` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Lutken nieuwe korpschef van regio Rotterdam
ROTTERDAM, 5 JULI. B.A. Lutken wordt de nieuwe korpschef van Rotterdam-Rijnmond. Minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken heeft de huidige korpschef van Midden- en West-Brabant als enige kandidaat voorgedragen voor de opvolging van de deze week ontslagen J.W. Brinkman. De benoeming gaat officieel in per 1 oktober, de ontslagdatum van Brinkman. Lutken treedt zo snel mogelijk in dienst. Tot 1 oktober is hij waarnemend korpschef in Rotterdam.

Ruimtetuig op weg naar Mir
MOSKOU, 5 JULI. Een Progress-35 vrachtschip met reparatiemateriaal, zuurstof en water voor de bemanning van het beschadigde Russische ruimtestation Mir is vanochtend gelanceerd van het ruimtevaartcomplex Bajkonoer in de voormalige Sovjet-republiek Kazachstan. De Progress-35 legt naar verwachtig maandag aan bij de Mir. De Mir werd 25 juni ernstig beschadigd bij een botsing met een ander vrachtschip.

Ultimatum aan president Servië
JAHORINA, 5 JULI. Het parlement van de Bosnische Serviërs heeft gisteren de president van de Servische Republiek in Bosnië, Biljana Plavsic, een ultimatum gesteld. Ze moet zich voegen naar het beleid van de regerende Servische Democratische Partij of opstappen.

PvdA: laat claims op collectie vallen
ROTTERDAM, 5 JULI. De Tweede-Kamerleden Van Nieuwenhoven en Valk (PvdA) willen dat Nederland zijn onvoorwaardelijke claims op de collectie-Koenigs laat vallen. Ze stellen voor een compromis aan te bieden waardoor Nederland de Russische collectie af en toe in bruikleen zou kunnen krijgen voor exposities en onderzoek.

Onderzoek naar vlees 'bemoeilijkt'
DEN HAAG, 5 JULI. Het strafrechtelijk onderzoek naar de export van bijna een miljoen kilo illegaal Brits rundvlees naar landen binnen en buiten de Europese Unie kan sterk worden bemoeilijkt nu de affaire openbaar is geworden. Dit zegt mr. D. Veurink, officier van justitie in Middelburg.

Omroep kan nog veel bezuinigen
AMSTERDAM, 5 JULI. De Tros is de omroep die de komende jaren het meest moet besparen op kosten die niet direct te maken hebben met de programma's. Uit een onderzoek van McKinsey blijkt dat de Tros voor 7,3 miljoen kan snijden in zaken als automatisering, administratie of documentatie.

Gedrag Duitse soldaten valt fout
BONN, 5 JULI. In Bonn is tumult ontstaan over het wangedrag van Duitse soldaten die tijdens hun training voor een vredesmissie naar Bosnië de spot hebben gedreven met executies en verkrachtingen van burgers. De soldaten hebben gewelddadigheden, verkrachtingen en terechtstellingen niet alleen nagespeeld, maar ze ook op een video vastgelegd.

Nieuwe vliegtuigbouwer
DEN HELDER, 5 JULI. Na het failliet van Fokker beschikt Nederland sinds gisteren weer over een vliegtuigbouwer. De firma Euro-Enaer uit Den Helder wil een in Chili ontwikkeld propellervliegtuigje gaan assembleren. Met een startkapitaal van twee miljoen en acht man personeel streeft Euro-Enaer er naar volgend jaar 15 tweezitters te gaan bouwen.

NRC Webpagina's
5 JULI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)