U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Onzekerheid blijft in zaak-Bouterse
DEN HAAG, 19 MAART. Het Haagse gerechtshof heeft het verzoek van advocaat A. Moszkowicz afgewezen om het drugsproces tegen de Surinaamse Adviseur van Staat te verplaatsen van Den Haag naar de Rotterdamse rechtbank. De advocaat stelt zich op het standpunt dat Rotterdam beter bevoegd is te oordelen over het geschil omdat Bouterse wordt beticht van drugstransporten die eerder door de Rotterdamse politie zijn onderzocht. Het hof stelt evenwel dat in het geheel niet is gebleken dat in Rotterdam ooit een vervolging tegen Bouterse heeft gelopen.

Omroeplonen met 5,75 pct omhoog
HILVERSUM, 19 MAART. Bonden en werkgevers hebben afgelopen nacht een akkoord bereikt over een loonsverhoging van 5,75 procent voor de vijfduizend werknemers van de publieke omroep. Daardoor konden de voor vandaag aangekondigde acties bij radio- en tv-programma's op het laatste moment worden afgeblazen. De loonsverhoging geldt voor de periode van juli 1998 tot en met maart 2000 (21 maanden). De bonden eisten aanvankelijk zes procent. Ook is er overeenstemming bereikt over de contractsystemen. Mensen met tijdelijke contracten kunnen nu na drie jaar, en niet pas na vijf jaar aanspraak maken op een vast dienstverband.

Publiek bij toneel niet grijzer
AMSTERDAM, 19 MAART. Van de vergrijzing van het toneelpubliek, die de staatssecretaris van Cultuur R. van der Ploeg wil tegengaan, is geen sprake. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Begin deze week maakte Van der Ploeg zijn voornemen bekend om subsidie te geven aan toneelgezelschappen die meer jongeren trekken. Eerder al uitte hij zijn zorg over het afnemend aantal jongeren dat de schouwburg bezoekt. Theatermakers en -directeuren vielen hem bij.

Marokkaan, Turk en 75-plus aan top medicijngebruik
DEN HAAG, 19 MAART. Allochtonen van Turkse en Marokkaanse afkomst en 75-plussers zijn de grootste consumenten van medicijnen. Hoewel ze even gezond zijn als autochtonen slikken Marokkanen en vooral Turken niet alleen aanzienlijk, ze gaan ook eerder en vaker naar huisarts en medisch specialist. Alleen naar de tandarts gaan ze veel minder.

Einde hongeractie 31 Marokkanen
AMSTERDAM, 19 MAART. De 31 Marokkaanse hongerstakers in Amsterdam hebben hun actie beëindigd. Zij waren 38 dagen in hongerstaking om te protesteren tegen de witte-illegalenregeling en de Koppelingswet. Zij willen nu afwachten wat het overleg tussen staatssecretaris Cohen (Justitie) en de commissie van vier burgemeesters oplevert. De mannen hopen op een generaal pardon voor alle witte illegalen.

Nieuw systeem raketafweer VS
WASHINGTON, 19 MAART. Ondanks harde kritiek van Rusland en China, is een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gisteravond akkoord gegaan met de bouw van een militair afweersysteem tegen inkomende raketten.

El Al annuleert vluchten Turkije
TEL AVIV, 19 MAART. Uit vrees voor aanslagen door de Koerdische PKK heeft Israels El Al een voor vandaag geplande passagiersvlucht uit Tel Aviv naar Istanbul afgezegd. Radio Israel meldde zelfs dat El Al al haar vluchten op Turkije tijdelijk schrapt.

United/Juventus
GENÈVE, 19 MAART. Manchester United speelt in de halve finales van de Champions League tegen Juventus. In de andere halve finale staan Dinamo Kiev en Bayern München tegenover elkaar. De duels beginnen op 7 april.

21 doden bij brand
MOSKOU, 19 MAART. Bij een brand door kortsluiting in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in de Vologda-regio, ten noordoosten van Moskou, zijn gisteren 21 personen om het leven gekomen.

Meer winst HBG
RIJSWIJK, 19 MAART. Bouwconcern HBG heeft vorig jaar op een vrijwel gelijkblijvende omzet van 10,4 miljard gulden de nettowinst met tien procent opgevoerd tot 132 miljoen gulden.

NRC Webpagina's
19 MAART 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)