U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
NEXT! - Managementblad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Hardere acties omroeppersoneel
Als de werkgevers vandaag niet met nieuwe CAO-voorstellen komen, zal het omroeppersoneel de acties verharden. De medewerkers van de publieke omroepen zullen morgen maar de helft van de zendtijd vullen. Alle live- programma's zoals het NOS Journaal, Netwerk, Nova, Middageditie en een aantal radioprogramma's zullen de helft korter zijn. Als het CAO- conflict na het weekeinde nog niet is opgelost, zal dinsdag het beeld van Nederland 1, 2 en 3 de hele dag op zwart gaan.

Politicus-schrijver met gezag
,,Die komt uit een goed nest, neem die maar", sprak het oude VVD-boegbeeld Oud tot de verkiezingsraad van zijn partij. En zo kwam de eergisteren op de leeftijd van 75 jaar overleden Theo Joekes dan in 1963 in de Tweede Kamer. Hij zou daar tot 1989 lid van blijven en uiteindelijk afscheid nemen als ,,De laatste liberaal". Een politicus-schrijver met een geheel eigen stijl, iets te laat geboren wellicht, onconventioneel en tegelijkertijd streng als het ging om parlementaire en andere regels, steeds levend tussen Shakespeare en Couperus, tussen Anglia en het Binnenhof.

Prijsbreker in beleggen via internet
Bank Labouchere presenteert vandaag een nieuw beursordersysteem waarmee beleggers via internet op alle beurzen in 'euroland' en op Wall Street zaken kunnen doen. Het nieuwe systeem, Alex, moet een alternatief bieden aan beleggers die niet terechtkunnen bij de beursorderlijn VEB Bottom-Line (ook Labouchere), die vorig jaar zijn maximale capaciteit bereikte.

Bill Gates spreekt eigen getuige tegen
Microsoft-topman Bill Gates lijkt in zijn nieuwe boek Business @ the Speed of Thought een eigen getuige tegen te spreken in het proces dat de Amerikaanse justitie tegen de software- gigant voert wegens vermeende monopoliepraktijken.

Overnamestrijd Telecom Italia nu echt losgebrand
Belager Olivetti en het management van Telecom Italia bestrijden elkaar met businessplannen. Olivetti noemt het verdedigingsplan van zijn tegenstrever ,,stompzinning". Wie krijgt de aandeelhouders achter zich?

Uitgever VNU maakt gebruik van 'goeie jaren'
Bij uitgevers komt al het goede in drieën. Ondanks de problemen binnen zijn concern glimde topman Herman Bruggink van Reed Elsevier vorig jaar van trots dat hij drie evengrote pijlers onder zijn bedrijf kon tonen. Ook de bestuurders van VNU waren gisteren buitengewoon content dat ze over 1998 een evenwichtig taartdiagram konden laten zien met drie gelijkwaardige activiteiten: professionele informatie (vakbladen en marketinginformatie, consumenteninformatie (tijdschriften en dagbladen) en telefoonboeken.

KPN verzoekt beleggers nog even geduld te hebben
De resultaten van KPN stagneren de komende jaren. Na een verandering in de strategie is het wachten op een bijdrage van de buitenlandse activiteiten om de effecten van de concurrentie op de thuismarkt op te vangen.

Een persoonlijke brief
Eind vorige maand werd in VN melding gemaakt van het non-agressiepact. De context sloeg, met permissie, nergens op. Het desbetreffende artikel ging niet over de zomer van 1939 toen Hitler en Stalin dit duivelse pact sloten waarmee de weg werd vrijgemaakt voor de Tweede Wereldoorlog, maar over de afspraak ('pact') tussen de politieke partijen om het asielbeleid buiten de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen te houden. Groot was de verontwaardiging toen PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert ,,eenzijdig het non-agressiepact opzegde", aldus VN, waarin deze week de term 'capituleren' wordt gebezigd.

