U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Provincie redt lokale TV West met miljoen
De regionale zender TV-West kan doorgaan met uitzenden. Een meerderheid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland is gisteren akkoord gegaan met een financiële steun van 1,2 miljoen gulden aan de zender.



Paul de Leeuw is niet bij te houden
De publieke omroepen ondertitelen via Teletekstpagina 888 de helft van alle Nederlandstalige programma's voor doven en slechthorenden. Staatssecretaris Nuis verwacht van de commerciële zenders dat zij het goede voorbeeld volgen. Maar die willen alleen, als Nuis betaalt. De hoofdredacteur van NOS-Teletekst, F. Collignon, noemt het 'een kwestie van fatsoen': ondertiteling van Nederlandstalige programma's voor doven en slechthorenden.



Reiswijzer gratis op Internet
Bus- en treinreizigers kunnen vanaf half mei de reisplanner van Openbaar Vervoer Reisinformatie gratis raadplegen op Internet. Van deur-tot-deur-informatie is nu alleen nog verkrijgbaar via een speciaal telefoonnummer dat 75 cent per minuut kost.



Inter/View ziet enorme groei van Internet
Dit jaar zal het gebruik van Internet ,,spectaculair'' stijgen. Momenteel heeft 14 procent van de Nederlanders thuis een aansluiting op de elektronische snelweg. Nog eens 18 procent overweegt op korte termijn een aansluiting te nemen. Ruim een kwart van de bevolking gebruikt Internet wel eens, 17 procent overweegt dit jaar voor het eerst over het net te gaan surfen.




BNN, de publieke omroep van Veronica-presentator Bart de Graaff waarvoor vorig jaar meer dan 60.000 aspirant-leden werden geworven, zal hoogstwaarschijnlijk vanaf 1 september dit jaar gaan uitzenden. Staatssecretaris Nuis ging deze week akkoord met de komst van BNN als nieuwe zendgemachtigde in het omroepbestel. Wil De Graaff na 2000 blijven bestaan als publieke omroep dan zullen er in totaal 150.000 leden nodig zijn. 'Het leden werven gaat door' wordt er dan ook aangekondigd op de BNN-website. De site zal echter niet snel bijdragen aan die extra 90.000 leden. Zeker niet bij de doelgroep van BNN, vijftien- tot 25-jarigen, jongeren die veel tijd op Internet doorbrengen. Op het web heeft BNN weinig tot niets te bieden: geen spelletjes, geen mooie vormgeving en wat nog erger is: nauwelijks concrete en actuele informatie. Over de laatste - voor de initiatiefnemers toch spannende - ontwikkelingen rond de omroep wordt bijvoorbeeld niets vermeld. Alleen de actie van vorig jaar komt aan de orde. Ook op de afkorting 'BNN' (voorheen 'Bart's News Network' en nu 'Bijna Nederlands Nieuwste') wordt niet ingegaan. Erg interactief is de site al evenmin: er kan per e-mail aan een korte prijsvraag worden deelgenomen, en daarmee is alles gezegd. Aanmelden als BNN-lid via Internet is onmogelijk. Hiertoe moet een Internetpagina worden uitgeprint die vervolgens uitsluitend per post verstuurd kan worden. Over de kwaliteit van de foto's, om nog maar even door te gaan, kan beter gezwegen worden. Dat belooft wat voor de televisie-programma's van BNN.

(www.bnn.nl)

Medianieuws van 20 maart 1998

Kopiëren wetteksten van cd-rom toegestaan
De student die een zestigtal wetteksten had gekopieerd van een cd-rom van uitgeverij Koninklijke Vermande en op het Internet had gezet, hoeft die teksten niet van zijn website te verwijderen.



'E-mail-adres moet ook in telefoonboek'
Internetgebruikers moeten hun e-mail-adres desgewenst in het telefoonboek kunnen laten opnemen. Dit wordt voorgesteld in een amendement van het Tweede-Kamerlid G. Roethof (D66) op de volgende week te behandelen Telecommunicatiewet.



Poging om TV-West in de lucht te houden
De PvdA in de Provinciale Staten van Zuid-Holland wil de in financiële problemen verkerende regionale zender TV West nog minstens een jaar in de lucht houden. Na dat jaar zou bekeken moeten worden of er een toekomst is voor de zender.



Computerkraker met een nobele missie
De 'hackende prof' werd hij genoemd. Door een reeks van geruchtmakende inbraken in computersystemen waarschuwde hij Nederland tegen de risico's van de moderne 'informatiemaatschappij'. Prof. dr. I.S. Herschberg is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden.



Waardering voor kraker van computer Pentagon
De Israelische premier Netanyahu heeft gisteren de woensdag in Israel gearresteerde computerkraker Ehud Tenebaum geprezen. ,,Erg goed'', aldus Netanyahu, gevraagd naar de computerkraak, waaraan hij direct toevoegde: ,,Maar ook heel gevaarlijk''.



Voetbalroman gaat niet naar drukker uit angst voor claims
Uitgeverij Veen heeft besloten het nieuwe boek van Jan Tetteroo voorlopig niet naar de drukker te sturen uit vrees voor schadeclaims van Patrick Kluivert en andere Ajax-voetballers.



De oogst van onze eeuw: Being Digital
Elk nieuw medium heeft zijn eigen apostelen. En zijn eigen heidenen. Wat de eersten zien als begin van de definitieve vooruitgang, beschouwen de laatsten als voorbode van de ondergang. De boekdrukkunst was ooit gevaarlijk voor de roomse kerk, de krant voor de aristocratie, de telegraaf voor de cavalerie, de radio voor de burgerij en de televisie voor de ogen van onze kinderen.




De Duitse overheid wilde de demonstranten tegen een trein-transport met kernafval te slim af zijn, en liet 60.000 kilo zwaar radioactief afval een week eerder vertrekken. De bestemming: Ahaus, 12 kilometer van de Nederlandse grens. Dertigduizend politie-agenten wachtten gisteren een paar honderd demonstranten op die o.a. via Internet gehoord hadden dat het transport was vervroegd. Op de actie-site wordt het nieuws elk uur geactualiseerd.

(www.oneworldweb.de/castor/ahaus)

Medianieuws van 19 maart 1998

NRC Webpagina's
21 MAART 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)