U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Internetgids - Klik hier en profiteer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Clifford Chance

Rogers & Wells

Pünder, Volhard, Weber & Axster


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Fusie vormt wereldleider in advocatuur

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 JULI. Een Amerikaans, een Brits en een Duits advocatenkantoor gaan gezamenlijk het grootste advocatenkantoor van de wereld vormen. Door de toenemende internationalisering neemt ook de concurrentie voor de Nederlandse advocatenkantoren toe. Vanaf 1 januari 2000 willen Clifford Chance in Londen, Rogers & Wells in New York en Puender-Volhard-Weber & Axster in Frankfurt marktleider zijn met 2.700 topadvocaten een jaaromzet van 2,1 miljard gulden. Dit heeft mr. J. Fleury van de Amsterdamse vestiging van Clifford Chance gisteren bevestigd. De nieuwe combinatie gaat Clifford Chance heten, met in Amerika de toevoeging Roger & Wells. De nummer twee van de wereld is nu nog het Amerikaanse kantoor Baker & McKenzie.

Het is volgens Fleury de eerste keer dat advocatenkantoren uit verschillende landen op dit niveau fuseren. Doel van de fusie is volgens Fleury "wereldwijd diensten verlenen aan klanten die ook wereldwijd opereren". "Internationaal opererende bedrijven willen één aanspreekpunt hebben, in welk land ze ook zitten", zegt Fleury.

De fusie zal de druk op de grote Nederlandse advocatenkantoren om te internationaliseren nog meer doen toenemen. Een goedingelichte bron zegt dat de partners van Loeff Claes Verbeke vanavond beslissen of ze zullen samengaan met het Britse topkantoor Allen & Overy. Bij Loeff wordt al maanden gepraat over deze fusie, maar de meningen blijven verdeeld. De voorstanders vinden dat Loeff zichzelf degradeert tot een "lokale speler" als ze níet met een buitenlands topkantoor verdergaan. Een van hen zegt dat cliënten Loeff links zullen laten liggen als het niet meegaat in de "wereldwijde tendens naar schaalvergroting". Algemeen wordt aangenomen dat de partners van Loeff vanavond besluiten om het kantoor te splitsen als er geen overeenstemming komt. De tegenstanders van de fusie met Allen & Overy zullen dan een nieuw kantoor vormen.

De grote Nederlandse advocatenkantoren (Loeff Claes Verbeke, De Brauw Blackstone Westbroek, Stibbe Simont Monahan Duhot) zijn de concurrentie vanuit het buitenland de laatste maanden sterk gaan voelen toen het Britse kantoor Freshfield dit voorjaar drie partners bij Stibbe wegkocht. Bestuursvoorzitter Alan Peck van Freshfields zei tegen het Financieele Dagblad dat hij meer Nederlandse specialisten op zijn lijstje had staan.

NRC Webpagina's
12 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)