Hoofd Cultuur vertrekt bij Avro
Kees van Twist stapt per 1 mei op als hoofd cultuur en amusement bij de AVRO. Hij kan zich niet meer verenigen met de stijl van leidinggeven van algemeen directeur Frans Marechal. Van Twist is negen jaar lang verantwoordelijk geweest voor de cultuurprogramma's bij de AVRO. Onder zijn leiding ontstonden prijswinnende producties als Oud Geld en de jeugdseries Otje en Abeltje.

ICT incasseert
De directie van de Rotterdamse automatiseerder ICT gaat 12 procent van haar eigen aandelenkapitaal op de beurs verkopen. Bij de gemiddelde beurskoers van de afgelopen dagen zijn die goed voor zo'n 40 miljoen gulden. De directie bezit nu ruim een derde van de aandelen. De winst van ICT steeg vorig jaar met 60 procent naar 15,3 miljoen gulden. De omzet steeg met ruim 28 procent tot 111,5 miljoen gulden.

Details schikking Intel bekend
De Amerikaanse chip-producent Intel heeft beloofd belangrijke technische details over zijn computerchips met andere bedrijven te delen als onderdeel van een schikking over monopoliepraktijken. Dat heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) gisteren bekendgemaakt. Daar staat tegenover dat Intel niet hoeft te erkennen dat het een monopoliepositie heeft op de markt van chips voor pc's. De schikking kwam vorige week tot stand. De Amerikaanse overheid was in juni met een aanklacht gekomen waarin het Intel betichtte van misbruik van zijn dominante marktpositie. (AP)

Global Crossing koopt Frontier in VS
Netwerkbedrijf Global Crossing neemt het telecombedrijf Frontier over in een aandelentransactie ter waarde van 11,2 miljard dollar (22,8 miljard gulden). Global Crossing is gevestigd in Bermuda en Frontier in Rochester, New York. Global Crossing, dat alleen een glasvezelnetwerk heeft, krijgt door de overname vaste voet aan de grond in de VS en Frontier kan internationaal telecommunicatieactiviteiten ontplooien. Global Crossing had vorig jaar een omzet van nog geen half miljard dollar, Frontier 2,6 miljard. De martkwaarde van Global Crossing is echter 22 miljard dollar terwijl die van Frontier slechts 8 miljard bedraagt. (Lucas Ligtenberg, New York)

Winst France Telecom stijgt
De winst van France Telecom is vorig jaar licht gestegen van 14,9 tot 15,1 miljard franc (2,3 miljard euro). Het resultaat zit aan de hoge kant van de verwachtingen. Voor dit jaar verwacht het concern meer winst. De omzet steeg van 153,6 naar 161,7 miljard franc. (ANP)

Buma-Stemra in service auteursrechten
De auteursrechtenorganisatie Buma- Stemra stapt in een internationaal servicecentrum dat zich vooral gaat richten op de administratie van auteursrechten. Partners in de nieuwe joint venture zijn het Amerikaanse ASCAP en het Britse MCPS/PRS. Daardoor ontstaat er een databank die ongeveer 50 procent van het muziekrepertoire in de wereld dekt. De samenwerking, onder de naam IMJV, moet over drie jaar echt vorm krijgen. Nederland krijgt de hoofdvestiging van de joint venture, goed voor 150 arbeidsplaatsen. Buma-Stemra, ASCAP en MCPS/PRS steken 20 miljoen dollar in het project. (ANP)


Op Teletekst zijn bepaalde pagina's niet meer op te vragen, het radionieuws wordt minutenlang uitgesteld en ook de tv- programma's van de publieke hebben protestspotjes als inleiding. De acties van het omroeppersoneel duren voort. Live-programma's dreigen morgen zelfs gehalveerd te worden. Vreemd in dit verband is dat er op de omroepsites nauwelijks iets van de acties te merken is. Alleen NPS verwijst naar een actiepagina.
(www.omroep.nl/nps)

NRC Webpagina's
18 MAART 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)