Woensdag 17 maart 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletjeVideoclip: explosief verliefd. Met fragmenten van de clip.
bolletjeDossier Crisis Europese Commissie. Met het rapport in het Nederlands en Engels, nieuws- en achtergrondartikelen.
bolletjeBijlmerenquête: Grote zorgen in Israel.
bolletjeEinde fabel Lafontaine in Economie voor Jou.
bolletjeBiologie in Ness-Ziona. Israelisch programma voor chemische en biologische wapens in kaart gebracht.
bolletjeBureau Moskou: reportages van onze correspondent in Moskou.

( a d v e r t e n t i e s )


Onlusten in Istanbul
Turkse oproerpolitie staat paraat in het centrum van Istanbul. Bij rellen bij de universiteit pakte de politie gisteren meer dan 100 linkse studenten op die een bomaanslag uit 1978 wilden herdenken waarbij zeven linkse activisten werden gedood. De autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in het algemeen aanzienlijk verscherpt na een reeks bomaanslagen in verband met de gevangenneming van de Turks- Koerdische leider Abdullah Öcalan. Öcalans Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft deze week heel Turkije als 'oorlogszone' aangemerkt en toeristen gemaand het land te mijden. De Turkse autoriteiten hebben hotels, winkels, sportstadions en andere publieke plaatsen nu opgedragen metaaldetectoren te installeren. Ook moeten zij particuliere veiligheidsdiensten inhuren.
(Foto AP)

* Terugkeer Santer uitgesloten geacht
De Duitse bondskanselier Schröder sluit herbenoeming van Jacques Santer als voorzitter van de Europese Commissie uit. De voorzitter van de Europese Unie zei dit vandaag tijdens een bezoek aan Wenen.
Zie ook:
Dossier Crisis Europese Commissie. Met het rapport, recente artikelen en meer over de aanloop tot de crisis.

* Jongeren zonder werkervaring vaker in de WAO
Steeds meer uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid gaan naar jonge mensen die nog nooit hebben gewerkt. Volgens de onderzoekers L. Aarts en Ph. de Jong gaat het beleid van staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) ten onrechte aan deze groep voorbij.

*
De Draad - dagelijkse column
Al een banner, desktop behang of campagne kit van uw presidentskandidaat
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Webwereld
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Economie voor jou
* Gastenboek

( a d v e r t e n t i e s )
Postbank
Syntegra - Vrijheid in arbeidsvoorwaarden
ING - Kredietaanvraag on-line

Krekel
Krekel
Keukenhof:
'Wij zijn dit jaar
toevallig Fauna'

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. M.J. Klaver en
T.J. Rooduijn

Vragen, reacties of opmerkingen?
Stuur ze naar
web@nrc.nl

 

* Aantal doden na Flora loopt op tot twaalf
Het aantal dodelijke slachtoffers van een bezoek aan de West-Friese Flora in Bovenkarspel is gestegen tot twaalf. Bij vier van hen staat het al vast dat ze de veteranenziekte hadden opgelopen. Bij één van de slachtoffers van wie eerder werd gedacht dat deze was overleden aan de ziekte staat de diagnose nog niet vast, zo heeft minister Borst (Volksgezondheid) gisteren bekendgemaakt.

* Kleine tegenvaller donderwolk voor coalitie
Slechts twee miljard gulden hoeft het kabinet dit jaar te bezuinigen, veel minder dan eerdere kabinetten. Maar de 'meevallende tegenvaller' valt in een coalitie waar de samenwerking hapert.

* Israelische leider schuldig aan corruptie
De rechtbank in Jeruzalem heeft van morgen Arye De'eri, de politiek leider van de sefardische ultra-orthodoxe Shas- partij, schuldig bevonden aan het aannemen van 340.000 gulden aan steekpenningen.

* Ruzie over Jeruzalem komt Netanyahu wel uit
Israel heeft woedend gereageerd op het pleidooi van de Europese Unie voor internationalisering van Jeruzalem. Maar eigenlijk komt het dispuut premier Netanyahu wel goed uit.

* KPN ziet forse val van nettowinst
KPN verwacht dat de winst voor bijzondere baten of lasten dit jaar met 20 procent zal dalen. Het telecombedrijf wil zo snel mogelijk voet aan de grond krijgen op de Engelse markt.

* Geen dispensatie hockeybond voor Brinkman
Hockeyer Jacques Brinkman staat schaakmat. Na zijn verwijdering bij Amsterdam hoopte de international in het tweede elftal te kunnen spelen. Maar bondsregels staan dat in de weg.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Oppassen met DNA
Het belang van de waarheidsvinding in het strafproces kan zo zwaar wegen dat het een inbreuk op de lichamelijke integriteit van een verdachte rechtvaardigt. Met deze motivering gingen de fracties in de Tweede Kamer medio 1993 akkoord met invoering van een DNA-test in strafzaken. Ernstige strafzaken, zo werd van verschillende kanten beklemtoond, waarin een ernstige verdenking tegen de betrokkene is gerezen en geen nadere weg open staat. De DNA-test - ook als hij alleen dient ter identificatie van een persoon - houdt immers in dat de overheid zich bemoeit met genetische structuren. En het recht op genetische identiteit behoort tot de kern van de grondwettelijk gegarandeerde integriteit en waardigheid van elk mens.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.