U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
De zomer is een goede tijd voor KinderNet
,,Mijn tanden zijn sterk, mijn tanden zijn schoon'', zingen de winnaars van de poetslied-wedstrijd. Elke morgen om kwart voor acht worden kinderen op KinderNet aangespoord hun tanden goed en vaak te poetsen. In het tandenborstel-journaal overtuigt een kinderkoortje en wat jonge solisten in een MTV-achtige videoclip de kijkertjes van de noodzaak van schone tanden. Dat is niet overbodig, want in het voorafgaande reclameblok is het nodige snoepgoed aangeprijsd.


T V   V O O R A F :


Aandachtig portret van een Franse kliniek
Het licht zoekt een weg door het loof van de bomen. Een vrouw dwaalt in het schaarse licht en zingt over haar verloren Eurydice. Een man schuift over het gras, de zon is doorgebroken. Zijn gulp staat open, het overhemd komt er doorheen. Een jongen vervolgt zijn weg keurig op het pad. Hij doet een jogger na, hij versnelt en houdt in. Dat gaat zo een tijdje door. In de documentaire La Moindre des choses worden de psychiatrische patiënten van de Franse kliniek La Borde als stereotypen in beeld gebracht. Regisseur Nicolas Philibert lijkt dat met opzet te doen om die stereotypen later omver te kunnen werpen.


F I L M   V O O R A F :


Lola
Alles - tot en met de titel - maakt Lola (1982) een onmiskenbare film van Rainer-Werner Fassbinder. Ook nu weer verleidt de belangrijkste na-oorlogse erfgenaam van het Duitse cinematografische maniërisme van Sternberg en Pabst zijn publiek met nadrukkelijk rood en blauw kunstlicht, met een rondzwenkende camera (van Xaver Schwarzenberger), met oogverblindende 'historische' kostuums, met een vrouwelijk hoofdpersonage dat het midden houdt tussen een aristocrate en een hoer, met een zelfkantig milieu, kortom, dat zó gestileerd is, dat geloofwaardigheid vanzelfsprekend ophoudt beoordelingscriterium te zijn.

NRC Webpagina's
5 EN 6 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)