U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
Internetgids - Klik hier en profiteer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
United Nations Military Observer Group in India and Pakistan

Regering van Pakistan

Regering van India


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Aftocht infiltranten Kashmir

Door onze correspondent
NEW DELHI, 12 JULI. Na twee maanden van gevechten in het Indiase deel van Kashmir zijn de islamitische infiltranten gisteren begonnen aan hun aftocht. Tegelijkertijd verminderde de intensiteit van de gevechten langs de frontlijn in het noorden van Indiaas Kashmir, aldus het Indiase ministerie van Defensie.

Het Indiase leger gaat door met zijn operaties, maar er worden geen luchtaanvallen meer uitgevoerd. India zal infiltranten die zich terugtrekken niet aanvallen, zei de nationale veiligheidsadviseur Brajesh Mishra, gisteren in New Delhi. "Het Indiase leger schiet geen mensen in de rug." De Pakistaanse regering verklaarde gisteren dat India en Pakistan een overeenkomst hebben gesloten over de wijze van terugtrekking van de troepen uit Indiaas Kashmir. De overeenkomst werd gesloten tussen legerleiders die elkaar ontmoetten aan de Indiase kant van de grens. De terugtrekking van de infiltranten duurt één tot twee weken.

De terugtrekking van de troepen uit Indiaas Kashmir volgt op een oproep van de Pakistaanse regering aan de mujahedeen, de islamitische strijders, afgelopen vrijdag. Volgens India gaat het vooral om Pakistaanse soldaten, maar Pakistan ontkent dat en zegt dat het om vrijheidsstrijders uit Kashmir gaat die alleen moreel en diplomatiek worden gesteund door Islamabad. De militanten in Kashmir begonnen aan hun aftocht toen het Indiase leger liet weten dat de strijd bijna gestreden was. Van de drie regio's in Kashmir waar nog hevig strijd werd gevoerd waren er twee bijna volledig in handen van het Indiase leger. Alleen in Mushkoh Vallei, ten Westen van Kargil, ondervond het Indiase leger nog veel tegenstand. Maar ook daar werden gisteren de eerste tekenen van een terugtrekking waargenomen.

In India wordt de terugtrekking van de militanten beschouwd als een "grote zege", zowel militair als diplomatiek. New Delhi werd de afgelopen weken door veel Westerse landen geprezen omdat het de aanvallen tot de Indiase kant van de bestandslijn beperkte en het leger geen toestemming gaf de grens met Pakistan over te steken.

Ook Islamabad ziet de ontwikkelingen als een overwinning. Volgens de Pakistaanse regering staat de kwestie-Kashmir voor het eerst in jaren weer op de internationale agenda en zal India de komende maanden gedwongen zijn te zoeken naar een oplossing voor de gedeelde staat, die beide landen al sinds 1947 opeisen.

Zie ook:
Pakistan en India praten over bestand
(30 juni 1999)

In vrij Kashmir moeten 'Indian dogs'wegwezen
(25 juni 1999)

Troepen India Pakistan naar grens
(16 juni 1999)

India en Pakistan hopen op doorbraak
(20 februari 1999)

NRC Webpagina's
12 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)