U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O   E N   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

S E L E C T I E   T E L E V I S I E :

WOENSDAG

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de varkenspest die het oosten van Brabant al drie maanden teistert. De omvang van de ziekte blijkt veel groter dan aanvankelijk werd gedacht, waardoor bij de bestrijding veel fouten zijn gemaakt. Verder de uitspraak van het Joegoslavië- tribubaal over de van oorlogsmisdaden verdachte Dusko Tadic. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reactie van Friket Alic en andere slachtoffers van de gruwelijke kampen van de Serviërs op de uitspraak van het Joegoslavië-tribunaal over Dusko Tadic. Ned.1, 20.24-20.57u.

Massiv. Nieuwe serie praatprogramma's. Gesprekken met Tweede-Kamerlid Tara Oedayraj Singh Varma en met Klaas Wilting, woordvoerder voor de Amsterdamse politie, over gevoelens van onveiligheid. Een rapper, die het programma inleidt, en een stand-up comedian moeten de ernst van de onderwerpen enigszins relativeren. Ned.1, 22.05-22.50u.

Nova. Aandacht voor de uitspraak in de zaak tegen de Bosnische Serviër Dusko Tadic door het VN tribunaal voor oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië. Met onder meer een gesprek met zijn op 22 april ontslagen advocaat mr. M. Wladimiroff. Verder een reportage over voor- en tegenstanders van het slachten van biggen. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Wild at heart. De Oostenrijkse ontdekkingsreiziger Rudolf Watschinger houdt zich bezig met de met uitsterven bedreigde jaguar in Frans-Guyana en trekt daartoe door de jungle in het Amazone-gebied. Discovery, 19.00-19.30u.

Tomorrow's world. Aandacht voor een nieuwe techniek die gebruikt wordt bij hersenoperaties, waarbij het lichaam van de patiënt wordt afgekoeld tot 28 graden. Verder aandacht voor een zonne-energie centrale in Israel. BBC1, 20.30-21.00u.

De wereld van Boudewijn Büch. Deze keer over de Koude Oorlog tussen Rood China en Taiwan. Reusachtige luidsprekers, in Taiwan opgesteld en te horen op het vasteland van China, herinneren aan de Taiwanese propagandacampagne. Ned.3, 20.29-21.02u.

Black Britain: A taste of the new South Africa. Sinds het einde van de Apartheid in Zuid-Afrika is er voor wijnboeren nog weinig veranderd; de arbeidsomstandigheden zijn nog steeds erg slecht. Bovendien wordt het hun onmogelijk gemaakt ander werk te zoeken. BBC2, 20.30-21.00u.

James Bond hat umgeschult. Reportage over bedrijfsspionage door geheime diensten. William Gaede vertelt hoe hij jarenlang informatie van Amerikaanse bedrijven doorspeelde aan Cuba. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

Divine magic. Paracelsus was zonder twijfel in de zestiende eeuw de grootste alchemist in Zwitserland. Net als talloze tijdgenoten probeerde hij met chemische stoffen goud te maken maar hij vond dat de alchemie zich beter leende voor geneeskundige doeleinden. Zo ontdekte hij dat epilepsie geen vorm van krankzinnigheid was maar een ziekte die te behandelen viel. Ook ontdekte hij de kracht van opium en probeerde hij een remedie te vinden voor syfilis. Discovery, 22.00-23.00u.

A nice girl like you. De stewardessen m/v van Singapore Airlines krijgen een gedegen opleiding. Ze moeten voldoen aan hoge schoonheidseisen en zich houden aan de strenge voorschriften. Ned.2, 22.46-23.15u.

De erfenis van Jules de Corte. Portret van zanger, componist, pianist, tekstschrijver en programmamaker Jules de Corte, waarin vooral aandacht voor zijn haat-liefde verhouding met de katholieke kerk. Gisteren in deze rubriek besproken. Ned.1, 22.50-23.33u.

