakken optieregeling aan
De werkgevers willen dat beursgenoteerde bedrijven hun optieregeling voor bestuurders aan banden leggen. Dat hebben de werkgeversorganisaties VNO-NCW en NCD vanochtend aangekondigd. Ze komen daarmee tegemoet aan de oproep van de vakcentrale FNV om de salarisverhogingen van topmanagers niet te veel uit de pas te laten lopen met de stijging van de CAO-lonen.

* Vleessector wilvertrouwen van consument terug
De vlees- en diervoerdersector wil het vertrouwen van de consument terugwinnen. De branche hoopt dat te bereiken door maatregelen te nemen die de risico's bij de productie van veevoer beperken. Ook wordt de controle op de voeding van vee en de controle op de kwaliteit van de eindproducten verbeterd. De maatregelen zijn in overleg met het ministerie van Landbouw in voorbereiding door de brancheorganisaties, de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) en het Productschap Diervoerder. De initiatieven komen bovenop al eerder door het ministerie aangekondigde maatregelen. Ook Landbouw zelf wil de kwaliteit van veevoerders controleren en de voedselketen beter bewaken.

* 'Beveiliging elektronisch betalen verouderd'
De beveiligingsstandaard voor elektronische transacties is gekraakt. Moeten Internetgebruikers zich zorgen maken?

* Referendum Oost-Timor kan averechts werken
VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft Indonesië opgeroepen een einde te maken aan het geweld op Oost-Timor. De kans is echter groot dat na het referendum komende maandag over autonomie het geweld juist toeneemt.

* Holbrooke 'menselijkerwijs kansloos' bij VN
Ex-Bosnië- en Kosovo- gezant Richard Holbrooke begon deze week als Amerikaans VN-ambassadeur. Hem wachten beproevingen en een examen.

* De Draad
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Vroeger was je ook al niet bang....

Gratis voorinschrijven... help Turkije...

Krekel
Krekel
Uw gift aan Turkije
had u misschien
niet naar beneden
moeten bijstellen

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
drs. J.B.M. Donker,
dr. W. Oosterbaan Martinius,
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

( a d v e r t e n t i e s )
Quote

Jaarverslagen Kompas

* Rijkaard streeft naar vaste groep
Bondscoach Frank Rijkaard wil de komende drie oefeninterlands tegen België (6 september), Brazilië (9 oktober) en Tsjechië (13 november) naar een vaste groep van zestien spelers werken. Voor de wedstrijd tegen België heeft hij 24 spelers opgeroepen. De selectie wordt volgende week woensdag teruggebracht tot achttien man. Daarvoor dient een onderling partijtje op het veld van Quick Boys in Katwijk als selectiedrempel. Bij het ontbijt de volgende ochtend wijst de bondscoach de zes afvallers aan. Na de drie interlands kiest Rijkaard uit de overgebleven achttien spelers in principe zestien vaste kandidaten voor Euro 2000.

* Hagemeyer wijzigt koers
Hagemeyer maakte gisteren een halfjaarverlies van ruim 200 miljoen gulden bekend. Het handelshuis verlegt de koers. Bedrijven met een omzet van 3, 6 miljard gulden, bijna 30 procent van het totaal, horen niet meer bij de 'kern'.

* ING boos over gedrag Hagemeyer
ING vindt de handelwijze van Hagemeyer on-Nederlands en ongepast. Dat het handelshuis het bijna failliete dochterbedrijf Ceteco zomaar afschreef en kredietverstrekkers als ING met de brokken laat zitten, is volgens de bank nog niet eerder in Nederland vertoond.

* Renners TVM kiezen voor geld
Bij de wielerploeg TVM dreigt een leegloop. De nieuwe hoofdsponsor Farm Frites moet verder zonder ploegleider Rooks, sprinter Blijlevens en helper De Jongh. Andere renners twijfelen. Het einde van een vriendenploeg?


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Lastenverlichting
UIT HET KABINETSBERAAD over de miljoenennota die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, is gelekt dat de Nederlandse burgers volgend jaar een lastenverlichting van één miljard gulden te wachten staat. Daar blijft het niet bij: de komende drie jaar zal Paars-II voor in totaal zeven miljard gulden aan lastenverlichting doorvoeren. Dat klinkt als een royaal gebaar van een aardige suikeroom, maar zo vrijgevig is het kabinet niet.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Het gedicht en dichter des Vaderlands
Iedereen doet aan poëzie. Ongelukkig is de mens zonder idee van de magie van het slaapliedje, de troost van het rouwdicht, de tover van het liefdesvers. Maar heeft de Nederlander één Favoriet Gedicht? Poetry International zoekt het uit met een landelijk onderzoek in samenwerking met onder meer NRC Handelsblad, dat te hulp schiet met honderd suggesties.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.

( a d v e r t e n t i e s )
VN - 10 weken voor maar.......