Maandag 10 mei 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Eindexamens

Last van examenstress? Mail ons je woede en frustratie.

bolletje Deze week in Economie voor Jou: Cadeautje uit Brussel.
bolletje Kinderen van zeven in Zaterdags Bijvoegsel.
bolletje Brandhaarden en conflicten in Profiel Oorlog.
bolletje Een irritant blank rappertje in Videoclip. Met fragmenten.
bolletje In het nieuws: Dossier Kosovo

( a d v e r t e n t i e s )

Geld besparen zakelijk en privé
Rabobank


China woedend
Een demonstrant bekogelt de ambassade van de VS in Peking met een steen. De politie liet dergelijke vernielingen toe, maar greep in als betogers trachtten het ambassadeterrein op te komen. De Amerikaanse ambassadeur meldde gisteren het gevoel te hebben te worden gegijzeld. De betogers die de ambassade vandaag belegerden, leken - in tegenstelling tot die van het weekeinde - te zijn opgetrommeld door het bewind.
(Foto AP)

* Woedend China stopt overleg VS
China heeft vandaag, woedend over het "barbaarse" NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado, het overleg met de VS over mensenrechten en wapenbeheersing voor onbepaalde tijd opgeschort.

bolletje Dossier Kosovo conflict. Met nieuwsartikelen, achtergronden, portretten van de betrokken partijen en een historisch overzicht van het conflict.

* Peking laat emoties over NAVO de vrije loop
Peking steunt de straatprotesten tegen de NAVO-aanval op de Chinese ambassade in Belgrado. Maar de partijleiding wil ze wel graag in de hand houden.

* Blunder van CIA al de zoveelste in laatste jaren
Een fout van de CIA leidde in de nacht van vrijdag op zaterdag tot het bombardement op een Chinese ambassade in Belgrado. Het resultaat: een ernstige politieke crisis. Het was de zoveelste fout van de CIA in de afgelopen jaren.

* Het kruisje was gezet, maar op de verkeerde plek
Ook 'slimme' bommen raken weleens uit de koers. Of worden naar de verkeerde doelen gedirigeerd. Maar per vergissing een doel als een ambassade treffen is en blijft een onbegrijpelijke blunder.

* Curaçao kiest voor een zachte hand
De uitslag van de eilandsraadsverkiezingen op Curaçao is een steun in de rug voor de Antilliaanse premier Suzy Römer. Maar of haar milde aanpak van de economische crisis ook de beste is, valt nog te bezien.

* Elke boom als zangpost in gebruik
Voorjaar 1999 laat een gematigd optimistisch geluid gehoren over de stand van de Nederlandse vogel. Niet met elke soort gaat het goed maar in weiden en bij plassen klinkt volop getsjuuk-tsjuuk, getjiftjaf en getwinkeleer.

* Getormenteerd, maar niet somber
Slechts elf jaar scheidden de rol van componist Franz Liszt in de sentimentele Hollywood-biopic Song without End (1960) en die van de fictieve componist Gustav Aschenbach, onder de klanken van Mahler wegkwijnend bij de gedachte aan een onbereikbare knaap, in Dood in Venetië /Morte a Venezia (1971).

*
De Draad - dagelijkse column
'Die piloten konden toch ook 'nee' zeggen?'
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Videoclip
* Gastenboek

( a d v e r t e n t i e s )
QuickNet - Waarom wachten...
e-trade - in 1 keer goed op internet

Krekel
Krekel


De bank heeft nu een afkoopsompolis

Eric Everts, Eelde

Inzendingen naar krekel@nrc.nl
of per fax naar (010) 406 69 67

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vragen, reacties of opmerkingen?
Stuur ze naar
web@nrc.nl

 

* Concentratie op valutamarkt fors toegenomen
De concentratie op de internationale valutamarkt is de laatste drie jaar fors toegenomen. Steeds meer omzet komt terecht bij een kleine groep van marktpartijen die zijn geconcentreerd in de belangrijkste financiële centra. Dat blijkt uit het driejaarlijkse onderzoek dat de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) vandaag heeft gepubliceerd. In de BIB werken de centrale banken wereldwijd samen.

* Bloemendaal pas na strafballen kampioen
Zo klein zijn de verschillen in de top van het Nederlandse hockey tegenwoordig dat strafballen niet meer weg te denken zijn in de strijd om de landstitel. Twee van de drie duels die Bloemendaal en Oranje Zwart met elkaar uitvochten, eindigden met een verplichte serie vanaf 6 meter 40. Beide vielen uit in het voordeel van de ploeg die de reguliere competitie ook al winnend had afgesloten, Bloemendaal.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Misser met gevolgen
DE AMERIKAANSE inlichtingendiensten wisten niet waar in Belgrado de Chinese ambassade is gelegen, met als resultaat de ernstigste schok voor de Amerikaans- Chinese betrekkingen sinds in 1972 jarenlang antagonisme tussen communistisch China en Amerika werd overwonnen. Ditmaal geen afzwaaier, maar een vergissing. Leg het maar eens uit aan een regering die van meet af aan tegen de NAVO-bombardementen op Joegoslavië heeft geopponeerd.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.