U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Connie van Mierlo
Aan wie deed Connie Palmen mij denken gisteren? Ja, aan Hans van Mierlo, haar nieuwe vriend. De zelfde betogende handgebaren maar vooral dezelfde innemende lach met die unieke combinatie van samengeknepen ogen en opgetrokken wenkbrauwen. Die beroemde D66-lach. Als in een beeldanimatie vervormt die haar gelaat.


T V   V O O R A F :


Waar de aarde woest en ledig is
George 'De Stroper' is een kluizenaar naar wie je uren zou kunnen luisteren. Hij woont in een boshut ergens in Alaska, tegen de poolcirkel. Er gaan dagen voorbij dat hij niets anders hoort dan het ademen van zijn hond en het gekwetter van een paar vogels. De vriendelijke zonderling heeft bewust voor die eenzaamheid gekozen, toen hij na acht jaar IBM in Los Angeles de 'verschrikkelijkste stad ter wereld' vaarwel zei om in Amerika's grootste staat te gaan wonen, waar de aarde nog woest en ledig oogt. Alaska is drie maal groter dan Frankrijk en telt rond de 500.000 inwoners, die elk uur van de dag een blik bier in de hand hebben. Wegen zijn er nauwelijks en als ze er al zijn, landen er vliegtuigen op alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is, hoewel de 'bush pilots' meestal op gletsjers, meren en rivieren weer contact met de aarde maken. Deze bezorgers van post, leeftocht en familie-leden 'leven voortdurend op het randje', zoals een vermetele vliegenier zegt.


F I L M   V O O R A F :


The Last Seduction
Zou het zo zijn, zoals de Amerikaanse filmjournalist Roger Ebert stelt, dat er in Hollywoodfilms vooral rollen zijn weggelegd voor kwetsbare, hulpbehoevende, fragiele en bedeesde vrouwen omdat de studiobazen bang zouden zijn voor voor sterke, eigengereide dames? Het klinkt als een slecht excuus, maar feit is dat vrouwen in de Amerikaanse filmwereld nog steeds worden beschouwd als het zwakke geslacht. Daar kon zelfs de femme fatale in de film noir van de jaren veertig geen verandering in brengen. Barbara Stanwyck, Joan Crawford en Rita Hayworth mochten dan wel allerlei mannen het hoofd op hol brengen en verleiden tot kwade daden, ze werden nooit geportretteerd als door en door verrot. Hun slechtheid had eerder iets tragisch.

NRC Webpagina's
19 MAART 1999


Videoclip

Webwereld


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)