U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Whizz-kids geven computerles
Het onderwijs kan tegenwoordig niet meer zonder computers. Maar meestal kunnen leerlingen er beter mee overweg dan hun docenten.

Kamer verdeeld over Kennisnet
PvdA en VVD kunnen onder voorwaarden instemmen met het Kennisnet, een computernetwerk dat scholen met elkaar verbindt en toegang geeft tot bibliotheken, musea en tot 'gekuiste' delen van Internet. D66 en CDA houden daar problemen mee. Zij vinden dat de scholen zelf moeten weten of ze gebruik maken van het Kennisnet of een directe aansluiting nemen op internet.

Thuisnet lijkt zoethoudertje voor publieke omroepen
De publieke omroepen krijgen van staatssecretaris Van der Ploeg een thuisnet. De vraag is wat de omroep daarmee opschiet.

Philips verkoopt deel assortiment via Internet in VS
Philips is in de Verenigde Staten begonnen met de verkoop via Internet van monitoren, camera's en andere accessoires voor pc's. Dat heeft directeur A. Baan van de divisie consumentenelektronica gisteren gezegd op een presentatie van nieuwe producten in Amsterdam.

Virtueel maar heel ondeugend
De digitale wereld wordt volwassen. Fraude, sabotage en diefstal in het elektronisch verkeer neemt de laatste paar jaar ineens zeer sterk toe. Aangifte wordt nog maar in een minderheid van de gevallen gedaan, maar daarin zit vooruitgang. De FBI meldt dat ze ernstige criminaliteit goed kan bestrijden. Maar tegen de frauduleuze Dominion of Melchizedek staat ook zij voorlopig machteloos.

Meer dan kabel
Dankzij het onvolprezen blad Satellite (www.veronica.nl) vernam ik over de visie op satellietontvangst in de jongste ministeriële notitie Kabel, omroepen en consument - pluriformiteit, betaalbaarheid en vrije keuze. Het stuk is te vinden op de site van OC&W (www.minocw.nl). Op het eind van deze tekst, opgesteld op verzoek van de Tweede Kamer, ontvouwt staatssecretaris Van der Ploeg (Media) zijn ideeën over de toekomst van de kabel. Het is, zoals dat vaker gaat met ministeriële stukken, een beetje braaf en vaag, al bevat de tekst ook interessante voorstellen.

Publiek-private omroep Limburg
In Limburg is gisteravond de regionale televisie- en radiozender L1 begonnen. De omroep is voor 55 procent eigendom van Dagblad De Limburger en kabelbedrijf Palet Kabelcom, en voor 45 procent van de publieke stichting Omroep Limburg. Van de tien miljoen gulden die de omroep het eerste jaar aan inkomsten verwacht, komt acht miljoen uit publieke middelen.

'Klaar voor 2000'
Nederland is klaar voor de komende jaarwisseling. De vitale sectoren zijn 'millenniumproof'. Voorzitter Jan Timmer van het Millennium Platform verwacht geen calamiteiten op 1 januari 2000. Dat zegt hij in het blad Forum van VNO-NCW. De afgelopen twee jaar hebben overheid en bedrijfsleven zeker 20 miljard gulden uitgegeven om ervoor te zorgen dat computersystemen in het jaar 2000 blijven draaien. Twee jaar geleden schatte Timmer de uitgaven op 7 tot 10 miljard. Volgens hem behoort Nederland tot de koplopers bij de aanpak van het millenniumvraagstuk, samen met de Verenigde Staten, Canada en Groot- Brittannië.

Compaq stoot Altavista af
Het Amerikaanse computerconcern Compaq heeft Altavista, de fabrikant van een populaire zoekmachine voor Internet, voor 2,3 miljard gollar (4,9 miljard gulden) verkocht aan de investeringsmaatschappij CMGI. Eerder dit jaar liet Compaq nog weten Altavista naar de beurs te willen brengen. Het Amerikaanse CMGI betaalt de aankoop met aandelen. Compaq krijgt daardoor een belang van 16,4 procent in de investeringsmaatschappij. Bovendien behoudt het nog eens 17 procent van de aandelen in Altavista. (KRF, ANP)

Wereldwijde verkopen via Internet stijgen
De verkopen via Internet stijgen in 2003 naar 2 biljoen gulden. Dat voorspelt het onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC). Volgens het bureau zijn er in 2003 meer dan 183 miljoen Internetgebruikers die via het net aankopen doen. Vorig jaar waren dat er nog 31 miljoen. De Verenigde Staten spelen daarbij een voortrekkersrol omdat inwoners vaker de beschikking hebben over een personal computer. (ANP)


Op last van de Amsterdamse politie is discotheek iT voor onbepaalde tijd gesloten. Voor wie zolang niet zonder kan, is er de iT-site met onder meer foto's van bezoekers en van andere iT-discotheken in de wereld. Verder is er muziek van de eigen dj's en gelegenheid tot chatten met iT-fans. Helaas is de site nog niet aan de huidige situatie aangepast. Dat heeft de Roxy wel gedaan, sinds een dag na de brand resteert een enkele rode pagina.
(www.it.nl en www.roxy.nl)
(N.B. Ook de website van de iT is in de loop van vandaag afgesloten)

NRC Webpagina's
30 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)