Maandag 12 juli 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland (open tot 20 juli)

bolletje Mercosur en het EU-landbouwbeleid in Economie voor jou.
bolletje De DNA-politie. Genetisch afval als opsporingsmiddel.
bolletje Zoekend verzuipen. Zoekmachines houden groei van het web niet bij.
bolletje Discussie: Late abortus niet altijd strafbaar?
bolletje De opvallendste recensies in Kunst van de Week
bolletje CS: Nick Cave over de kracht van zijn muziek.
bolletje Vrijdag: De beste grap van de eeuw.
bolletje Commissie Dolman: Geld nazi-goud voor 122 projecten
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Tour de France 1999
Dossier Kosovo

( a d v e r t e n t i e s )
In 5 minuten online....

Jaarverslagen Kompas


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.

Betoging leidt tot geweld in Teheran

TEHERAN - Protesterende studenten vanmorgen bij de centrale moskee van de universiteit van Teheran. Het protest ontaardde in chaos toen een schot klonk. Oproerpolitie greep hard in en joeg optochten van duizenden studenten op een plein buiten de universiteit met traangas en gummiknuppels uiteen. Tientallen arrestaties werden verricht. Het schot viel toen de studenten probeerden te verhinderen dat een verklaring van ayatollah Khamenei werd voorgelezen. Daarin betuigde deze zijn spijt over het politie-optreden van vorige week donderdag.
(Foto Reuters)

Voor de vierde achtereenvolgende dag hebben studenten vandaag in de Iraanse hoofdstad Teheran gedemonstreerd voor hervormingen en tegen de politie en stoottroepers van de radicale Ansar Hezbollah. Op een centraal plein in de hoofdstad leidde dat tot een treffen tussen betogers en de politie, die de demonstranten met geweld verspreidde naar omliggende straten.

* Crisis in Iran misrekening conservatieven
Studenten demonstreren nu al enkele dagen in Iran tegen de acties van islamitische stoottroepers, tegen de politie en af en toe zelfs tegen de Opperste Leider. Een nieuwe misrekening van de conservatieve factie.

* Oppositie wil opheldering van De Grave
De oppositiepartijen CDA en GroenLinks willen opheldering van minister De Grave (Defensie) over het opnieuw verdwijnen van een fotorolletje met opnames die een Dutchbat-adjudant eind 1994 heeft gemaakt buiten de moslimenclave Srebrenica.

* Liever een 'oude' anticonceptiepil
Derde-generatie antieconceptiepillen blijken toch vaker trombose te veroorzaken. Maar dat is nog geen reden voor een nieuwe 'pilpaniek'. 'Risico's blijven een zeldzaamheid.'

* Behendige bekeerling gaat België leiden
Ooit koos Guy Verhofstadt, de nieuwe Belgische premier, de confrontatie, en verloor. Na een louterend verblijf in Toscane ontdekte de Belgische liberaal de dialoog, en wist hij alsnog de macht van de christen-democraten in België te breken.

*
De Draad - dagelijkse column
Michiel Frackers: "Ik mis de zakelijkheid en doelgerichtheid in Nederland."
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Links van de dag
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Scoot - Noodweer

Krekel
Krekel
Voel jij zand?
Dan moet dit
het strand wezen

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

* Aftocht infiltranten Kashmir
Na twee maanden van gevechten in het Indiase deel van Kashmir zijn de islamitische infiltranten gisteren begonnen aan hun aftocht. Tegelijkertijd verminderde de intensiteit van de gevechten langs de frontlijn in het noorden van Indiaas Kashmir, aldus het Indiase ministerie van Defensie.

* Provincie speelt bank: verleiding vol risico's
Voor de provincie Zuid-Holland dreigt een strop van 47,5 miljoen gulden nu handelshuis Ceteco twee leningen niet kan terugbetalen. Geld met geld verdienen, wie wil dat niet? De verleiding van een "bijna bank".

* Globalisering vergroot onbalans
"Globalisering heeft grote voordelen voor sommigen maar voor de meeste wereldburgers betekent het alleen een verdere uitsluiting en verarming", zegt Sakiko Fukuda-Parr, opstelster van het Human Development Report.

* Fusie vormt wereldleider in advocatuur
Een Amerikaans, een Brits en een Duits advocatenkantoor gaan gezamenlijk het grootste advocatenkantoor van de wereld vormen. Door de toenemende internationalisering neemt ook de concurrentie voor de Nederlandse advocatenkantoren toe.

* Armstrong wacht nieuwe krachtproef
Bij gebrek aan grote sterren zou de Tour de France een spannend karakter krijgen, voorspelden de waarzeggers in de karavaan. Zonder Jan Ullrich en Marco Pantani, de winnaars van 1997 en 1998, waren vooraf geen uitgesproken favorieten aan te wijzen. Maar na ruim een week fietsen lijken de kaarten redelijk geschud in de top van het klassement.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Paars-Groen
In België resideert sinds vandaag een van de opmerkelijkste regeringen van Europa: het paars-groene kabinet-Verhofstadt. Dat gaat een stap verder dan de paarse coalitie in Nederland of de rood-groene in Duitsland. Ten eerste omdat in België de nieuwe regering niet wordt geleid door een sociaal-democraat, zoals in de buurlanden, maar door een liberaal. En ten tweede omdat premier Verhofstadt ten minste drie politieke culturen in het kwadraat heeft samengebracht: zijn eigen moderne liberale, een klassiek socialistische en een tot nu toe niet machtsbewuste ecologische cultuur, die ook nog eens rekenkundig langs Vlaams-Waalse breuklijnen zijn opgedeeld.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.