U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
NEXT! - Managementblad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Omroeplonen met 5,75 pct omhoog
Bonden en werkgevers hebben afgelopen nacht een akkoord bereikt over een loonsverhoging van 5,75 procent voor de vijfduizend werknemers van de publieke omroep. Daardoor konden de voor vandaag aangekondigde acties bij radio- en tv-programma's op het laatste moment worden afgeblazen. De loonsverhoging geldt voor de periode van juli 1998 tot en met maart 2000 (21 maanden). De bonden eisten aanvankelijk zes procent. Ook is er overeenstemming bereikt over de contractsystemen. Mensen met tijdelijke contracten kunnen nu na drie jaar, en niet pas na vijf jaar aanspraak maken op een vast dienstverband.

Kamer tegen Hermans: Plannen voor computers op scholen 'vaag'
De Tweede Kamer heeft weinig vertrouwen in de computerplannen van minister Hermans (Onderwijs). De meeste fracties vinden het idee om alleen te investeren in het netwerk 'Kennisnet' te beperkt en te vaag.

Dit moet de Hennepnetel zijn
De Heukels Flora van Nederland is een klein maar grimmig boekje dat alleen in de handen van gevorderde plantenkenners iets waard is. Anders dan de vage, meestal vertaalde plaatjesboeken waarmee leken een plant op naam proberen te brengen, is de Heukels volledig en helemaal voor Nederland geschreven. Heukels, traditioneel verzorgd door het Rijksherbarium in Leiden, is in alle opzichten maatgevend. Jammer dat het boek - vrijwel uitsluitend tekst - voor leken weinig toegankelijk is.

Chinees op de radio
De Horecabond FNV gaat samen met de Nederlandse Programma Stichting volgende maand op radio 5 een serie van twaalf hoorspelen in het Chinees uitzenden om het relatief kleine aantal leden in de Chinese restaurants op te krikken. De bond heeft gekozen voor de hoorspelen omdat de Chinezen in de horeca via de gebruikelijke kanalen nauwelijks aanspreekbaar zijn. Ze weten dus vaak niet wat hun rechten zijn, is de ervaring van de FNV.

KPN opent kabelnetwerk voor concurrent
KPN is sinds begin dit jaar in gesprek met concurrenten om haar kabels naar de abonnee thuis open te stellen. Dat heeft het bedrijf gedaan, vooruitlopend op de vandaag door telecomwaakhond Opta gepubliceerde richtsnoeren. Daarin staat dat particuliere en zakelijke telefoongebruikers een abonnement voor hun vaste telefoon kunnen afsluiten bij een concurrent van KPN, ook als die geen eigen net heeft. Het concurrerende bedrijf moet daarvoor de kabel, die loopt van de wijkcentrale naar de aansluiting thuis, van KPN 'huren'. De bedoeling is dat de elektronische snelweg via het aansluitnet verder ontwikkeld wordt met gebruikmaking van de infrastructuur van KPN. Bij proeven in Amsterdam is al gebleken dat zeer hoge snelheden goed haalbaar zijn, aldus KPN. Internetgebruikers kunnen daarvan profiteren maar bijvoorbeeld ook telewerkers, voor wie de toegang tot de bedrijfsnetwerken sneller wordt. (ANP)

KPN biedt op Bulgaars bedrijf
KPN Telecom wil een stevige voet aan de grond krijgen op de Bulgaarse telecommarkt. De onderneming heeft samen met haar Griekse branchegenoot OTE een bod uitgebracht op 51 procent van de Bulgaarse staatstelefoonmaatschappij BTC. Bovendien wil KPN met OTE volledig eigenaar worden van een tweede, nog op te bouwen mobiel telecomnet. Welk bedrag hiermee is gemoeid en welke sommen zijn gereserveerd voor de eerste investeringen, wil KPN nog niet bekendmaken. In de internationale telecomindustrie wordt het bod geschat op omgerekend 2 3 miljard gulden. (ANP)


De Brit Brian Jones en de Zwitser Betrand Piccard, de piloten van de Breitling Orbiter III, zijn aan de laatste fase van hun non-stop tocht rond de wereld begonnen. Via de BBC-site (news.bbc.co.uk) is de vlucht te volgen. De live-reportages van BBC- correspondent David Allison zijn te bekijken en beluisteren. De ballonvaarders hebben ook eigen, langzame, webpagina's (www.breitling-orbiter.ch) met een interactieve kaart, waarop de tocht te volgen is, en een webcam die de bewegingen van de ballonvaarders nauwkeurig registreert. Hier kunnen ook berichten worden achtergelaten, die de twee zelf, of via hun control room beantwoorden. Zo lieten Jones en Piccard vandaag weten tomatensoep te hebben gegeten en optimistisch te zijn over hun kansen om de tocht rond de wereld te voltooien.

NRC Webpagina's
19 MAART 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)