DRAMA

Who bombed Birmingham? Amerikaanse tv-film uit 1990 van Mike Bengham is een gedramatiseerde documentaire over de bomaanslagen op twee pubs in Birmingham in 1974. Een aantal tv-journalisten probeert te bewijzen dat de zes Ierse verdachten ten onrechte zijn gearresteerd. Met John Hurt en Martin Shaw. RTL5, 20.30-22.30u.

FILM

Blood Brothers (Bruce Pittman, 1993, VS). Actiefilm waarin een mannenvriendschap onder druk komt te staan na een bendemoord. Met Richard Chevolleau, Richard Yearwood. Veronica, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Desperately Seeking Susan (Susan Seidelman, 1985. VS). Verlegen rijk huisvrouwtje Rosanna Arquette raakt in problemen wanneer ze uit verveling te nieuwsgierig wordt naar de kleine advertentie 'wanhopig op zoek naar Susan'. Sympathieke New-Yorkse komedie waarin Madonna, als de hippe flierefluiter Susan, de show steelt. Ook met Aidan Quinn, Mark Blum. Duitsl.1, 23.00-0.40u., nagesynchroniseerd.

Trading Places (John Landis, 1983, VS). De manipulaties van twee oude beurstyconen brengen snobistische opvolger Dan Ayckroyd aan lagerwal, en zijn plaats wordt ingenomen door de rap pratende straatschooier Eddie Murphy. Die blijkt niet zo eenvoudig te manipuleren. Ook met Jamie Lee Curtis. BBC1, 23.30-1.20u.

Show Boat (George Sidney, 1951, VS). Derde verfilming van de musical naar Edna Ferbers boek over Mississippi-stoomschip. Met Ava Gardner, Howard Keel, Kathryn Grayson en prachtige liedjes als 'My Bill' en 'Old Man River'. Duitsl.1, 1.00-2.45u. nagesynchroniseerd.

Keeping Track (Robin Spry, 198, Canada/VS). Het Hitchcock-achtige gegeven van toevallige getuigen bij een moord op een trein is aanleiding voor vlotte spionage-intriges rond een gemuteerde chip, waar journalist Michael Sarrazin en bankierster Margot Kidder wél een touw aan vast weten te knopen. BBC1, 1.20-3.00u.

AMUSEMENT

Volgende patiënt! (2) Zesdelig consumentenprogramma over de ontwikkelingen in de medische wereld, gepresenteerd door huisarts en Tweede-Kamerlid Rob Out. Uitgangspunt zijn de vragen (Is het nog wel verantwoord om vlees te eten?) en ervaringen van consumenten en patiënten. Het programma heeft een interactieve website op Internet: www.volgendepatient.nl Ned.1, 19.29-20.00u.

Tonight show. Te gast zijn de acteur en komiek Billy Crystal en acteur Robin Williams. Crystal presenteerde dit jaar voor de vijfde keer de uitreiking van de Oscars in Hollywood en speelt samen met Williams in de nieuwe speelfilm Hamlet. NBC Super Channel, 22.00-23.00u.

TeeVee studio. Rémi van der Elzen praat met Martin van Amerongen over de afgelopen televisieweek. Ned.1, 23.33-0.08u.

SPORT

Studio sport. Verslag van de UEFA-cup finalewedstrijd Schalke 04 - Inter Milan. In de late uitzending samenvattingen van de wedstrijden FC Groningen - Ajax en Sparta - PSV. Verder beelden van de finale van de clubkampioenschappen tafeltennis (mannen) tussen Rotterdam en Tilburg. Ned.2, 20.00-21.56u en 23.15-23.55.

KUNST

VPRO-laat: Zeeman met boeken. Xandra Schutte, Hugo Bousset en Aleid Truijens bespreken onder leiding van Michaël Zeeman Bruiloft aan zee van Abdelkader Benali, Uit het paradijs van Nelleke Noordervliet, Figuranten van Arnon Grunberg en Plankton, het derde deel uit de zeven delen van de roman Het Bureau van J.J. Voskuil. Ned.3, 23.21-0.12u.

