U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Peking: scherpe actie tegen Internet
PEKING, 30 DEC. China heeft ingrijpende beperkingen afgekondigd op het gebruik van Internet. De Chinese autoriteiten verdedigen de maatregelen met de waarschuwing dat het internationale computernetwerk wordt misbruikt voor het lekken van staatsgeheimen en het verspreiden van ,,schadelijke informatie''. Eerder dit jaar kondigde Peking ook al maatregelen tegen Internet aan.

De nieuwste beperkingen, onthuld door onderminister voor Publieke Veiligheid Zhu Entao, dienen ter beteugeling van talrijke misdrijven zoals het lekken van staatsgeheimen, politieke subversie en het verspreiden van pornografie en geweld. De nieuwe voorschriften moeten ook bescherming bieden tegen het inbreken ('hacken') in computers, tegen het verspreiden van computervirussen en andere aan de computer gerelateerde misdrijven. Op overtreding van de regels staan niet nader aangeduide straffen plus boetes tot maximaal 1.500 yuan (3.600 gulden voor Internet-providers en gebruikers - particulieren en bedrijven - die zich niet aan de voorschriften houden.

Een van de voorschriften zegt dat Internet niet mag worden gebruikt om ,,het land te splijten'', een duidelijke verwijzing naar de afscheidingsbewegingen in Tibet en de moslim-regio rondom Xinjiang. Een maatregel over het ,,te schande maken van overheidsinstellingen'' lijkt bedoeld om het gebruik van Internet door dissidenten tegen te gaan. Een aantal Chinese politieke bannelingen beschikt over home pages die gebruikt worden voor aanvallen op de regering in Peking.

De beperkende maatregelen hebben expliciet ook betrekking op informatie die wordt verspreid vanuit het sinds een half jaar onder Chinees bestuur staande Hongkong, het nu nog door Portugal bestuurde Macao en het nog steeds door Peking als een Chinese provincie beschouwde Taiwan.

Zhu zei volgens het officiële persbureau Xinhua op een persconferentie dat Internet sinds 1994 heeft gezorgd voor een enorme toename van China's uitwisselingen met de rest van de wereld op cultureel en wetenschappelijk gebied. ,,Maar de verbinding heeft ook een aantal veiligheidsproblemen veroorzaakt, waaronder het maken en verspreiden van schadelijke informatie en het laten uitlekken van staatsgeheimen'', aldus Zhu. (Reuters)

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)