U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Conflict over zorg zit vast
DEN HAAG, 14 APRIL. Er is vanochtend nog geen overeenstemming bereikt in het conflict tussen het kabinet en de werkgevers over de CAO in de zorgsector. Het gesprek dat de ministers Kok, Zalm, Borst en Melkert vanochtend hadden met de werkgevers kon niet worden afgerond omdat de bijeenkomst wegens het slechte weer met ruim anderhalf uur was vertraagd. Later deze week wordt het gesprek voortgezet, zo maakte minister Borst (Volksgezondheid) duidelijk. De werkgevers waren naar Den Haag gekomen om te praten over het afgelopen woensdag vastgelopen CAO-overleg tussen werkgevers en werknemers. De werkgevers menen dat het kabinet meer geld moet vrijmaken om aan de looneisen van de werknemers tegemoet te komen.

Rustig paasweekeinde in N-Ierland na akkoord
BELFAST, 14 APRIL. Het Paasweekeinde in Noord-Ierland is rustig verlopen. Protestantse Unionisten vermeden gisteren bij hun eerste Orangistische mars van het seizoen een katholieke wijk in het zuiden van Belfast om incidenten te voorkomen. Ook bomaanslagen van extremisten bleven achterwege. Die hadden het historische vredesakkoord van vrijdag kunnen ondermijnen. In voorgaande jaren leidde de mars van de unionistische Apprentice Boys steeds tot problemen bij de Lower Ormeau-buurt in het zuiden van Belfast. Gisteren echter verliep de mars kalm, mede omdat de politie de wijk had afgezet waardoor de unionisten gedwongen werden een andere route te kiezen.

'Verruim Nabestaandenwet'
DEN HAAG, 14 APRIL. De oppositie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet de Algemene Nabestaandenwet (ANW) versoepelt. De uitkering die nabestaanden krijgen na het overlijden van hun partner, moet minder sterk afhankelijk worden van het inkomen. Initiatiefnemer en GroenLinks-fractievoorzitter P.Rosenmöller zal vandaag in de Kamer met het voorstel daartoe komen. De Tweede Kamer bespreekt dan enkele aanpassingen die staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) eerder doorvoerde, nadat de coalitiefracties PvdA, VVD en D66 daar vorig jaar op hadden aangedrongen. De ANW, die de Algemene Weduwen- en Wezenwet per 1 juli 1996 verving, kon destijds alleen rekenen op de steun van de regeringspartijen.

Hereniging van families breekpunt in gesprek Korea's
PEKING, 14 APRIL. De eerste directe onderhandelingen tussen Noord- en Zuid-Korea in vier jaar zijn vanochtend zonder resultaat in Peking afgebroken. Voorlopig breekpunt is de Zuid-Koreaanse eis dat Noord-Korea instemt met gezinshereniging in ruil voor leverantie van kunstmest. De onderhandelaars van Noord- en Zuid-Korea hebben sinds afgelopen zaterdag in Peking om de tafel gezeten. Na de eerste gespreksronden over de agenda van de onderhandelingen heerste afgelopen weekeinde optimisme over een goede afloop, maar vanochtend bleek dat partijen het niet eens worden over de voorwaarden die de regering in Seoul verbindt aan hulpverlening.

Twee nieuwe megafusies Amerikaanse banksector
NEW YORK, 14 APRIL. De fusiedrift in het Amerikaanse bankwezen heeft gisteren een nieuwe impuls gekregen door twee fusies van vier grote regionale banken ter waarde van, samen, bijna 90 miljard dollar (ruim 180 miljard gulden). NationsBank en BankAmerica gaan fuseren en leggen daarmee de basis voor de eerste Amerikaanse bank die kantoren heeft aan de oost én de westkust. Hun fusie heeft een waarde van 60 miljard dollar. In het Midden-Westen, waar ABN Amro een top-driepositie heeft, fuseren Banc One en First Chicago (waarde: 29 miljard dollar, omgerekend 58 miljard gulden). Vorige week besloten Citicorp (bank) en Travelers Group (verzekeringen, zakenbanken) te fuseren tot de eerste echte Amerikaanse financiële supermarkt.

Proces tegen ex-president Botha geschorst
GEORGE, 14 APRIL. Het proces tegen de voormalige president van Zuid-Afrika P.W. Botha is op verzoek van zijn advocaten voorlopig geschorst. Botha moest vandaag terechtstaan wegens obstructie van het werk van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Waarschijnlijk zal Botha in een besloten zitting in George, dicht bij zijn woonplaats Wilderness, alsnog voor de Waarheidscommissie verschijnen en zal het strafproces tegen hem niet doorgaan.

Geen cassatie vonnis verplegers
DEN HAAG, 14 APRIL. Het openbaar ministerie gaat niet in cassatie tegen het vonnis van het gerechtshof in Den Haag in de zaak van de twee bejaardenverplegers. Het hof sprak André du M. (42) en zijn zwager John H. (38) twee weken geleden vrij van de ten laste gelegde moord op bejaarde dames. Volgens justitie zijn de moorden gepleegd in de verzorgingsflat Waalsdorp. Het tweetal kwam veertien dagen geleden op vrije voeten. Tegen Du M. was levenslang geëist, tegen zijn zwager 10 jaar. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Den Haag Du M. nog tot levenslange gevangenisstraf.

Vijf doden door overstromingen
LONDEN, 14 APRIL. Bij overstromingen als gevolg van zware regenval zijn de afgelopen dagen in het midden en oosten van Engeland ten minste vijf mensen om het leven gekomen. De schade door wat vice-premier Prescott ,,de ergste overstromingen in 150 jaar'' noemde bedraagt naar schatting 500 miljoen pond (ongeveer 1,5 miljard gulden).

Colombia: strijd leger en verzet
BOGOTA, 14 APRIL. Bij gevechten tussen regeringstroepen en linkse verzetsstrijders vijftig kilometer ten oosten van de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn dit weekeind 22 soldaten en rebellen gedood. In hetzelfde gebied hebben strijders van de linkse verzetsbeweging FARC twee weken geleden drie Amerikaanse vogelkenners en een Italiaanse zakenman ontvoerd.

Akkoord PTT met Groningen
ROTTERDAM, 14 APRIL.Koninklijke PTT Nederland heeft met gemeente en provincie Groningen overeenstemming bereikt over compensatie voor het vertrek van het hoofdkantoor, wat Groningen 200 banen kost. KPN begint binnenkort, samen met de Rijksuniversiteit Groningen, een Telematica Kenniscentrum in de stad.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)