Bookmark. Portret van de vorige maand overleden korte verhalen schrijver Victor Pritchett. In de film, die gemaakt werd voor zijn 85ste verjaardag, vertelt Pritchett onder meer over zijn jeugd en over zijn vakmanschap. BBC2, 0.15-0.45u.

RELIGIE

Mensen over god. Theologisch portret van Henk Schoot, universitair docent systematische theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit van Utrecht. Hij vertelt over de opstanding van jezus. Ned.1, 19.02-19.29u.

HEMELVAARTSDAG

ACTUALITEITEN

Jan Publiek. Deze aflevering gaat over de stelling dat topsporters te veel verdienen. BRTN1, 20.35-21-45u.

Vesuvius. Discussie over de macht van de Consumentenbond en de ANWB en o.a. de vragen waarom de Consumentenbond tot het oordeel kwam dat Nederlandse vis van slechte kwaliteit is. De ANWB wilde aan het debat niet meedoen. Ned.1, 21.41-22.23u.

DOCUMENTAIRES

Het uur van de wolf: Me and my matchmaker. Herhaling van een documentaire over Irene Nathan, hoofd van een relatie-bemiddelingsbureau in Chicago. Ned.3, 14.58-16.00u.

Wereldmeiden (2). Vijf meisjes uit verschillende delen van de wereld maakten een videodagboek over hun leven. Mubina Turkovic en Zulejha Muzerovic zijn twee achttienjarige meisjes uit Bosnië-Herzegovina en wonen in een vluchtelingenkamp in Slovenië. Ned.1, 18.58-19.29u.

Zembla: Toezicht op dokters. Documentaire van Ger van Westing over het functioneren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het toenemend aantal klachten van patiënten over artsen. Ned.3, 20.50-21.25u.

Panorama. Terugblik op 30 jaar Mobutu-bewind in Zaïre met veel archiefmateriaal en getuigen. Beelden van een jonge Mobutu die afrekent met zijn politieke rivalen. In het verleden werd de val van Mobutu wel vaker aangekondigd maar nu is de grote chef zwaar ziek en is zijn regime op sterven na dood. BRTN1, 21.45-22.35u.

Via mystica. Vijf portretten van hedendaagse mystici. In aflevering twee De nieuwe onschuld een portret van de katholieke theoloog, schrijver en mysticus Raimon Panikkar, die de dogma's van het christelijk geloof verwerpt. Ned.1, 22.29-23.23u.

FILM

Mara Maru (Gordon Douglas, 1952, VS). Verwoede zeiler Errol Flynn in schatzoekersavontuur op de Zuidzee. Ook met Raymond Burr, Ruth Roman. Duitsl.2, 5.30-7.05u., nagesynchroniseerd.

Sur un arbre perché (Serge Korber, 1970, Frankrijk/Italië). Druktemaker Louis de Funès hangt samen met zoon Olivier en Geraldine Chaplin na een auto-ongelukje nog net in een boom, honderd meter boven de zeespiegel, in lang niet de leukste Funèsfilm. Duitsl.2, 9.00-10.25u., nagesynchroniseerd.

The Joy Luck Club (Wayne Wang, 1993, VS) Intelligente verfilming van Amy Tans wereldwijde bestseller over een Chinees-Amerikaans theekransje. Moeder-dochter verhoudingen staan in het teken van de tegenstelling tussen het oude China, waar de moeders hun veelal tragische herinneringen hebben, en het nieuwe Amerika dat de mooie dochters als hun thuis zien. Wang is ook regisseur van Smoke (1995). Duitsl.1, 17.00-19.15u., nagesynchroniseerd.

