U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Elsevier investeert miljarden in de VS

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 APRIL. Reed Elsevier doet opnieuw een miljarden- investering in de Verenigde Staten. Het Brits-Nederlandse uitgeversconcern neemt de juridische uitgever Matthew Bender over en verhoogt zijn participatie in Shepard's Company van 50 tot 100 procent.

In totaal wordt aan eigenaar Times Warner 1,65 miljard dollar betaald, 3,3 miljard gulden. Volgens Reed Elsevier-bestuurder P. Vlek is de prijs flink opgedreven omdat ook de Nederlandse concurrent Wolters Kluwer heeft meegeboden op Bender en Shepard's. Twee maanden geleden ketste een fusie af tussen de twee grote Nederlandse uitgevers. Vlek schat dat de prijs ,,400 tot 500 miljoen dollar'' lager was geweest als de Nederlandse bedrijven gezamenlijk hadden kunnen optrekken. Wolters bevestigde vanochtend eveneens een bod te hebben uitgebracht op de onderdelen van Times Warner.

Reed Elsevier beschikt volgens Vlek in de Verenigde Staten nu over juridische informatie op alle drie de niveaus: primaire bronnen als gerechtelijke uitspraken, analyses van die uitspraken en informatie over de juridische beroepsgroep. Bender is vooral gespecialiseerd in de analyses. Ook heeft Reed Elsevier toegang tot alle belangrijke mediatypen zoals bladen, cd-rom en online-verbindingen. ,,We beheersen alle distributiekanalen'', aldus Vlek die stelt dat de Amerikaanse juridische markt nu is verdeeld. ,,De markt is zo langzamerhand een duopolie geworden'', waarbij hij doelt op het Canadese Thomson en Reed Elsevier die elkaar ongeveer in evenwicht houden: ,,En nog twee kleinere partijen; Wolters Kluwer en BNA.'' De overname van Matthew Bender is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van de elektronische databank Lexis-Nexis die in 1994 werd overgenomen. Lexis-Nexis had al een exclusief contract om een deel van de informatie van Bender elektronisch beschikbaar te maken. ,,Maar nu we eigenaar zijn kunnen we er veel meer mee doen.''

NRC Webpagina's
27 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)