U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Beveiliging elektronisch betalen verouderd'
Zeven maanden hebben driehonderd computers van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam, de Citibank deugenen Sun Microsystems staan rekenen tot ze afgelopen zondag een beveiligingssleutel van 512 bits wisten te kraken. Cryptografie (versleuteling) wordt gebruikt om onder meer elektronische geldstromen, vertrouwelijke informatie en digitale handtekeningen te beveiligen.

Straf Turkse tv-zender voor kritische berichten
In Turkije is grote ophef ontstaan over de sluiting van de commerciële televisiezender Kanal 6. Het station moet een week lang uit de lucht omdat het bij zijn berichtgeving over de aardbeving die Turkije vorige week trof, aangezet zou hebben tot "verdeeldheid en haat tussen overheid en volk".

Journalist Ruud Kuyper overleden
De kunstjournalist en jazzkenner Ruud Kuyper is gistermorgen na een operatie op 62-jarige leeftijd in Rotterdam overleden. Bijna dertig jaar werkte Kuyper voor het Algemeen Dagblad. Eerder was hij medewerker en later redacteur van de Nieuwe Rotterdamse Courant, voor de fusie met het Algemeen Handelsblad. Bij het Algemeen Dagblad was Kuyper vanaf 1973 jarenlang chef van de kunstredactie, hij schreef vele interviews en reportages. Kuyper doceerde ook over jazzgeschiedenis op de conservatoria in Rotterdam en Den Haag. Op de radio en tv maakte hij jazzprogramma's voor verschillende omroepverenigingen en voor Veronica in de piratentijd.

Omstreden IQ-verhoging
Verwoed slaat Anna (1) met beide vuisten op het toetsenbord. En alhoewel ze beslist geïntrigeerd is door de flikkeringen op het beeldscherm lijkt ze niet te beseffen dat haar input gevolgen heeft voor de output: de serie plaatjes met begeleidende woorden van de cd-rom BabyWow schieten in een onbegrijpelijke sneltreinvaart voorbij. Ook Anna's broertje Hugo (1) is beslist onder de indruk van de computer. Voor de inhoud van BabyWow, educatief bedoelde software voor kinderen van 9 maanden tot 3 jaar, kan hij echter weinig waardering opbrengen. Des te meer is hij gefascineerd door het scherm van mijn laptopcomputer: met stralende ogen blijft hij het maar open en dicht klappen.

Beledigend virus
Een van de grootste banken in Japan, Fuji Bank, heeft de afgelopen week via email-berichten een 'beledigend' computervirus naar tientallen klanten gestuurd. Het virus zorgt ervoor dat op elke 14de dag van de maand de ontvangers een boodschap krijgen waarin ze een "grote, stomme hufter" worden genoemd. Volgens het Japanse persbureau Kyodo verandert het virus sommige namen in de e-mails ook in "Dr Mountain Dew". De Fuji Bank heeft inmiddels haar klanten gewaarschuwd voor de virus en haar verontschuldigen aangeboden. Volgens een woordvoerder van de bank heeft het virus geen schade aangericht.

BT koopt 'gouden gidsen' VS
British Telecom (BT) wordt voor 665 miljoen dollar (1,4 miljard gulden) eigenaar van Yellow Book USA, de grootste onafhankelijke uitgever van 'gouden gidsen' in de Verenigde Staten. Yellow Book publiceert bijna 300 gidsen met een totale oplage van 19 miljoen exemplaren. De jaaromzet van BT op dit terrein stijgt door de aankoop tot bijna een miljard dollar. (ANP)

Kosten Ben drukken winst Belgacom
Belgacom heeft in het eerste halfjaar de nettowinst zien stijgen met 6 procent tot 8,4 miljard frank (459 miljoen gulden). Zonder de opstartkosten van de Nederlandse mobiele-telefoniedochter Ben zou de winst van het Belgische telecomconcern met meer dan 20 procent zijn gestegen. Belgacom is voor 70,6 eigenaar van Ben. De omzet groeide met 8 procent tot 90 miljard frank. Belgacom verwacht voor heel 1999 een recordomzet en -nettowinst. (ANP)


Vrijheid van meningsuiting of bedrijfsspionage? Een Amerikaanse rechter vond het laatste en dus moet Robert Lane alle ontwerpen en bedrijfsplannen van Ford Motors van zijn website afhalen. Lane, die waarschijnlijk de ontwerpen van Ford-medewerkers kreeg, wordt beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen, maar claimt zelf dat het publiceren op Internet onder de vrijheid van meningsuiting valt. (www.blueovalnews.com)

NRC Webpagina's
27 AUGUSTUS 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)