Hyènes (Djibril Diop Mambretti, 1992, Zwitserland/Senegal). Mambretti giet zijn zeer kritische kijk op de verwoesting van het traditionele Afrikaanse leven door Westers-kapitalistische invloeden in een soort cargo-cult fabel met een rare draai. Verpauperd dorp hoopt op betere tijden wanneer rijk geworden voormalig inwoonster terugkeert. Naar een verhaal van Friedrich Dürrenmatt. TV5, 20.00-21.45u.

Saigon/Off Limits (Christopher Crowe, 1988, VS). William Dafoe en Gregory Hines als Amerikaanse politiagenten die de moord op prostituées in het broeierige Saigon anno 1968 moeten oplossen. Doorsnee politiefilm. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

A Bronx Tale (Robert De Niro, 1993, VS). De Niro's moeizaam tot stand gekomen regiedebuut werd over het algemeen goed ontvangen. Een enkeling vond het een slap, clichématig aftreksel van Scorcese's GoodFellas en andere maffiafilms. Buschauffeur De Niro die probeert zijn zoon eerlijke waarden bij te brengen, moet concurreren met filosofische gangster Sonny (Palmentieri, die ook het scenario schreef). Duitsl.2, 22.00-23.50u., nagesynchroniseerd.

Henry V (Kenneth Brannagh, 1989, Engeland). Wonderkind volgens sommigen, verwaande kwast volgens anderen. Brannagh verfilmde in het voetspoor van Laurence Olivier eveneens dit Shakespearestuk, en maakt indruk in de scènes waarin de Engelsen zich voorbereiden op hun modderige oorlog tegen de Fransen, anno 1414. Hij speelt zelf de titelrol, en toenmalige vrouw Emma Thompson is koningin Katherine. Duitsl.2, 23.55-2.05u., nagesynchroniseerd.

The Odd Couple (Gene Saks, 1968, VS). Twee door hun echtgenotes verlaten mannen besluiten samen te gaan wonen. Walter Matthau en Jack Lemmon weten goed raad met de gevatte en soms cynische dialogen van Neil Simon. BBC1, 1.00-2.45u.

En verder nagesynchroniseerd:

Mr. Hobbs Takes a Vacation (Henry Koster, 1962, VS). Duitsl.2, 12.50-14.40u.

Coming Home (Hal Ashby, 1978, VS). Duitsl.1, 0.50-2.55u.

Show Boat (George Sidney, 1951, VS). Duitsl.1, 1.00-2.45u.

Only the Valiant (Gordon Douglas, 1951, VS). Duitsl.2, 2.05-3.45u.

SPORT

Amstel Cup. Verslag van de finale om de Amstel Cup Heerenveen - Roda JC in de Kuip in Rotterdam. SBS 6, 18.00-20.30u.

MUZIEK

Wren nicht die Frauen. Portret van componist Johannes Brahms (1833-1897), gebaseerd op onder andere onbekende foto's en archiefmateriaal. Muziek door Itzhak Perlman, Zoltán Kocsis, het Keller Quartet en het Chicago Symphony Orchestra. Duitsl.1, 11.00-12.00u.

KUNST

Hans Teeuwen: Met een Breierdeck. Registratie van het tweede soloprogramma van cabaretier Hans Teeuwen. Ned.3, 22.10-23.35u.

Première film & video. Aandacht voor de openingsfilm op het festival van Cannes, The Fifth Element met Bruce Willis, gesprek met Jeffrey Wright over Basquiat en met Arthur Penn over Inside. Verder fragmenten uit Michael, Killer, Tesis, Meet Wally Sparks en The Evening Star. BRTN2, 22.45-23.15u.

Entsehung einer Ausstellung. Gisteren werd de tentoonstelling Die Epoche der Moderne Kunst im 20. Jahrhundert in de Martin-Gropius Bau in Berlijn geopend. Een reportage over de voorbereidingen. Duitsl.1, 23.00-23.45u.

NRC Webpagina's
7 EN 8 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)