U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
Internetgids - Klik hier en profiteer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Defensie

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Weer foto's Srebrenica weg

Oppositie wil opheldering van De Grave

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 12 JULI. De oppositiepartijen CDA en GroenLinks willen opheldering van minister De Grave (Defensie) over het opnieuw verdwijnen van een fotorolletje met opnames die een Dutchbat-adjudant eind 1994 heeft gemaakt buiten de moslimenclave Srebrenica.

De coalitie is milder en wacht de verklaring van De Grave over het verdwenen fotorolletje af.

Het CDA heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de minister, om te weten komen waarom hij het incident en het verzoek aan het Openbaar Ministerie in Arnhem een onderzoek in te stellen niet aan de Tweede Kamer heeft gemeld. Volgens het CDA is het van belang dat alles over Srebrenica boven tafel komt. , ,Alleen dan kun je een gedegen afweging maken bij het eventueel opnieuw sturen van een vredesmacht", aldus de CDA-woordvoerder.

Ook GroenLinks wil opheldering van De Grave. Kamerlid Vos is verbaasd dat " zoiets nu weer naar buiten komt". Ook zij wil dat De Grave schriftelijk tekst en uitleg geeft waarom hij het incident niet aan de Kamer heeft gemeld. "Als je wilt voorkomen dat iedereen het idee van een doofpot heeft, moet je dat doorbreken door open over alles te zijn."

Minister De Grave liet vrijdag in een reactie weten dat hij de Tweede Kamer niet op de hoogte heeft gesteld van de kwestie, "omdat volstrekte onduidelijkheid bestond over wat er uiteindelijk met het bewuste fotorolletje is gebeurd. Er was onvoldoende betrouwbare informatie om de Kamer in te lichten." "Dit is echt onvoldoende", oordeelt Vos.

De televisierubriek NOVA onthulde vrijdagavond dat een adjudant van Dutchbat-2 in 1994 (ruim een half jaar voor de val van de enclave in juli 1995) foto's maakte van vijf lijken van moslimmannen. Hij heeft deze foto's gemaakt op verzoek van CIVPOL, de civiele politieorganisatie van de VN. De mannen zouden op last van hun eigen commandant, moslimleider Oric, zijn doodgeschoten. De militair moest zijn fotorolletje inleveren bij zijn superieuren, waarna het filmpje verdween. Pas toen de militair in september 1998 zelf aan de bel trok over het rolletje, nam Defensie maatregelen en stelde het OM in Arnhem op verzoek van De Grave een strafrechtelijk onderzoek in.

In 1995, direct na de val van de enclave Srebrenica, ontstond ook al commotie over een verdwenen fotorolletje van een Dutchbat-3 militair. Het ontwikkelen van dat rolletje mislukte. Op het filmpje zouden bewijzen van oorlogsmisdaden van Bosnische Serviërs staan en opnamen van Dutchbat-3 militairen van de Bravo-compagnie die mee zouden hebben geholpen bij de scheiding van moslimmannen en -vrouwen.

Zie ook:
Onderzoek naar filmpje Dutchbat 2
(10 JULI 1999)

Affaire Srebrenica
Artikelen uit NRC Handelsblad over de eerdere mislukte filmpjes uit Srebrenica.

NRC Webpagina's
12 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)